Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
5. 2. 2020,
13.24

Osveženo pred

4 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,05

Natisni članek

Slovenska vojska vojska obrambno ministrstvo

Sreda, 5. 2. 2020, 13.24

4 leta, 2 meseca

O beli knjigi o obrambi kritično tudi na pristojnem odboru

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,05
Vojaški čevlji, ki jih upiorablja Slovenska vojska. | Foto Bojan Puhek

Foto: Bojan Puhek

Odbor Državnega zbora za obrambo se je danes seznanil z belo knjigo o obrambi. Razprava je postregla s paleto različnih stališč o tem usmerjevalnem dokumentu. Zlasti ostri so bili v SDS in Levici, seveda z različnima argumentacijama neustreznosti dokumenta, nekoliko bolj prizanesljivi pa predstavniki preostalih poslanskih skupin.

Gvido Novak
Novice Knjiga o obrambi: vzel bi jo resno, če bi bilo pod njo podpisanih vsaj polovica poslancev #video

Temeljne usmeritve bele knjige je na današnji seji odbora predstavila državna sekretarka na ministrstvu za obrambo Nataša Dolenc. Med temi je kadrovska popolnitev Slovenske vojske, ki naj bi do leta 2035 štela 8000 pripadnikov stalne sestave in 2000 pripadnikov pogodbene rezerve, poroča STA.

"Propagandi letak s pretencioznim imenom"

Slovenska vojska bo razvijala tudi zmogljivosti za vzpostavitev dveh srednjih bataljonskih bojnih skupin z vsemi podpornimi elementi. Obenem pa bela knjiga usmerja k postopnemu dvigu obrambnih izdatkov proti dvema odstotkoma BDP.

Večinoma so o beli knjigi razpravljali predstavniki SDS in poslanec Levice Miha Kordiš. Ta je dokument označil za "propagandni letak s pretencioznim imenom bela knjiga". Le še letak namreč po njegovih besedah ostane, ko ta dokument "očistimo ideološkega balasta".

Miha Kordiš | Foto: Bojan Puhek Miha Kordiš Foto: Bojan Puhek

Bela knjiga po njegovih besedah državljanom sporoča, da bo za nakupe vojaške opreme treba nameniti še več denarja, pri čemer pa, kot se je izrazil, gre pri Slovenski vojski bolj za "ekspedicijski korpus" zavezništva Nato kot pa vojsko neke suverene države. Prav večjemu trošenju za potrebe zavezništva je po njegovem mnenju namenjena tudi umetna panika ob izpostavljanju kadrovskega primanjkljaja v Slovenski vojski, piše STA.

Novice Slovenski vojaki znova v Iraku

Knjiga kot bela zastava z agendo

Jožef Lenart (SDS) je medtem ocenil, da neke osnove bela knjiga sicer predstavlja, vendar pa jih je treba prenesti v prakso. Precej manj prizanesljiv pa je bil njegov poslanski kolega Žan Mahnič. Izrazil je upanje, da bo naslednja vlada, kakršnakoli že bo in kadarkoli bo nastala, zaveznikom iz Nata predala sporočilo, da dokument ne velja, in ga spisala na novo.

Dokument po njegovih besedah ni bela knjiga, pač pa bela zastava, z agendo, da Slovenija postane najšibkejši člen zavezništva. "Nihče v Natu nas ne jemlje več resno," je dejal. Zavzel se je za bistveno skrajšanje zastavljenih rokov, tudi kar se tiče povečanja sredstev za obrambni resor. Prav tako je Mahnič naklonjen izvzemu vojske iz enotnega plačnega sistema.

Žan Mahnič | Foto: STA , Žan Mahnič Foto: STA ,

Da gre za skupek želja brez vizije glede izpolnjevanja zavez, pa je dejala Anja Bah Žibert (prav tako SDS). Kot je dejala, ima včasih občutek, da je nekomu v interesu, da Slovenska vojska umira na obroke, navaja STA.

Slovenska vojska
Novice Bela knjiga o obrambi: osem tisoč vojakov do leta 2035

Dvomijo o uresničljivosti zastavljenih ciljev

Robert Pavšič iz LMŠ pa je ocenil, da bela knjiga vendarle predstavlja neko osnovo razvoja obrambnih sil. Kako se bo dokument prelil v realnost, pa je odvisno tudi od njih. Kot je dejal, se kadrovska kriza pojavlja v vseh uniformiranih poklicih, po navadi pa je največja težava ravno plačilo. Je pa Pavšič spomnil, da je vlada nedavno sprejela ukrepe za izboljšanje finančnega položaja pogodbenih rezervistov.

Poslanec NSi Aleksander Reberšek pa je izrazil dvom o uresničljivosti zastavljenih kadrovskih ciljev. Zavzel se je tudi za okrepitev prizadevanj za sprejem ukrepov, ki bi vojakom po dopolnjenem 45. letu zagotovili dostojno življenje.

Franc Jurša | Foto: Ana Kovač Franc Jurša Foto: Ana Kovač

Izvzemu vojske in tudi drugih uniformiranih poklicev iz enotnega plačnega sistema za izboljšanje njihovega položaja je naklonjen tudi Franc Jurša (DeSUS). Obenem pa bi bilo treba najti kadrovski bazen, iz katerega bi črpali zadostno število pripadnikov Slovenske vojske, je še povedal.

Bela knjiga je sicer strokovni dokument, ki ga ne potrjuje ne vlada ne državni zbor, ampak se z njim samo seznanita. Predstavlja pa podlago za izvedbene dokumente, ki jih bo pripravilo ministrstvo, kot sta splošni dolgoročni program razvoja in opremljanja Slovenske vojske in potrebna sprememba obrambne zakonodaje, še poroča STA.

Slovenska vojska
Novice SDS bi moške spet poslala k vojakom
Ne spreglejte