Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
19. 2. 2021,
15.44

Osveženo pred

3 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,65

7

Natisni članek

NPU preiskava afera SRIPT Aleksandra Pivec

Petek, 19. 2. 2021, 15.44

3 leta, 2 meseca

NPU danes nadaljuje hišne preiskave suma nepravilnosti v projektu Sript

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,65

7

NPU | Foto STA

Foto: STA

Nacionalni preiskovalni urad (NPU) danes nadaljuje hišne preiskave glede sumov storitve kaznivih dejanj goljufije na škodo EU in zlorabe položaja v projektu Sript, ki jih je začel v četrtek. Po neuradnih informacijah Večera naj bi preiskovalci danes obiskali tudi Univerzo v Mariboru.

Na NPU so za STA pojasnili, da danes opravljajo dve hišni preiskavi na območju novomeške in mariborske policijske uprave.

Po poročanju Večera naj bi bil med 13 osumljenci tudi dekan brežiške fakultete za turizem Boštjan Brumen, ki je sodeloval v projektu Strateškega razvojnega inovacijskega partnerstva Turizem (Sript), zato naj bi preiskovalci obiskali tudi mariborsko univerzo, pod katero spada brežiška fakulteta.

"Univerza v Mariboru je na podlagi sodne odredbe s kriminalisti NPU sodelovala pri preiskovalnem dejanju. Z drugimi podrobnostmi ne razpolagamo oziroma jih ne moremo razkrivati," so za Večer odgovorili na univerzi.

Brumen pa je dodal, "da je iz odredbe za preiskavo razvidno, da očitki temeljijo na naznanilu ministrstva za gospodarstvo, ki ga je podalo, še preden smo eksperti sploh lahko podali svoja pojasnila, kar kaže na potrebo po hitenju, ne pa po razjasnitvi dejanskega stanja". Prepričan je, da bo nadaljnja preiskava pokazala, da niso delali nič nezakonitega in da je "celotna zgodba, kot že mnoge pred tem, žal, politično motivirana", piše STA.

Aleksandra Pivec
Novice Zadeva SRIPT: hišna preiskava tudi pri Pivčevi #video

Pod drobnogledom tudi avtorska dela izvajalcev

V. d. direktorice NPU Petra Grah Lazar je v četrtek dejala, da so kriminalisti pod drobnogled vzeli tudi avtorska dela izvajalcev pri projektu. V središču preiskav je sum storitve kaznivega dejanja goljufije na škodo EU in zlorabe položaja ter protipravna premoženjska korist, nastala s storitvijo teh dejanj, ki po ocenah NPU presega 100 tisoč evrov, poroča STA.

"Sumimo, da je nekdanja odgovorna oseba gospodarske družbe iz Ljubljane storila kaznivi dejanji, in to tako, da je družbi ter nekaterim strokovnjakom pridobila finančna sredstva na javnem razpisu pristojnega ministrstva za subvencioniranje projekta s področja razvoja turizma," je pojasnila Grah Lazarjeva.

Policija preiskava | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

Včeraj tudi pri Pivčevi

Sočasno je odgovorna oseba po njenih besedah vedela, da formalni razpisni pogoji niso izpolnjeni, ter je predložila lažne podatke in listine. Dodala je, da je 13 zunanjih strokovnjakov oz. izvajalcev osumljenih pomoči pri storitvi kaznivih dejanj, saj naj bi sklenili avtorske pogodbe, pri tem pa niso opravili vsega avtorskega dela, dogovorjenega s pogodbo.

Kriminalisti so v četrtek obiskali tudi nekdanjo kmetijsko ministrico in nekdanjo predsednico DeSUS Aleksandro Pivec. "Zjutraj so se na mojem domu oglasili predstavniki pristojnih organov, ki izvajajo preiskavo v povezavi s primerom Sript," je v izjavi za medije danes zapisala Pivčeva. "Le končana strokovna in neodvisna preiskava bo dokončno potrdila, da v primeru Sript nisem storila ničesar nezakonitega," je dodala ob tem.

Ne spreglejte