Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
13. 2. 2015,
17.55

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Brent Hartley ZDA Slovenija veleposlanik

Petek, 13. 2. 2015, 17.55

5 let, 1 mesec

Novi ameriški veleposlanik obljublja krepitev odnosov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Novi ameriški veleposlanik v Sloveniji Brent Hartley je napovedal dodatno krepitev odnosov med državama, ki so že zdaj zelo dobri. Konkretnejših ciljev na področju gospodarskega sodelovanja še nima.

Je pa pohvalil slovensko sodelovanje pri reševanju ukrajinske krize v okviru EU in Nata. Skupaj smo močnejši, je dejal.

"Odnosi med državama so zelo dobri, a vedno obstaja prostor za izboljšave" Kot je napovedal, bo na začetku predvsem poslušal slovensko stran, kakšna so njena stališča. Odnosi med državama so zelo dobri, "a vedno obstaja prostor za izboljšave", je dejal in napovedal, da bo njegova naloga predvsem to, da se bo trudil za izboljšanje.

Izboljšanje si obeta tudi na gospodarskem področju, čeprav konkretnejših načrtov ali ciljev na tem področju še nima. Kot je dejal, se mora najprej sestati s predstavniki gospodarstva in politike.

"Slovenija je del konsenza znotraj EU in Nata" Med njegovimi prioritetami delovanja v Sloveniji bo tudi spodbujanje sodelovanja na varnostnem področju. Tu je najbolj izstopajoča težava ukrajinska kriza, "ki jo poganja ruska agresija". Pozdravil je nov dogovor, ki je bil dosežen v Minsku, a poudaril, da zdaj prihaja prava preizkušnja tega dogovora – njegovo uresničevanje.

Na vprašanje, ali so morda dobri odnosi Slovenije z Rusijo, kjer je velik interes slovenskega gospodarstva, lahko sporni za ZDA, se je odzval z besedami, da je Slovenija del konsenza znotraj EU in Nata.

"Grožnja terorističnega napada v Sloveniji je sicer nizka, a ..." "ZDA zelo pazijo na to, da delajo enake korake kot EU pri sprejemu sankcij, da bo Rusija plačala določeno ceno za svojo agresijo nad Ukrajino. To ostaja naša politika. V tem primeru smo videli, da smo močnejši, če sodelujemo. Slovenija je del tega konsenza," je dejal.

Slovenijo je tudi pohvalil za prispevek v Natu. Ocenil je še, da je grožnja terorističnega napada v Sloveniji sicer nizka, a da je napad v Parizu prejšnji mesec pokazal, kako nepredvidljive so lahko zadeve na tem področju. Zato moramo biti po njegovih besedah previdni in zadovoljeni s trenutnim stanjem.

Ne spreglejte