Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Andreja Lončar

Torek,
20. 12. 2016,
14.54

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,35

16

Natisni članek

Zoran Janković preiskava

Torek, 20. 12. 2016, 14.54

6 let, 7 mesecev

Nova preiskava za Jankovića: "Policisti secirajo poldrugo leto prisluhov."

Andreja Lončar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,35

16

Zoran Janković, župan Ljubljana MOL | Foto Bojan Puhek

Foto: Bojan Puhek

Ljubljanski župan Zoran Janković je bil danes zaslišan na Nacionalnem preiskovalnem uradu (NPU). Tema? Sum kaznivega dejanja zlorabe položaja pri javnem naročilu. 

Policisti naj bi Zorana Jankovića po njegovih besedah ujeli, ko je klical direktorico Javnega holdinga Ljubljana (JHL) Zdenko Grozde. Od Grozdetove, ki jo je Janković svoje čase imenoval kot najboljšo direktorico, naj bi zahteval spremembe pri iskanju dobavitelja poštnih storitev JHL. 

JHL je tako najprej objavil javni razpis, a ga je nato preklical in na Jankovićevo zahtevo izvedel postopek brez razpisa s pogajanji (ta se lahko po zakonu o javnem naročanju izvedejo z, pod določenimi pogoji pa tudi brez predhodne objave razpisne dokumentacije).

Izbrana medvoški Kro in celjski Maksmail

Kdaj je bil razpis objavljen in kdaj preklican, Janković ni pojasnil. Prav tako ni vedel povedati, kdo je bil na koncu izbran in kolikšna je bila vrednost posla. 

Na JHL pa so za STA pojasnili, da je šlo za izbor izvajalca tiskanja, pakiranja in razpošiljanja računov za obračun storitev in opominov. Razpis je bil objavljen leta 2014, prejeli pa so ponudbe treh ponudnikov. Na holdingu so na razpisu izbrali ponudnika Maksmail iz Celja.

Na odločitev se je pritožil drug ponudnik, ki je na holding naslovil obrazložen poziv, naj naročnik spremeni svojo odločitev, sicer bo vložen zahtevek za revizijo zoper odločitev. Kot so zapisali na holdingu, so po preučitvi navedb v pozivu sprejeli novo odločitev za postopek s pogajanji z vsemi tremi ponudniki.

Na to odločitev so se po navedbah holdinga pritožili vsi ponudniki. Odločili so se, da zavrnejo vse prejete ponudbe in ponovijo postopek javnega naročila. Novo javno naročilo je bilo izvedeno ločeno za tisk in ločeno za distribucijo računov za uporabnike. Naročnik je v tem primeru prejel še več ponudb. Za tisk je bilo izbrano podjetje Kro, za distribucijo pa Maksmail.

"Poseben odnos" s tožilko

Janković pravi, da je danes kriminalistom na vsa vprašanja odgovarjal z vedno enakim stavkom: "Nisem storil nič nezakonitega."

Meni, da so številni predkazenski postopki zoper njega posledica njegovega "posebnega odnosa" s tožilko Blanko Žgajnar. "Policisti so mi prisluškovali 18 mesecev in zdaj secirajo prisluhe," je dejal.

Sumljive posle med ljubljanskim županom in KPL so kriminalisti preiskovali že lanskega decembra. | Foto: Bor Slana Sumljive posle med ljubljanskim županom in KPL so kriminalisti preiskovali že lanskega decembra. Foto: Bor Slana

Še en sumljiv poseg v občinsko podjetje

Omenimo, da se je zaradi podobne poteze Janković že znašel na muhi kriminalistov, le da je bilo tedaj vpleteno podjetje Vo-Ka. Jankovič naj bi na predlog predstavnika KPL, ki se je potegoval za posel z Vo-Ka, poklical direktorja ljubljanskega javnega podjetja Krištofa Mlakarja in mu naročil, naj spremeni razpisne pogoje za izbiro izvajalca za gradnjo komunalne infrastrukture na Rakovi Jelši.

Janković je danes ponovno pojasnil, da naj bi to storil, ker mu je predstavnik KPL omenil, da je razpis prirejen za drugega interesenta, podjetje Hidrotehnik, zato je, kot pravi, poklical Mlakarja in mu naročil, naj prehude pogoje umaknejo iz razpisa. Poudaril je, da je njegova zahteva tedaj občini prinesla prihranek.

Posel je na koncu vseeno dobil Hidrotehnik.

Opomba: Sprva smo pomotoma napisali, da je posel na koncu dobil KPL in da naj bi Janković zahteval 10 odstotkov provizije, kar ne drži. Kriminalisti sumijo, da je provizijo zahteval pri drugem kaznivem dejanju, ki pa je prav tako povezan s KPL - temu naj bi v zameno za provizijo ljubljanska občina predčasno plačevala izvedena dela. Za napako se opravičujemo.

Ne spreglejte