Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
10. 2. 2014,
11.51

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Nobelova nagrada Borut Pahor

Ponedeljek, 10. 2. 2014, 11.51

7 let, 12 mesecev

Nobelovec Shechtman: Spodbujajte podjetništvo in večje družine

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Izraelski Nobelov nagrajenec Dan Shechtman je poudaril, da morajo države, kot je Slovenija, spodbuditi rast prebivalstva in podpirati tehnološko podjetništvo.

Shechtman, ki je Nobelovo nagrado za kemijo prejel leta 2011, je na odprtju Slovensko-izraelskega dneva znanosti in inovacij v Ljubljani dejal, da se bo do leta 2050 svetovna rast prebivalstva v nasprotju s predhodnimi napovedi ustavila. A slaba novica je, da bodo zahodne države beležile negativno rast prebivalstva, kar lahko privede do demografske katastrofe.

Zato je Shechtman prepričan, da je treba z ustreznimi politikami spodbuditi rast prebivalstva in omogočiti razvoj tehnološkega podjetništva. Za to pa je potreben dober izobraževalni sistem, ki ne spodbuja le t. i. zaposljivosti, ampak tudi podjetništvo, je poudaril.

Bratuškova poudarila pomen mreženja Današnji dogodek so po besedah direktorja Kemijskega inštituta Janka Jamnika organizirali ravno z namenom razvoja tehnološkega podjetništva in izboljšanja prepoznavnosti slovenske znanosti v tujini. "Gre za dolgoročni projekt, saj hitrih rešitev ni. To ne delamo zase, ampak za naše otroke," je dejal Jamnik.

Na to je opozorila tudi premierka Alenka Bratušek, ki je v uvodnem nagovoru opozorila, da smo v zadnjih letih pozabili na rek "na mladih svet stoji". Ob tem je poudarila pomen mreženja in povezovanja med znanstvenimi inštitucijami in gospodarstvom.

Pomen povezovanja je izpostavil tudi minister za izobraževanje, znanost in šport Jernej Pikalo. Kot je dejal, so slovenski centri odličnosti ključni gradniki prihodnjega razvoja slovenske znanosti in gospodarstva. "Smo majhen narod, zato je sodelovanje in koncentracija znanj nujno potrebna," je dejal.

Današnjega dogodka se udeležuje okoli 200 udeležencev iz Slovenije in Izraela, v izraelski delegaciji pa so tudi predstavniki tveganega kapitala. Visoki gost pa se je srečal tudi s predsednikom Borutom Pahorjem.

Ne spreglejte