SiolNET. Novice Slovenija
10

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Iz Španije se vrača še ena skupina dijakov: 87 jih testa ni opravilo, okuženih bi lahko bilo še več #video

10

termometer

Do zdaj so pri skupini dijakov, ki je bila na maturantskem izletu v Lloret de Maru v Španiji, potrdili 58 okužb z novim koronavirusom. Vseh 334 dijakov je v karanteni, podatkov o tem, ali so okuženi z različico delta, pa za zdaj še nimajo, je danes v izjavi za medije povedala epidemiologinja Eva Grilc z Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Iz Španije se sicer v Slovenijo danes vrača nova skupina dijakov, tokrat iz Gorenjske. 231 udeležencev je večer pred odhodom iz Španije opravilo test, vsi rezultati pa so bili negativni, a na NIJZ dodajajo, da 87 udeležencev testiranja ni opravilo.

"Ob vrnitvi je NIJZ dobil obvestilo dolenjske enote, da je nekaj maturantov na hitrih testih pozitivnih, in smo jih potem napotili še na testiranje s PCR-testom," je dejala Grilčeva. "Seveda je mogoče, da bomo okužbo potrdili še pri katerem od dijakov," je dodala Grilčeva.

Vse dijake so napotili v karanteno. O tem jih je obvestil NIJZ, prav tako pa jim je takšna navodila sporočil tudi organizator.

Epidemiologi menijo, da so vsi udeleženci tega maturantskega izleta, gre za 334 dijakov, visoko tvegani stiki. "Priporočamo, da se mladi in njihovi starši čim prej cepijo ter spoštujejo zaščitne ukrepe."

Vrnili so se v soboto

Skupina 334 maturantov, pretežno iz dolenjske regije, se je z maturantskega izleta v Španiji vrnila v soboto. Iz Slovenije do Španije so potovali z avtobusi.

V Španiji so od 27. junija do 3. julija bivali v hotelu Maria del Mar v kraju Lloret de Mar. V Slovenijo so se vrnili z avtobusi, skupina dijakov je v soboto potovala tudi z letalom iz Barcelone do Benetk.

Epidemiološka služba je zaradi suma izbruha okužbe z novim koronavirusom takoj začela zbiranje informacij, trenutno obravnavajo več kot 50 udeležencev tega maturantskega izleta, pri katerih so v ponedeljek in torek laboratorijsko potrdili okužbo, in vse njihove stike.

Več podrobnosti:

Zabava Novice Po vrnitvi z maturantskega izleta med slovenskimi dijaki potrjenih več kot 50 okužb

Danes se vrača še ena skupina

Iz Španije se sicer v Slovenijo danes vrača nova skupina dijakov, tokrat iz Gorenjske. Kot so pojasnili na NIJZ, jih je organizator potovanja o tem obvestil, prav tako je po njihovih podatkih 231 udeležencev večer pred odhodom iz Španije opravilo test, vsi rezultati pa so bili negativni.

Vendar na NIJZ dodajajo, da 87 udeležencev testiranja ni opravilo. Po njihovih informacijah se skupina sicer vrača iz Katalonije, ki je uvrščena na oranžni seznam, kar pomeni, da udeleženci v Slovenijo lahko vstopijo brez napotitve v karanteno na domu, če predložijo negativni PCR-test ali hitri test, potrdilo o prebolelosti, cepljenju ali cepljenju za prebolevnike.

Ob tem vsem mladim in tudi odraslim potnikom, ki potujejo v tujino, priporočajo oz. svetujejo, da se polno cepijo, saj na ta način zmanjšajo možnost okužbe in težjih oblik bolezni. Prav tako svetujejo, da dosledno upoštevajo in sledijo vsem higienskim ukrepom za preprečevanje okužb in navodilom držav, v katere potujejo.

Čeprav so predstavniki Collegium Mondial Travel (CMT), ki so organizirali potovanje, za nekatere medije povedali, da je bilo že za sobotno skupino dogovorjeno, da vsem 334 udeležencem izdajo odločbo o karanteni, enako pa naj bi veljalo tudi za vse maturante, ki se iz Španije vračajo v naslednjih dneh, je Grilčeva povedala, da je NIJZ organizatorja prosil, naj udeležence izleta prosi, da se čim bolj zadržujejo doma in omejijo stike. Dokler se ne pojavi kakšen pozitiven primer, jih namreč NIJZ v karanteno ne more napotiti.

odprtje teras Ljubljana lokali bar terasa Novice V lokalih bo lahko po novem za mizo več ljudi: PCT in testiranje za nekatere še obvezna Janez Poklukar Novice Poklukar: O obveznem cepljenju ta trenutek ne razmišljamo #video Milan Krek Novice Krek opozarja: delta različica se eksponentno širi, lahko se ponovi lanski scenarij #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin