Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
27. 9. 2023,
17.32

Osveženo pred

7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,63

Natisni članek

okolje odstrel medved

Sreda, 27. 9. 2023, 17.32

7 mesecev

Nevladnikom ni uspelo: odstrel medvedov se nadaljuje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,63
Medved | Do 25. maja je bilo iz narave z odstrelom odvzetih že 182 rjavih medvedov. | Foto Shutterstock

Do 25. maja je bilo iz narave z odstrelom odvzetih že 182 rjavih medvedov.

Foto: Shutterstock

Upravno sodišče je zavrnilo tožbo nevladne organizacije Alpe Adria Green (AAG) zoper odstrel 230 medvedov v letošnjem letu, zato se lahko ta zdaj nadaljuje, so sporočili z ministrstva za naravne vire in prostor. Dovoljenje za odstrel so sicer izdali 13. aprila, a ga je upravno sodišče po vloženi tožbi 23. maja z začasno odredbo zadržalo.

Kot so danes pojasnili na ministrstvu, je sodba upravnega sodišča, ki so jo prejeli v torek, pravnomočna. Dovoljenje ministrstva, ki velja do 31. decembra, je tako sproščeno. O tem so že obvestili vse izvajalce odstrela, so navedli.

Do 25. maja, ko jim je bil vročen sklep sodišča o začasni odredbi, je bilo sicer iz narave z odstrelom odvzetih že 182 rjavih medvedov.

Na ministrstvu so ob izdaji dovoljenja za odstrel največ medvedov doslej spomladi poudarili, da se zavzemajo za obvladljivo sobivanje medveda in človeka, namen pa da je preprečitev resne škode in zagotavljanje zdravja in varstva ljudi.

Populacijo medvedov želijo zmanjšati na 800

Ob tem je resorni minister Uroš Brežan opozoril, da so temeljito preučili druge možnosti za preprečevanje konfliktov, vendar niti preselitev na drugo mesto v naravi niti zadrževanje v ujetništvu zaradi številčnosti te vrste ne prideta v poštev.

Populacijo rjavega medveda v Sloveniji želijo s trenutnih 1.100 v prihodnjih letih zmanjšati na okoli 800.

Odločitev je močno razburila nevladnike. V Društvu za dobrobit živali AniMa, društvu za zaščito in pomoč živalim v stiski Lajka ter mednarodnem društvu za varstvo okolja in narave AAG trdijo, da Slovenija z dovoljenjem krši slovensko in evropsko zakonodajo, na to pa so opozorili Evropsko komisijo in Evropski parlament. Prepričani so bili, da bi moralo proti Sloveniji ukrepati tudi Sodišče EU, ki bi med drugim "pravilno interpretiralo pravo v zvezi z odstrelom". Kritične so bile tudi nekatere druge organizacije.

AAG je zoper dovoljenje vložil tudi tožbo na upravnem sodišču, ki je maja zato odstrel zadržalo z začasno odredbo. Zdaj pa je torej tožbo zavrnilo.

Medved
Novice Voznik avtomobila trčil v medveda, ta je poginil #foto
Medved
Novice Do začasne ustavitve odstrela lovci iz narave odvzeli 180 medvedov
Ne spreglejte