SiolNET. Novice Slovenija
1,19

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Nevarno dejanje, ki bi lahko privedlo do tragičnega konca: helikopter osvetlili z laserjem

1,19

termometer

Helikopter SV | Po do zdaj zbranih podatkih zaradi hitrega odziva pilotov varnost posadke helikopterja SV ni bila ogrožena. | Foto: STA
Po do zdaj zbranih podatkih zaradi hitrega odziva pilotov varnost posadke helikopterja SV ni bila ogrožena. Foto: STA

Včeraj se je na območju Kredarice poškodoval pohodnik. Reševali so ga gorski reševalci in posadka helikopterja Slovenske vojske. Vojaški helikopter je poškodovanca prepeljal v jeseniško bolnišnico, kjer so ga po oddaji ponesrečenca med poletom osvetlili z lasersko svetlobo zelene barve. Po do zdaj zbranih podatkih zaradi hitrega odziva pilotov varnost posadke ni bila ogrožena. Dejanje pomeni hudo nevarnost za letalski promet in grožnjo za posadko, so sporočili s Policijske postaje Kranj. 

Če bodo ugotovili, da je šlo pri dejanju za ogrožanje varnosti posadke, bodo policisti postopek vodili v smeri kaznivega dejanja, so še sporočili. Dejanje namreč pomeni hudo nevarnost za letalski promet in veliko nevarnost za poškodbe oči oziroma vida posadke. 

Laserski žarek vsakič povzroči najmanj trenutno zaslepljenost vse posadke zaradi odboja žarkov po pilotski kabini, v  najslabšem primeru pa lahko privede tudi do nenadzorovanih situacij v zraku, strmoglavljenja ali trajnih posledic na vidu, so sporočili s policije, kjer pozivajo k odgovornim dejanjem. Na Gorenjskem je to letos prvi tak dogodek.

pohodnica Novice Slovenske gore vzele še eno življenje, policija poziva k previdnosti

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin