SiolNET. Novice Slovenija
2,52

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Neuradno: Turki izpadli iz boja za gradnjo karavanškega predora

2,52

termometer

predor Karavanke
Foto: Klemen Korenjak

Državna revizijska komisija je po neuradnih informacijah RTV Slovenija turško podjetje Cengiz Insaat Sanayi ve Ticaret izločila iz razpisnega postopka za gradnjo druge cevi avtocestnega predora Karavanke. Razlog naj bi bila med drugim neustrezna dokazila, težava pa naj bi bila tudi kaznovanost enega od vodilnih v podjetju.

Dars je konec julija za izvajalca del za gradnjo druge cevi karavanškega predora izbral omenjeno turško podjetje, njegova ponudba v vrednosti 89,3 milijona evrov brez DDV je bila bistveno cenejša od preostalih osmih. Trije neizbrani izvajalci – novogoriški Kolektor CPG, sarajevski Euro-Asfalt in Gorenjska gradbena družba – so nato vložili revizijske zahtevke.

Dars bo proučil še preostale ponudbe

Kolektor CGP, ki je skupaj z Rikom in turškim Yapi Merkezijem izgradnjo predora ponudil za 109,4 milijona evrov, je zahtevek za revizijo vložil že sredi avgusta.

Nekoliko pozneje je zahtevek podala družba Euro-Asfalt iz Sarajeva, ki bi drugo cev predora skupaj s Cestnim podjetjem Ptuj zgradila za 106,3 milijona evrov, tik pred iztekom roka za vložitev pa je prispela še pritožba Gorenjske gradbene družbe in češkega Metrostava, ki sta v skupnem nastopu podala drugo najbolj ugodno ponudbo, in sicer v vrednosti 104,4 milijona evrov.

predor Karavanke Posel danes Avstrijci začeli gradnjo druge cevi predora Karavanke

Državna revizijska komisija o pritožbah odloča že skoraj 60 dni. Za Televizijo Slovenija so sicer pojasnili, da odločitve še niso izdali. Uradno bo objavljena šele, ko bodo o njeni vsebini obveščene vse vpletene strani. Po informacijah televizije bo odločitev znana prihodnji teden.

Po neuradnih informacijah Televizije Slovenija naj bi bila med razlogi za izločitev neustrezna dokazila. Cengiz naj ne bi predložil vseh potrebnih dokazil, ki jih morajo imeti odgovorni vodje del na gradbiščih. Težava naj bi bila tudi kaznovanost enega od vodilnih v podjetju.

karavanke, predor Posel danes Drugo cev predora Karavanke bodo gradili Turki

Če bo komisija res izločila turško ponudbo, bo strokovna komisija Družbe za avtoceste RS (Dars) morala proučiti preostale ponudbe. "Zahtevek za revizijo lahko začetek gradnje zamakne za največ nekaj mesecev, na primer dva ali tri, bistveno pa je, da se ne zgodi razveljavitev razpisa," so avgusta poudarili na Darsu.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 20
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin