Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
20. 11. 2020,
9.00

Osveženo pred

3 leta, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,76

53

Natisni članek

Slovenija virus COVID-19 Koronavirus

Petek, 20. 11. 2020, 9.00

3 leta, 5 mesecev

Novi podatki: Slovenija s skoraj tisoč žrtvami bolezni covid-19 #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,76

53

V Sloveniji so v četrtek opravili 5.673 testov na novi koronavirus in potrdili 1.546 novih okužb. Delež pozitivnih testov je znašal 27,25 odstotka, kar je manj kot v sredo, ko je bilo pozitivnih 30,33 odstotka opravljenih testov. Včeraj je za boleznijo covid-19 umrlo še 31 bolnikov, skupaj pa že 995. Mejnik tisoč smrtnih žrtev bolezni covid-19 bo naša država tako presegla že danes. V četrtek je bilo hospitaliziranih 1.254 bolnikov s covid-19, od tega 201 na intenzivni negi. Iz bolnišnic so v četrtek odpustili 68 bolnikov.

Po podatkih sledilnika za covid-19 je v državi trenutno aktivnih 19.894 okužb z novim koronavirusom, 14-dnevna incidenca okužb na sto tisoč prebivalcev pa znaša 949 okužb. Od začetka epidemije so pri nas opravili 467.265 testov in potrdili 62.580 okužb. V četrtek so ob 5.673 opravljenih testih potrdili 1.546 novih okužb. Delež pozitivnih testov je znašal 27,25 odstotka in je bil manjši kot v sredo, ko je bilo pozitivnih 30,33 odstotka opravljenih testov.

 

Za boleznijo covid-19 je v četrtek umrlo še 31 bolnikov, skupaj pa že 995. Mejnik tisoč smrtnih žrtev bolezni covid-19 bo naša država tako presegla že danes. Včeraj je bilo v bolnišnicah hospitaliziranih 1.254 bolnikov s covid-19, od tega 201 na intenzivni negi. S pomočjo medicinskih ventilatorjev je dihalo 155 bolnikov. Iz bolnišnic je bilo odpuščenih 68 bolnikov, je sporočila vlada.

Infekcijska klinika
Novice Novi koronavirus: tudi v sredo umrlo veliko bolnikov #video

Kacin: V domovih za starejše aktivnih kar 2.510 okužb

Vladni govorec Jelko Kacin je na vladni novinarski konferenci povedal, da smo imeli včeraj več kot 500 novih okužb manj kot dan pred tem. "Zagotovo je to sporočilo, ki smo si ga zelo želeli. Upamo, da se bo to nadaljevalo tudi v prihodnjem tednu," je dejal Kacin. Podatki iz domov starejših občanov po njegovih besedah spet kažejo na porast okužb med stanovalci in zaposlenimi.

"Število novih okužb pri stanovalcih se je povečalo za 250. Aktivnih okužb v domovih je trenutno kar 2.510, skupaj v drugem valu jih je bilo do zdaj 4.424. Število okužb pri zaposlenih v domovih se je povečalo za 81. Aktivnih okužb med zaposlenimi v domovih je 905, skupaj v drugem valu pa jih je bilo do zdaj 1.656," je pojasnil Kacin.

Vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin je poudaril, da je v domovih za starejše trenutno aktivnih kar 2.510 okužb z novim koronavirusom. | Foto: STA , Vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin je poudaril, da je v domovih za starejše trenutno aktivnih kar 2.510 okužb z novim koronavirusom. Foto: STA ,

Ko gre za razmere v bolnišnicah, je vladni govorec izpostavil, da je bilo v bolnišnicah včeraj hospitaliziranih 16 ljudi več kot dan prej: "Manj pacientov kot v sredo se je včeraj zdravilo na intenzivni negi, in sicer štirje manj. Že včeraj popoldne sem poročal, da je bilo v četrtek na voljo kar 20 intenzivnih postelj."

Carotta: V bolnišnicah smo dosegli vrh hospitalizacij v drugem valu

Koordinator za covid bolniške postelje pri ministrstvu za zdravje in kirurg v jeseniški bolnišnici Robert Carotta je ocenil, da so v bolnišnicah dosegli vrh hospitalizacij v drugem epidemičnem valu in da se bo število hospitaliziranih v prihodnjem tednu počasi začelo zmanjševati. Kljub temu, da so v četrtek na novo v bolnišnice sprejeli 110 bolnikov z boleznijo covid-19, pa je po njegovih besedah pomembna krivulja oziroma trend števila hospitalizacij, ki ne raste.

Carotta pričakuje, da bo ta krivulja postopno padala, a število hospitalizacij zagotovo ne bo nenadno padlo, saj bolniki s covid-19 dlje časa potrebujejo zdravljenje v bolnišnici. Med bolnišnicami je bilo do zdaj opravljenih 700 premestitev bolnikov s covid-19, da bi se slednji enakomerno razporedili po posteljah, ki so bile na voljo, vendar so se razmere zdaj umirile, takšnih prevozov pa je bistveno manj, je dejal Carotta.

Koordinator za covid bolniške postelje pri ministrstvu za zdravje in kirurg v jeseniški bolnišnici Robert Carotta je ocenil, da so v bolnišnicah dosegli vrh hospitalizacij v drugem epidemičnem valu. | Foto: STA , Koordinator za covid bolniške postelje pri ministrstvu za zdravje in kirurg v jeseniški bolnišnici Robert Carotta je ocenil, da so v bolnišnicah dosegli vrh hospitalizacij v drugem epidemičnem valu. Foto: STA ,

Epidemiološke razmere v državi po njegovih besedah sicer ostajajo napete in se ne umirjajo. "Na srečo se število hospitalizacij ne povečuje več, a je zdravstveni sistem trenutno obremenjen do konca," je dejal Carotta. "Smo na skrajnem robu zmogljivosti slovenskega zdravstvenega sistema in si ne moremo privoščiti nenadnega porasta bolnikov, ki bi potrebovali bolnišnično oskrbo. Upamo, da se bo z upoštevanjem ukrepov krivulja hospitalizacij zmanjševala," je dodal Carotta.

Po njegovih besedah imajo za bolnike s covid-19 v jeseniški bolnišnici na voljo 60 postelj, kar predstavlja 27 odstotkov vseh posteljnih kapacitet bolnišnice. "Danes imamo 43 bolnikov na navadnih oddelkih in štiri na intenzivni terapiji. Trenutno je zaradi covid-19 odsotnih 37 zaposlenih. Največ smo imeli 72 odsotnih, kar je prestavljalo več kot 20 odstotkov vseh zaposlenih v jeseniški bolnišnici," je pojasnil Carotta.

Hrvaška party
Novice Težko je verjeti, kaj podjetje znanih Slovencev predlaga sredi vrhunca epidemije

Potza: Če ljudje upoštevajo ukrepe, na prostem lahko zaužijejo hrano

Spoštovanje protikoronskih ukrepov se po oceni zdravstvenega inšpektorata izboljšuje, saj je bilo v prejšnjem tednu izrečenih manj ukrepov kot v dveh tednih prej. Problem po poročanju STA ostajajo gostinski vrtovi, na katerih se posamezniki zadržujejo po osebnem prevzemu hrane in pijače.

Deana Potza z zdravstvenega inšpektorata je pojasnila, da so različni inšpektorji od 9. do 15. novembra skupaj opravili 2.578 nadzorov. Izrekli so 104 prekrškovne sankcije v skupni vrednosti 56.400 evrov, 263 opozoril po zakonu o prekrških in 120 upravnih ukrepov. Tržni inšpektorat je v tem obdobju opravil nadzor pri 296 subjektih, od tega je bila 95-krat ugotovljena vsaj ena kršitev. Skupaj je bilo izrečenih tudi več kot 120 opozoril. Izdani sta bili tudi dve upravni odločbi, s katerima je bilo prepovedano opravljanje dejavnosti, je pojasnila Potza.

Inšpektorji zdravstvenega inšpektorata so v prej omenjenem obdobju v zvezi z boleznijo covid-19 izvedli 1.503 nadzore. Izrekli so 94 prekrškovnih sankcij po zakonu o prekrških v skupni vrednosti 39.200 evrov, ob tem pa še 150 opozoril in osem upravnih ukrepov. V gostinstvu je bilo opravljenih 157 nadzorov, v trgovinah 197, pri drugih storitvenih dejavnostih pa 223. Na zunanjih javnih površinah je bilo opravljenih 712 nadzorov in izrečenih 72 prekrškovnih sankcij v vrednosti 27.200 evrov.

Deana Potza z zdravstvenega inšpektorata je na vladni novinarski konferenci pojasnila, da lahko ljudje ob upoštevanju preventivnih ukrepov, na primer ustrezne varnostne razdalje, na zunanjih javnih površinah zaužijejo hrano. | Foto: STA , Deana Potza z zdravstvenega inšpektorata je na vladni novinarski konferenci pojasnila, da lahko ljudje ob upoštevanju preventivnih ukrepov, na primer ustrezne varnostne razdalje, na zunanjih javnih površinah zaužijejo hrano. Foto: STA ,
Ob tem je Potza povedala, da iz pojasnila ministrstva za gospodarstvo izhaja, da se prepoved uživanja hrane in pijače na javnih mestih veže na prevzeto hrano in pijačo na prevzemnih mestih ter da ne gre za splošno prepoved uživanja hrane in pijače na javnih mestih. Hkrati je poudarila, da še vedno velja odlok, ki zapoveduje obvezno nošenje maske na javnih površinah.

"Med gibanjem ne smemo ničesar uživati, lahko se pa umaknemo na zeleno površino, in če upoštevamo vsa potrebna priporočila NIJZ, načeloma lahko tam tudi nekaj zaužijemo, ne smemo pa tega izkoriščati. Inšpektor ima namreč kot pooblaščena uradna oseba pravico, da se samostojno odloči, ali bo izrekel prekršek ali ne. V večini primerov sicer poskušamo biti življenjski," je dodala Potza.

Pečjak: Manj kršitev zbiranja v zasebnih prostorih

Na policiji medtem ugotavljajo, da še vedno prihaja do kršitev zbiranja v zasebnih prostorih, a da je tega manj v primerjavi s preteklimi tedni. Namestnik generalnega direktorja policije Tomaž Pečjak je dejal, da so policisti novembra ob opravljanju rednih nalog opravili še nadzore na 46.124 krajih glede izvajanja določb vladnih odlokov. "Nekatere nadzore smo opravili tudi na podlagi 604 prejetih prijavah občanov o kršitvah odlokov, sami pa smo ugotovili 3.894 kršitev," je poudaril Pečjak.

"V novembru smo izrekli 2.753 opozoril in izdali 1.883 plačilnih nalogov. V 91 primerih kršitev izven naših pristojnosti smo o tem obvestili zdravstveni inšpektorat. V 15 primerih smo izvedli prekrškovni postopek zaradi neupoštevanja ukrepanja policista," je pojasnil Pečjak.

Od marca so na policiji prejeli več kot 3.878 prijav kršitev. Sami so ugotovili 14.866 kršitev odlokov ter izdali 10.084 opozoril in 120 prekrškovnih predlogov po zakonu o javnem redu in miru. Zdravstvenemu inšpektoratu so odstopili 7.863 predlogov za začetek postopka. 

Pečjak je ob tem dejal, da policija v prvi vrsti opozarja, a da mora v primeru, ko preventivni ukrepi ne dosežejo svojega namena, izvesti tudi represivne ukrepe s ciljem spoštovanja ukrepov za preprečevanje širjenja virusa. Na policiji ob tem zaznavajo manj kršitev zbiranja v zasebnih prostorih kot v preteklih tednih, a je Pečjak opozoril, da so bili policisti v posameznih primerih posredovanja tudi že napadeni.

Gantar: Ukrepe za zajezitev virusa moramo ponotranjiti

Minister za zdravje Tomaž Gantar je danes prek Twitterja sporočil, da moramo ukrepe za zajezitev novega koronavirusa ponotranjiti. "Ukrepe, kot so omejitev gibanja in socialnih stikov, maske in umivanje rok, moramo ponotranjiti. Le s sodelovanjem, kolektivno odgovornostjo, solidarnostjo in spoštovanjem sočloveka bomo lahko zaščitili sebe, svojce, kolege v službi, zdravstvene delavce, gospodarstvo, šolstvo," je sporočil Gantar.

Minister za zdravje Tomaž Gantar je prek Twitterja sporočil, da moramo ukrepe za zajezitev novega koronavirusa ponotranjiti vsi, saj se bomo le tako najhitreje vrnili v relativno normalno življenje. | Foto: STA , Minister za zdravje Tomaž Gantar je prek Twitterja sporočil, da moramo ukrepe za zajezitev novega koronavirusa ponotranjiti vsi, saj se bomo le tako najhitreje vrnili v relativno normalno življenje. Foto: STA ,

Kot je pojasnil, pri Svetovni zdravstveni organizaciji (WHO) opozarjajo, da lahko zaradi dolgotrajne zdravstvene krize pride do tako imenovane pandemske izčrpanosti. "To pomeni, da prihaja do pomanjkanja motivacije za upoštevanje priporočenih samozaščitnih vedenj, kar pa lahko ogroža uspešnost ukrepov za zajezitev širjenja okužb," je sporočil Gantar.

Po njegovih besedah so sprejeti ukrepi nujni za obvladovanje drugega vala epidemije. Če se želimo kar najhitreje vrniti v relativno normalno življenje, jih moramo upoštevati vsi. "Pisal sem županom, ravnateljem, rektorjem univerz in predstavnikom delodajalcev in jih še posebej prosil, da tudi sami nagovorijo občane, šolarje, dijake, študente in delodajalce ter jim pojasnijo pomen in nujnost izvajanja samozaščitnih ukrepov. Samo skupaj bomo zmogli," je dodal Gantar.

V UKC Maribor kadrovske težave zaradi odsotnosti zaposlenih

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor se še vedno srečujejo s kadrovskimi težavami zaradi odsotnosti zaposlenih, ki so okuženi z novim koronavirusom ali v karanteni zaradi stika z okuženimi. Po zadnjih podatkih jih je še vedno odsotnih 275, med njimi 46 zdravnikov in 132 zaposlenih v zdravstveni negi, so danes sporočili iz UKC. Med njimi je kar 116 odsotnih tudi zaradi varstva otrok.

Že nekaj tednov na pomoč v UKC prihajajo tudi zasebni in drugi zdravniki oziroma drugo medicinsko osebje ter študenti in prostovoljci. Vsem se je danes zahvalil strokovni direktor Matjaž Vogrin in dodal, da vsak od njih s svojim delom prispeva k odličnim rezultatom zdravljenja v njihovi ustanovi in s svojo požrtvovalnostjo pomaga v težkih pogojih dela.

V njihovo delo je trenutno vključenih devet aktivnih in pet že upokojenih medicinskih sester, dva zdravnika, od tega eden iz mariborskega zdravstvenega doma, pet zaposlenih pri koncesionarjih, 209 študentov zdravstvenih in nezdravstvenih smeri, izven rednih kliničnih vaj dodatno pomagajo tudi vsi študentje medicine in zdravstvene nege, na voljo sta jim tudi en prostovoljni zdravstveni tehnik in dva prostovoljca rdečega križa.

V UKC Maribor trenutno zdravijo 192 bolnikov s covidom-19, od tega jih je na intenzivnem zdravljenju 45. Število vseh doslej umrlih covidnih bolnikov se je povišalo na 97, medtem ko so jih skupaj doslej iz bolnišničnega zdravljenja odpustili 378. (STA)
Ne spreglejte