Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
23. 2. 2022,
17.29

Osveženo pred

2 leti, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,51

37

Natisni članek

Robert Golob GEN energija Martin Novšak

Sreda, 23. 2. 2022, 17.29

2 leti, 1 mesec

Martin Novšak razrešen z vrha GEN energije #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,51

37

Na seji nadzornega sveta družbe GEN energija so razrešili generalnega direktorja družbe Martina Novšaka. Začasno oziroma do novega imenovanja je na mesto generalne direktorice imenovana dosedanja članica poslovodstva GEN Gordana Radanovič.

Generalni direktor našega največjega energetskega holdinga, ki upravlja polovico Nuklearne elektrarne Krško (NEK), je družbo vodil 17 let. Razlog za njegovo zamenjavo naj bi se skrival v prevelikem zaupanju Robertu Golobu pri vodenju našega največjega ponudnika električne energije in nepoznavanju resničnega stanja v družbi, ki jo je upravljal. 

Kot je lani jeseni povedal Novšak, imajo v holdingu jasno strategijo upravljanja državnega premoženja, in pojasnil, da ne morejo niti kot uprava GEN niti kot nadzorni svet GEN prodajati premoženja v katerikoli njihovi družbi.

Načrte o razprodaji našega največjega prodajalca električne energije Golob novembra lani ni zanikal. "Vsi so vedeli vse, ker smo junija letos, pred podpisom te pogodbe, imeli skupščino. Na tej skupščini je bilo obravnavano letno poročilo," je povedal Golob. 

SDH ni bil seznanjen s podpisom pogodbe 

A zadeva naj bi ostala na ravni GEN energije, čeprav gre v obeh primerih za popolnoma državno podjetje. O namenu prodaje deleža GEN-I, za kar je bila očitno pod mizo sklenjena tudi že pogodba z iskalcem kupca, državni upravljavec, SDH, ni vedel nič.

"SDH ni bil seznanjen, da je družba GEN-I podpisala pogodbo s KPMG za preverbo deleža, ceno in tako naprej," je takrat povedal direktor SDH Janez Žlak

Podobno trdijo tudi na Elektro Ljubljana, ki je solastnik ponujenega deleža. Direktor družbe Andrej Ribič je bil ob razkritju načrta privatizacije GEN-I kazensko razrešen.

Po besedah Božidarja Godnjavca, predsednika nadzornega sveta Elektro Ljubljana, to ni normalno. "Za vsak posel, še posebej, če je toliko vreden, bi bilo pravilno, da je seznanjen nadzorni svet. Ampak njihovo stališče je drugačno. Njihov argument je bil, da so menili, da ni potrebe seznaniti, da je šlo samo za testiranje trga."

Kdo bo novi predsednik uprave, za zdaj še ni znano 

Eden od razlogov za današnji načrt zamenjave Novšaka na vrhu holdinga GEN Energije naj bi bilo tudi nepoznavanje Golobovega sistema. V zapisnikih sej nadzornega sveta GEN energije je pogosto mogoče opaziti podoben zapis o Novšaku. 

Na eni od sej je Novšak zatrjeval, da ima sam o poslovanju GEN-I dobre informacije, saj je bil deset let v upravi te družbe, prav tako GEN-I poroča tudi o likvidnostnem stanju. Novšak je na seje po lastni volji pogosto povabil kar Goloba.

Po 17 letih bo na mesto predsednika uprave GEN energije sedel drug kandidat, a za zdaj še ni znano, kdo bo nasledil Novšaka. 

Ne spreglejte