Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
5. 8. 2017,
16.10

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

Natisni članek

Portorož onesnaženje morje

Sobota, 5. 8. 2017, 16.10

6 let, 6 mesecev

Neuradne analize: morje v Portorožu primerno za kopanje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15
Bernardin Portorož | Foto Bor Slana

Foto: Bor Slana

Neuradni delovni rezultati analiz vzorcev morja ob naravnem kopališču v Portorožu kažejo, da je bilo že v petek primerno za kopanje, je pojasnil direktor komunalnega podjetja Okolje Piran Alen Radojkovič.


Za nadaljnje odločanje pa morajo pristojne službe počakati na dva ustrezna uradna rezultata. Predvidoma bosta znana v ponedeljek zjutraj.

V nedeljo znani tudi uradni rezultati analiz

Kot je pojasnil Radojkovič, bodo v nedeljo znani tudi uradni rezultati analize vzorca morja, ki je bil odvzet v petek. V ponedeljek zjutraj pa bo znan še drugi uradni rezultat in na podlagi teh bodo pristojne službe sprejele ustrezne ukrepe.

Plažo bodo po Radojkovičevi napovedi tako najverjetneje odprli v ponedeljek, saj so že rezultati analiz petkovih vzorcev spodbudni. Na podlagi mikrobioloških preskušanj in ocene tveganja za okužbo, ki jo bo podal Nacionalni inštitut za javno zdravje, pa se bodo pristojni odločili o ukinitvi prepovedi kopanja in o tem obvestili javnost.

Potencialni vir onesnaženja že odkrili

Zaradi onesnaženosti in s tem povečanega tveganja zdravja kopalcev so v petek prepovedali kopanje na naravnem kopališču Plaža hotela Vila Park v Portorožu. Fekalno onesnaženje je bilo na omenjenem kopališču ugotovljeno ob rednem monitoringu morske kopalne vode, ki ga vsake dva tedna izvaja Agencija RS za okolje (Arso).

Na Arsu so navedli, da so potencialni vir onesnaženja že odkrili. Zaradi okvare je počil kanalizacijski jašek ter in prelil med meteorne vode, ki pa se izlivajo v morje med Bernardinom in skladišči soli. Okvaro so sicer že odpravili. Radojkovič je še omenil, da so jemalci vzorcev ugotovili, da gre za madež, kar nakazuje, da bi lahko bil vzrok za onesnaženje tudi izpust kakšne ladje.

Ne spreglejte