Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
24. 10. 2013,
11.06

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

DeSUS davek na nepremičnine

Četrtek, 24. 10. 2013, 11.06

5 let, 6 mesecev

Nepremičninski davek ne da miru ne koaliciji ne interesnim skupinam

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Potem ko je DeSUS predlagal dopolnilo za postopno uvedbo davka na nepremičnine, mora koalicija najti rešitev, kako v tem primeru zakrpati finančno luknjo. Dogovor bodo iskali v ponedeljek.

V stranki upokojencev menijo, da je nepremičninski davek treba sprejeti postopno. V dopolnilu zakona predlagajo, da bi se prvo leto davek odmeril v višini 60 odstotkov polne vrednosti izračuna, v letu 2015 v višini 80 odstotkov, v letu 2016 pa v polni vrednosti.

SD in DL: DeSUS naj predlaga, kako zapolniti finančni deficit Besedila dopolnila sicer še niso spisali, v SD in DL pa so se kljub temu že odzvali in DeSUS naj še predlaga, kako bi zapolnila finančni deficit, ki bi nastal v primeru postopne uvedbe davka. Vodja poslancev DeSUS Franc Jurša je že obljubil, da bodo storili tudi to, končna različica dopolnila pa bo znana v prihodnjih dneh. Uradnih izračunov o posledicah dopolnila s finančnega ministrstva še ni, po nekaterih ocenah pa naj bi bila zahteva DeSUS-a težka od 40 do 70 milijonov evrov.

Bo šel zakon lahko skozi tudi brez DeSUS? Medtem ko je bilo v zadnjih dneh slišati, da koalicija zakon lahko sprejeme tudi brez stranke Karla Erjavca, so v DL in SD danes jasni. Zakon bodo podprli le, če bo koalicija enotna.

Vodja poslancev PS Jani Möderndorfer odgovarja, da bo koalicija takšna, kot je, delala bo do konca, "kar ima za narediti". "Če odpade samo en člen, koalicije ni več," je dejal. Sicer pa računa na sprejem zakona tudi z glasovi DeSUS.

Prvak SD Igor Lukšič opozarja, da mora biti višina prilivov v proračun enaka sedanji, a predlog DeSUS le povečuje deficit. Poudaril je še, da je bil obstoječi predlog zakona o davku na nepremičnine že usklajen in da je osnova za izračun že zmanjšana na 85 odstotkov.

Tudi prvak DL Gregor Virant je poudaril, da ni smiselno razmišljati, kako sprejeti nepremičninski davek brez DeSUS. Pri tem je opozoril, da ima predlog DeSUS "dve luknji". Kot je dejal, bo predlog popoln šele, "ko ga bodo dopolnili z ukrepi na odhodkovni strani". Ocenjuje namreč, da predlog DeSUS na prihodkovni strani "odpira" za 30 milijonov evrov veliko luknjo. Poleg tega je Virant poudaril, da bi moralo postopno uvajanje davka veljati tudi za gospodarstvo.

Davek na nepremičnine razburil javnost Glede nepremičninskega davka se bo morala premierka Alenka Bratušek pogovarjati tudi še z nekaterimi skupinami prebivalstva.

S predstavniki Obrtne zbornice Slovenije se bo sestala prihodnji torek ali sredo. Njihova želja je, da bi malo gospodarstvo imelo enako stopnjo kot kmetje, v primeru da dogovora ne bo, napovedujejo državljansko nepokorščino.

Pripombe imajo tudi kmetje, stališča pa še usklajujejo.

DZ o zakonu na izredni seji v torek Državni zbor bo zakon obravnaval po nujnem postopku, izredna seja se bo začela jutri zjutraj, potekala pa bo le 20 minut, do začetka redne seje DZ. Poslanci bodo potem z obravnavno nadaljevali v torek, 15 minut po končani redni seji.

Ne spreglejte