Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
28. 12. 2011,
16.26

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

RTV Slovenija

Sreda, 28. 12. 2011, 16.26

8 let

Neparlamentarne stranke zaradi volilne kampanje prijavile RTV Slovenija

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Predstavniki nekaterih strank so na Inšpektorat RS za notranje zadeve poslali prijavo domnevno nezakonitih ravnanj in kršenja pravil v času volilne kampanje pred državnozborskimi volitvami na RTV SLO.

Predstavniki nekaterih strank, ki se na državnozborskih volitvah niso uvrstile v parlament, so prepričani, da so bili zaradi tega diskriminirani.

RTV naj bi "grobo kršila" zakon in pravila Darko Krajnc (SMS - Zeleni), Jožef Jarh (Stranka enakopravnih dežel) in Andrej Magajna (Krščanski socialisti Slovenije), ki so povezani tudi v koordinacijo neparlamentarnih strank in list za spremembo volilne in medijske zakonodaje, ocenjujejo, da je javni zavod Radiotelevizija (RTV) Slovenija v času volilne kampanje pred decembrskimi volitvami "grobo kršil" določila zakona o volilni in referendumski kampanji, zakona o RTV Slovenija in svoja pravila za volilno kampanjo.

V dopisu omenjenemu inšpektoratu pojasnjujejo, da je Televizija Slovenija kršila pravila z omogočanjem predstavitev kandidatov in list mimo oddaj, predvidenih s pravili. Pravila namreč določajo, da kandidati ne bodo nastopali v drugih oddajah RTV Slovenija, razen navedenih v pravilih - v (samo)predstavitvah in soočenjih. Kandidati bi lahko v skladu s pravili v času kampanje nastopali samo, če bi opravljali državniško ali javno funkcijo. V nasprotju s tem pa je Televizija Slovenija "omogočila in organizirala posameznim kandidatom neke vrste vzporedno volilno kampanjo", so zapisali omenjeni predstavniki neparlamentarnih strank. Kot pojasnjujejo, so nekateri kandidati nastopali v različnih oddajah, ki niso bile namenjene njihovi državni ali javni funkciji, ampak so nastopali z volilno tematiko.

"Kandidati so bili v diskriminatornem in izredno neenakem položaju" Javni zavod je po njihovem prepričanju s tem kršil tudi načelo enakopravnosti iz zakona o volilni in referendumski kampanji. Prepričani so, da so bili zaradi te tako imenovane vzporedne kampanje "kandidati v diskriminatornem in izredno neenakem položaju, čeprav so vsi zadostili kriterijem za kandidiranje po istem zakonu". Kot kriterije za razlikovanje med kandidati se je navajalo relevantnost kandidatov in rezultate javnomnenjskih anket, česar pa pravila ne opredeljujejo, so poudarili.

"Izjemno veliko časa za Jankovića in Viranta" Po njihovih navedbah se je izjemno veliko programskega časa namenilo predvsem Zoranu Jankoviću iz Pozitivne Slovenije in Gregorju Virantu iz Liste Virant. "Kot protekcionistično predstavitev kandidatov lahko smatramo tudi predstavitveni programski sklop 'predstavitve mandatarjev', ki ni predviden nikjer v pravilih RTV. Tudi v teh oddajah se je grobo kršilo zgoraj navedeno načelo enakih pravic, saj so se v t.i. mandatarskem sklopu pojavljali le izbrani kandidati po izboru urednikov," opozarjajo podpisniki.

Z uvedbo skupnih soočenj neparlamentarnih in parlamentarnih strank na nacionalni televiziji pa so po njihovem prepričanju tudi porušili predpisana razmerja, ki predstavnikom list, ki niso zastopane v parlamentu, namenjajo eno tretjino skupnega programskega časa.

Ne spreglejte