Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
6. 11. 2015,
6.53

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

begunci migranti

Petek, 6. 11. 2015, 6.53

6 let, 7 mesecev

Nemčija je zmanjšala pravice do azila za sirske begunce

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Prihod beguncev in migrantov v Slovenijo se nadaljuje. Evropska komisija je medtem Sloveniji že odobrila dobrih 10 milijonov evrov nujne pomoči za soočenje z migracijskimi tokovi.

19.23 BERLIN Nemčija se je odločila znižati pravice do azila za sirske begunce, ki naj bi zdaj dobili le še t. i. subsidiarno zaščito za eno leto in ne bi imeli več pravice do združitve z ostalimi člani družine, na svojih spletnih straneh danes poroča Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Begunci iz Sirije naj bi tako kljub temu, da prihajajo z vojnega območja, dobili pravico, da v Nemčiji bivajo le začasno do leta dni. Subsidiarna zaščita naj bi sicer veljala za tiste, ki ne morejo dobiti niti statusa begunca po ženevski konvenciji niti azila po nacionalni zakonodaji, vendar pa je v njihovi domači državi ogroženo njihovo življenje. Ukrep je potrdil tudi nemški notranji minister Thomas de Maiziere. "Tudi druge države v podobnem položaju zagotavljajo zgolj pravico do bivanja za omejen čas. To bomo v prihodnje naredili tudi s Sirci, ki jim pravimo: Dobili boste zaščito, ampak t. i. subsidiarno zaščito, se pravi časovno omejeno in brez pravice do združitve z družino."

18.12 DOBOVA Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek se je danes z gospodarstveniki iz Brežic in Dobove pogovarjal o škodi in posledicah, ki so jih zaradi povečanega prihoda migrantov občutili predvsem v turizmu in v trgovski ter obrtni dejavnosti. Ministrstvo za gospodarstvo bo najprej poskrbelo za to, da bodo škodo čim prej popisali, o tej obvestili vlado in nato pripravili program za ukrepanje.

Glede škode na kmetijskih površinah pa je uprava za varno hrano danes opozorila na možnost prenosa bolezni z ljudi na živali. Zapisali so, da so te lahko na travnikih in poljih, kjer se ali so se zadrževali migranti, izpostavljene različnim povzročiteljem bolezni, zlasti to velja za živali na pašnikih ter živali, ki jih krmijo s krmo z omenjenih območij.

18.04 GORNJA RADGONA V nastanitvenem centru v Gornji Radgoni je bilo zjutraj 641 migrantov. Okrog 8. ure je bilo iz Dobove v nastanitveni center v Gornjo Radgono pripeljanih 419 migrantov in okrog 14. ure še 345 migrantov. V sprejemni center v Petišovce in Dolgo vas je bilo okrog 13.30 ure pripeljanih 273 migrantov, ki so bili po končanih postopkih evidentiranja nastanjeni v nastanitvenem centru v Gornji Radgoni. Vseh 1678 migrantov, ki so danes v treh skupinah zapustili nastanitveni center v Gornji Radgoni, je bilo okrog 17.30 ure sprejeto v Republiko Avstrijo. 16.40 ŠENTILJ Evropski komisar za migracije, notranje zadeve in državljanstvo Dimitris Avramopulos je z avstrijsko notranjo ministrico Johanno Mikl-Leitner obiskal zbirni center za begunce v Špilju, kjer se je seznanil z razmerami. V izjavi po sestanku je Avstriji in Sloveniji izrekel priznanje za vse, kar počneta zadnje mesece v zahtevnih razmerah, ob tem je dejal, da so pod pritiskom vse evropske države, zato komisija prevzema določene iniciative za boljše sodelovanje s Turčijo, da bi zmanjšali število beguncev, ki v Grčijo nezakonito plujejo s turškega ozemlja.

16.04 LJUBLJANA Sama postavitev ograje na meji še ne pomeni kršenja človekovih pravic, menijo pri varuhu človekovih pravic. Kot so zapisali na spletni strani, je iz poročanja medijev mogoče razbrati, da bi morebitna postavitev ograje pomenila zgolj regulacijo vstopanja migrantov, ne pa tudi zaprtja meje. Pri varuhu postavitev ograje razumejo kot skrajni ukrep.

Pri varuhu so znova opozorili, da bi bilo nujno zagotoviti humane prevoze beguncev na želene lokacije, da se zmanjša trpljenje vseh, posebej najšibkejših na tej poti: otrok, nosečnic, starejših in invalidov. Odločitev o bolj humanem prehodu beguncev iz vstopnih v ciljne države bi morala biti po mnenju varuha že davno sprejeta na ravni EU.

15.07 LJUBLJANA Slovenskim policistom pri zagotavljanju varnosti na meji trenutno pomaga osem policistov iz Avstrije, pet iz Nemčije, 20 iz Litve in 25 iz Estonije, na poti v Slovenijo pa je tudi že 20 policistov iz Slovaške, so z Generalne policijske uprave. Napovedali so tudi, da bo v ponedeljek prišlo še pet policistov iz Francije, 20 iz Češke, 50 iz Madžarske ter predvidoma 50 policistov iz Italije in sedem iz Avstrije. Za torek je napovedan prihod 20 policistov iz Latvije, v prihodnjih dveh tednih pa jih bo verjetno prišlo še 25 iz Romunije.

V nastanitvenih in sprejemnih centrih po državi je bilo sicer danes ob 12. uri po podatkih policije 2884 migrantov, od tega 1594 v šentiljskem centru, 1272 v Dobovi in 15 v postojnskem centru. Vsi ostali centri so bili prazni. Sicer je danes do poldneva v Slovenijo vstopilo 4516 migrantov, državo pa jih je zapustilo 2761.

13.40 LJUBLJANA Najvišjo oceno glede dosedanjega ravnanja v povezavi z begunci in migranti so dobili policisti, katerih ravnanje je kot ustrezno v Episcentrovi anketi ocenilo 93 odstotkov vprašanih. Najslabšo oceno so dobili mediji, le malenkost boljšo pa vlada in predsednik države.

Kako bi v povezavi z begunci/migranti ocenili dosedanje ravnanje …

13:35 LJUBLJANA 93 odstotkov vprašanih v Episcentrovi anketi meni, da policija ustrezno opravlja svoje delo. Podobno so zadovoljni z delom civilne zaščite, prostovoljcev, humanitarnih organizacij, vojske in lokalnih skupnosti. Precej manj so navdušeni nad delom predsednika države, vlade in slovenskih medijev. Za ogled rezultatov kliknite na desno sliko.

Agencija Episcenter je raziskavo opravila za Planet Siol.net. V spletni raziskavi, opravljeni novembra, je na vprašanja odgovarjalo 580 polnoletnih anketirancev. Vzorec je reprezentativen in uravnotežen po demografskih spremenljivkah.

Podpora postavitvi ograje

13.28 LJUBLJANA Postavitev ograje na meji s Hrvaško podpira 61 vprašanih v Episcentrovi anketi. Še večjo, kar 79-odstotno podporo ima postavitev ograje na meji s Hrvaško v primeru, če bi Nemčija in Avstrija omejili sprejem beguncev. Za ogled rezultatov kliknite na sliko na desni.

Agencija Episcenter je raziskavo opravila za Planet Siol.net. V spletni raziskavi, opravljeni novembra, je na vprašanja odgovarjalo 580 polnoletnih anketirancev. Vzorec je reprezentativen in uravnotežen po demografskih spremenljivkah.

13.32 LJUBLJANA Na Radiu Študent so se po sredinem sklepu DZ, da zavrne razpis referenduma o dopolnitvi zakona o obrambi, odločili za ustavno izpodbijanje tega sklepa. Čas za njeno vložitev imajo do srede.

Predstavniki Radia študent so se danes sestali s predstavniki urada varuha za človekove pravice. Obe strani sta pojasnili le, da je šlo za neformalen sestanek.

11.08 DUNAJ Med avstrijskomi policisti zaradi negunske krize vse bolj raste nezadovoljstvo, zato grozijo s stavko. Septembra so policisti skupaj opravili več kot 400 tisoč ur dela, od tega je več kot polovica nadur.

"Policisti so nezadovoljni zaradi tega, kako se politika in notranje ministrstvo odzivata na krizo," besede predsednika policijskega sindikata povzemajo avstrijski mediji. Policisti zahtevajo med drugim tudi povečanje števila varuhov reda in miru. Če do decembra na pogajanjih z ministrstvom ne bo dosežen napredek, grozijo s sindikalnimi ukrepi.

10.25 DOBOVA V drugi polovici noči in zjutraj so iz Hrvaške prispeli trije izredni vlaki s skupno nekaj več kot 3.300 migranti. Prvi vlak je pripeljal nekaj po polnoči, drugi ob 3.45 in tretji nekaj po 6.30, na vseh je bilo približno po 1.100 migrantov. Vsi vlaki so bili napovedani in v spremstvu hrvaških policistov.

Po humanitarni in zdravniški oskrbi ter policijskih postopkih so nekaj manj kot dva tisoč prebežnikov prepeljali v namestitvene centre po Sloveniji. Preostali pa se pripravljajo na prevoz.

Nekaj pred 9.30 je v Dobovo prispel četrti današnji vlak z nekaj manj kot 1.200 migranti. Napovedi o prihodih novih vlakov na Policijski upravi Novo mesto za zdaj nimajo.

8.55 ŠENTILJ V nastanitvenem centru je bilo ob 8. uri 2.655 migrantov.

Včeraj okoli 18. ure jih je z avtobusi prispelo 326 in okoli 21. ure 868 z vlakom iz Dobove. Avstrijski varnostni organi migrantov prek noči niso sprejemali.

8.28 LJUBLJANA V Slovenijo je od 16. oktobra do danes do 6. ure po neuradnih podatkih policije vstopilo 153.755 migrantov. Včeraj jih je vstopilo 5.426, največ pa 21. oktobra, ko jih je v Slovenijo prišlo 12.616.

12.28 MARIBOR Na območju policijske uprave Maribor že nekaj časa opravlja svoje naloge šest avstrijskih policistov, jutri ob 11. uri pa bo v sprejemnem centru Gruškovje z delom pričelo še 20 slovaških policistov. V prihodnjem tednu na območje PU Maribor prihaja še okoli 100 policistov iz različnih evropskih držav.

12.20 BRUSELJ Evropska komisija je odobrila 10,17 milijona evrov izrednih sredstev za soočanje s pritokom beguncev v Slovenijo.

Finančna pomoč bo namenjena financiranju ukrepov za povečano prisotnost policije na slovensko-hrvaški meji, izboljšanje prvih sprejemnih zmogljivosti za prosilce za azil, povečanje nastanitvenih zmogljivosti v Sloveniji za okoli 7.500 mest in za kritje stroškov nastanitve policistov, napotenih iz drugih držav članic EU.

7.08 BERLIN Nemška koalicija se je dogovorila o tem, kako pospešiti azilni postopek. Med predvidenimi ukrepi ni t. i. tranzitnih con na meji z Avstrijo, temveč bodo namesto tega uredili posebne centre v notranjosti države za pribežnike, ki imajo manjše možnosti, da ostanejo v državi. Postopek naj bi bil končan v tednu dni.

Gre za kompromis, potem ko so socialni demokrati (SPD) vztrajno nasprotovali tranzitnim conam, za katere je dala pobudo na Bavarskem vladajoča Krščansko socialna unija (CSU), Krščanska demokratska unija (CDU) kanclerke Angele Merkel pa jih je podpirala.

Merklova je še napovedala enotno izkaznico za begunce in prosilce za azil, s katero bi se izognili trenutnim večkratnim registracijam in popisom prosilcev za azil ter brez katere pribežniki ne bodo imeli pravice do socialnih ugodnosti v Nemčiji.

7.00 DOBOVA Ponoči so med 21.00 in 4.00 prispeli trije vlaki s skupaj 3.285 migranti. Po opravljenih postopkih evidentiranja, zdravstveni in humanitarni oskrbi so policisti z vlaki in avtobusi polovico že pospremili proti Dolgi vasi, Petišovcem, Gornji Radgoni in Avstriji (Podrožca). Za preostale trenutno potekajo postopki evidentiranja na območju livarne v Dobovi. Glede na logistične in namestitvene zmogljivosti jih bodo policisti pospremili v notranjost države.

Za zjutraj in dopoldne so hrvaški varnostni organi že napovedali prihod dveh vlakov z nekaj več kot 2.200 potniki. Prvi naj bi prispel okoli 7. ure.

6.58 GORNJA RADGONA Ponoči okoli 2. ure je bilo iz Dobove v sprejemna centra v Petišovce in Gornjo Radgono pripeljanih približno 640 migrantov. Po končanih postopkih evidentiranja jih bodo nastanili v nastanitveni center.

Predvidoma med 8. in 9. uro danes bo iz Dobove z osmimi avtobusi pripeljano še okoli 420 migrantov, ki bodo nastanjeni v nastanitvenem centru.

6.56 KRANJ Na poti je nov vlak s 540 evidentiranimi migranti, ki je že prispel na Jesenice in bo pot nadaljeval proti Avstriji. Danes sta predvidena še dva taka prevoza.

Ne spreglejte