SiolNET. Novice Slovenija
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Nekdanji šef Sove: Ekstremizme je treba obravnavati po enakih merilih

1

termometer

V Sloveniji lahko govorimo tako o levem in desnem kot tudi o islamskem radikalnem ekstremizmu, vse te pojave pa je treba obravnavati po enakih merilih, poudarja nekdanji direktor Sove Damir Črnčec.

Preiskovalna komisija, ki preiskuje delovanje ekstremističnih skupin, je končala z zaslišanjem nekdanjega direktorja Obveščevalno-varnostne službe ministrstva za obrambo, pozneje pa direktorja Slovenske obveščevalno-varnostne agencije (Sova) Damirja Črnčeca. Ta je v svojem nastopu in v odgovorih na vprašanja članic in članov komisije izpostavljal zlasti potrebo po definiciji ekstremizma.

Definicija ekstremizma prvi korak za njegovo preganjanje Definicijo bi potrebovali že zato, ker orodja policije in obveščevalnih služb za pregon ekstremizmov ta čas niso zadostna, je opozoril. Pristojnim službam bi bilo po prepričanju Črnčeca treba zagotoviti zadostna orodja za učinkovit pregon, tako na preventivnem kot na represivnem področju. Pozornost pa je treba posvetiti tudi uporabi teh orodij, je pojasnil.

Definicijo bi bilo sicer po njegovih besedah mogoče oblikovati na podlagi opredelitve ravnanj, ki bi bila določena kot skrajna. Lažjo obliko takšnih ravnanj bi lahko opredelili kot prekršek, težjo obliko pa kot kaznivo dejanje. Ekstremizem lahko sicer opredelimo tudi kot ravnanje, ki se na drugi ravni stopnjuje v nasilni ekstremizem, na tretji ravni pa v terorizem. In sam terorizem je po njegovih besedah že natančno opredeljen, medtem ko ekstremizem ne.

Primer dobre prakse: avstrijski urad za boj proti terorizmu V svojem nagovoru članom komisije je Črnčec predstavil tudi primer dobre prakse s področja preprečevanja tovrstnih ravnanj. Avstrijski urad za boj proti terorizmu tako na letni ravni objavlja poročila, v katerih opredeli kazniva dejanja s področja vseh vrst ekstremizmov. To prakso bi veljalo zasledovati tudi v Sloveniji, je še dejal nekdanji direktor Sove.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin