Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
17. 2. 2014,
14.22

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Patria Janez Janša Janez Janša Dragutin Mate

Ponedeljek, 17. 2. 2014, 14.22

8 let

Nekdanji notranji minister Mate zanika resnico Bojana Potočnika

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Z zaslišanjem nekdanjega ministra za notranje zadeve Dragotina Mateja ter soočenjem med pričo in obdolženim Bojanom Potočnikom se je končala pravda v zadevi Janša proti Berglundu in preostalim.

Kot je znano, na pravdnem oddelku ljubljanskega okrožnega sodišča poteka ponovljeno sojenje v pravdi, s katero prvak SDS od finskega novinarja Magnusa Berglunda, avtorja oddaje Resnica o Patrii finske televizije YLE, in od nekdanjega direktorja policije Bojana Potočnika zahteva milijon petsto deset tisoč evrov odškodnine ter umik zanj spornih izjav. Janše sicer danes na obravnavo ni bilo.

Sodnik Matej Papler je decembra 2011 primer sklenil in odločil, da je Janša upravičen do odškodnine, vendar ne v zahtevani višini. Janši je namreč prisodil 15 tisoč evrov odškodnine in umik izjav ter objavo sodbe. 6.500 evrov bi mu moral plačati tudi Potočnik, medtem ko je bila tožba zoper Milana Švajgerja zavrnjena. Predsednik SDS pa bi moral obema, tako Potočniku kot Švajgerju, pokriti sodne stroške v višini dvakrat po 6.200 evrov.

Stranke so se na takšno sodbo pritožile, višje sodišče pa je presodilo, da mora zadeva v ponovno presojanje, saj sodišče ni zaslišalo glavnega osumljenca, novinarja Berglunda. Tako je sodišče prejšnji ponedeljek prek videokonference zaslišalo finskega novinarja, ki je med drugim povedal, da za svojim delom in izjavami stoji ter da nihče iz Patrie ni zanikal informacij, ki so bile v oddaji predstavljene. Pojasnil je tudi, da črka J v oddaji pomeni Janeza Janšo in da bi lahko uporabil tudi drugi besedi, denimo premier ali pa kar Janez Janša, a je zaradi dramatičnega učinka uporabljal kratico.

Potočnik: Mate je delal po navodilih Janše Danes je na oder za priče stopil v času prve Janševe vlade minister za notranje zadeve Dragotin Mate. Bojan Potočnik je bil namreč v času njegovega ministrovanja imenovan na položaj v. d. direktorja za čas treh mesecev oziroma do trenutka, ko bi nastopili pogoji za odhod v pokoj. V izjavi za finsko televizijo je med drugim govoril o premierjevih pritiskih na delo policije oziroma o tem, da naj bi Mate delal po navodilih Janše.

"Ne, od Janeza Janše nisem dobival nobenih navodil," je uvodoma pojasnil Mate. Tako sodnik kot pooblaščenca obdolženih so razčiščevali o vprašanjih izgubljenih depeš, o ovadbi zoper Mitjo Ribičiča, o kadrovskih spremembah v Petrolu, o tem, kako naj bi Janša vplival na to, kdo bo namestnik direktorja policije, o (ne)imenovanju Branka Slaka na čelo slovenske policije.

Depeše Interpola o Patrii na policiji v predalu več kot leto dni "Potočniku sem jasno povedal, da naj ne išče svojega namestnika, saj je normalno, da si bo novi direktor namestnika izbral sam." Tako je na očitek, da je Mate po tistem, ko je Potočnik za svojega namestnika imenoval Stanislava Ficka, poklical Potočnika in ga grajal, češ da je Janša s Fickom nezadovoljen, odgovoril nekdanji notranji minister. Ficko, je, tako je ne eni od obravnav povedal Potočnik, zaradi pritiska dal odpoved.

Kot je pojasnil Mate, je za depeše v zvezi s Patrio, ki jih je Interpol poslal slovenski policiji, a so jih za približno eno leto založili oziroma spravili v predal, izvedel iz medijev. "Takoj sem odredil notranji nadzor, ki je pokazal, da je bila zadeva založena in pospravljena v predal, za to sta vedeli samo dve osebi. Depeše niso bile zavedene v sprejemni pisarni," je razlagala priča, vprašanja, kdo je kriv za založitev depeš, pa sodnik ni dovolil.

Matoz tudi v drugo pričakuje obsodilno sodbo Ker so bile izjave priče in Potočnika diametralno nasprotne, je Potočnikov pooblaščenec predlagal soočenje, a tudi soočenje ni prineslo jasnejše slike, kdo je govoril resnico in kdo ne. A sodnik je presodil, da ima dovolj podatkov, da bo o zadevi presodil. Tako se je sojenje danes končalo, sodba pa izide pisno v približno 30 dneh.

Janšev pooblaščenec Franci Matoz ponovno pričakuje obsodilno sodbo: "Dejstvo je, da se je poseglo v čast in dobro ime tožnika."

Ne spreglejte