Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
7. 1. 2013,
7.07

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

stavka

Ponedeljek, 7. 1. 2013, 7.07

8 let

Nekateri sindikalni predstavniki opozarjajo na "izsiljevanje Škrinjarjeve"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Sindikalni predstavniki, ki sodelujejo v delovni skupini Znanje in ustvarjalnost kot temelj razvoja, so presenečeni nad nedeljskim sporočilom vodje vladne pogajalske strani.

Predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj, predstavnik Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Goran Lukič in predstavnik Konfederacije sindikatov Slovenije Pergam Marko Marinčič opozarjajo, da so iskreno sprejeli ponudbo predstavnikov vlade, da stečejo konkretni pogovori o masi plač in prihodnjem obsegu javnih storitev v izobraževanju, znanosti in kulturi.

Sindikalisti: Škrinjarjeva z globami izsiljuje pristanek na vladne pogoje Za nadaljevanje pogovorov je bil predlagan četrtek, 10. januar. V nedeljo pa je vodja vladne pogajalske strani, državna sekretarka na ministrstvu za izobraževanje, znanost kulturo in šport Mojca Škrinjar "pristanek na vladne pogoje začela izsiljevati z globami, ki naj bi jih že v prihajajočem tednu naložili šolam", trdijo predsedniki sindikatov.

"Privatizacija pajdaškega tipa, ki služi interesom posameznih uradnikov na ministrstvu" "S tem paničnim prelaganjem odgovornosti skuša ministrstvo sindikalne predstavnike očitno narediti za talce svojih načrtov, ki vodijo v nepregledno rušenje sistema javnih storitev," so zapisali v sporočilu za javnost. Tako ugotavljajo, da ta načrt na področju visokega šolstva že kaže svoj pravi obraz - "gre za privatizacijo pajdaškega tipa, ki služi interesom posameznih uradnikov na ministrstvu".

"Evropska sredstva usmerjajo v samostojne in zasebne zavode, sredstva za javno visoko šolstvo pa krčijo" Po njihovem mnenju so ti interesi tudi razlog, "da vladna stran že od jeseni 2012 v celoti zavrača vsebinske pogovore o področjih visokega šolstva in znanosti". V senci dolgotrajnih in "neuspešnih" pogajanj namreč ministrstvo pospešeno pripravlja razpise, ki evropska sredstva usmerjajo v samostojne in zasebne zavode, sredstva za javno visoko šolstvo pa krči, navajajo sindikati.

Od vladne strani zato pričakujejo, da "bo prenehala z neprepričljivimi poskusi zamegljevanja odgovornosti in pri nadaljnjih pogajanjih izhajala iz sporazumov, ki sta jih podpisali aktualna in prejšnja vlada". Ti sporazumi med drugim natančno omejujejo znižanje plač in znižanje števila zaposlenih za leto 2013, so zapisali.

Dodali so še, da bodo tudi v nadaljevanju pogajanj odločno nasprotovali izenačevanju javnih in zasebnih ponudnikov storitev na področju izobraževanja in kulture, zlorabi instituta koncesij za pospeševanje privatizacije in komercializacije storitev, napovedanemu zapiranju oddelkov v javnih gimnazijah ob hkratnem odpiranju oddelkov v zasebnih gimnazijah, stihijskemu krčenju sredstev za javno šolstvo ter težnji po usmerjenem izobraževanju.

Začenja se izrekanje o stavki Zaposleni v izobraževanju, znanosti in kulturi se bodo do petka opredeljevali o sodelovanju v splošni stavki javnega sektorja. Ker je vlada kljub večkratnim pozivom sindikatov k pogajanjem o znižanju mase za plače v javnem sektorju le-ta zavrnila, je koordinacije stavkovnih odborov sindikatov javnega sektorja za 23. januar napovedala stavko.

Odločitev članstva bo znana prihodnji ponedeljek, je napovedal Štrukelj in dodal, da so zahteve strnili v štiri točke. S stavko, če jo bodo izglasovali, bodo zaposleni v omenjenih dejavnostih in v vzgoji zahtevali, da jih vlada prizna za enakovredne socialne partnerje, da dodatno ne zniža mase za plače javnih uslužbencev za leti 2013 in 2014 ter da odstopi od zniževanja pravic javnih uslužbencev.

Stavkajoči pa bodo zahtevali še odpravo kršitev zakona o sistemu plač v javnem sektorju in spoštovanje že sklenjenih dogovorov. Zahtevali bodo tudi utrditev socialne države in ohranitev obsega ter kakovosti vseh javnih storitev, vključno z javno RTV kot institucijo posebnega kulturnega in nacionalnega pomena.

H glasovanju so povabljeni vsi zaposleni, ne le člani sindikata 40.000 članic in članov Sviza ter ostali zaposleni v vzgoji, izobraževanju, raziskovalni dejavnosti in kulturi bodo praviloma tajno glasovanje o stavki izpeljali do petka. H glasovanju so povabljeni tudi drugi zaposleni, ne le člani sindikata, vendar to ni njihova dolžnost, so pojasnili v Svizu. Štrukelj je povedal, da o sodelovanju v stavki lahko glasuje vsak posamezen član Sviza, sicer pa pričakuje, da se bo vrnilo več kot 30.000 odgovorov. Pred izvedbo splošne stavke se bo sestal tudi še glavni stavkovni odbor Sviza.

V vrtcih, kjer ima Sindikat VIR članstvo, je bila stavka že izglasovana V Sindikatu delavcev v vzgojni, izobraževalni in raziskovalni dejavnosti Slovenije (Sindikat VIR) so pojasnili, da bo od danes do petka izrekanje o stavki potekalo v šolah in ostalih zavodih s področja izobraževanja, znanosti in raziskovalne dejavnosti, ker je bila v vrtcih, kjer ima Sindikat VIR članstvo, stavka že izglasovana.

Odločili so se za "valečo se stavko" Po besedah sekretarja Sindikata VIR Bojana Hribarja so se sindikati dogovorili, da se bodo v primeru, če vlada ne bo pristala na pogajanja, posluževali tudi tako imenovane valeče se stavke, ko bodo pritisk na vlado vzdrževali tako, da bodo na določen dan stavkali le posamezni deli javnega sektorja oziroma deli posameznih dejavnosti javnega sektorja.

Če se bo za stavko odločila več kot polovica zaposlenih v omenjenih dejavnostih, se bo ta začela z enodnevno splošno stavko javnega sektorja v sredo 23. januarja, in se bo kot t. i. valeča se stavka nadaljevala do izpolnitve stavkovnih zahtev, so napovedali v obeh sindikatih.

Ne spreglejte