Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
12. 12. 2022,
9.45

Osveženo pred

1 leto, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,66

59

Natisni članek

kriminalistična preiskava Ministrstvo za okolje in prostor Andrej Vizjak

Ponedeljek, 12. 12. 2022, 9.45

1 leto, 4 mesece

Necenzurirano: Kriminalisti preiskujejo Vizjakove posle

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,66

59

Andrej Vizjak. | Portal Necenzurirano navaja, da je bila ena od prvih Vizjakovih potez razpustitev službe za sistem okolja in prostora, ki je delovala kot pravna služba ministrstva. Ta je imela več kot deset ljudi, ena od njenih ključnih nalog pa je bila priprava zakonodaje. S tem je nekdanji okoljski minister odprl pot za povečanje vpliva političnih prijateljev in lobistov na pripravo zakonov in predpisov. | Foto STA

Portal Necenzurirano navaja, da je bila ena od prvih Vizjakovih potez razpustitev službe za sistem okolja in prostora, ki je delovala kot pravna služba ministrstva. Ta je imela več kot deset ljudi, ena od njenih ključnih nalog pa je bila priprava zakonodaje. S tem je nekdanji okoljski minister odprl pot za povečanje vpliva političnih prijateljev in lobistov na pripravo zakonov in predpisov.

Foto: STA

Konec novembra so ministrstvo za okolje in prostor obiskali kriminalisti Nacionalnega preiskovalnega urada, poroča spletni portal Necenzurirano. Po navedbah portala preiskujejo posle, ki jih je prejšnji minister Andrej Vizjak sklenil s podjetjem, povezanim z nekdanjim ministrom za pravosodje Senkom Pličaničem. Da so jih obiskali kriminalisti ter da z njim aktivno sodelujejo v preiskavi, so potrdili tudi na ministrstvu. "Teh navedb glede kriminalistične preiskave Necenzuriranega sploh ne razumem, o tem nisem bil obveščen, zato je to, kar sem prebral, zame veliko presenečenje," je v odzivu za Siol.net povedal nekdanji minister za okolje in prostor Andrej Vizjak.

"Teh navedb o kriminalistični preiskavi Necenzuriranega sploh ne razumem, o tem ne vem nič in o tem nisem bil obveščen. Zato tudi ne morem komentirati te zadeve, ker sploh ne vem, za kakšne očitke gre," je v odzivu za Siol.net na domnevno kriminalistično preiskavo povedal nekdanji minister za okolje in prostor Andrej Vizjak. Dodal je, da so v celoti prenovili zakonodajo s področja ravnanja z odpadki. "Zato verjamem, da gre marsikateremu zdajšnjemu akterju na tem področju na živce, in tako se potem lahko razjasnjujejo očitki nekega medija, ki je v rokah teh ljudi," je povedal Vizjak.

Kar zadeva pravno pomoč, je dejal, da so jo potrebovali in jo dobili tudi prek postopkov javnega naročanja. "Rezultat vsega je tudi nov zakon, ki drži. Tudi sistem ravnanja z odpadki je med drugim močno podprla tudi civilna družba. Nisem seznanjen s tem, da bi bilo karkoli s tega naslova predmet sprememb tudi aktualnega ministra. Mislim, da smo takrat naredili dobro zakonodajo in odpravili številne opomine Evropske komisije in postavili nek sodoben evropski sistem ravnanja z odpadki," je še sklenil Vizjak.

Ministrstvo za okolje aktivno sodeluje pri preiskavi

"Postopek se vodi zaradi razlogov za sum kaznivega dejanja, za katero se storilec preganja po uradni dolžnosti. Na ministrstvu aktivno sodelujemo pri preiskavi. Vso zahtevano dokumentacijo smo jim izročili," so povedali na ministrstvu ter dodali, da so kriminalisti pridobivali podatke za predkazenski postopek. Ministrstvo trenutno vodi Uroš Brežan.

Po informacijah portala Necenzurirano so kriminaliste zanimali posli ministrstva s podjetjem Sol.Lex.Sus, ki ga obvladuje Pličanič, po navedbah portala Vizjakov prijatelj in nekdanji svetovalec ministrstva. Za ministrstvo je pripravljal zakonodajo in druge predpise, vrednost poslov pa je presegla 600 tisoč evrov.

Eva Kaili
Novice Evroposlanca Brglez in Nemec šokirana ob aretaciji Eve Kaili

Ministrstvo s Pličaničem sklenilo pogodbo, vredno 2,4 milijona evrov

Po poročanju portala je ministrstvo s podjetjem sklenilo tudi pogodbo, ki mu bo v devetih letih prinesla 2,4 milijona evrov prihodkov. Le dva tedna pred parlamentarnimi volitvami je namreč tedanja vlada na Vizjakov predlog prižgala zeleno luč 17 milijonov evrov vrednemu projektu, pri katerem bo največji del denarja dobilo Pličaničevo podjetje.

Šlo naj bi za program Life IP Restart, ki ga sofinancira EU, v njegovem okviru pa bodo partnerji skupaj z ministrstvom do leta 2030 iskali tehnične, digitalne in okoljske rešitve za čim večjo reciklažo odpadkov v uporabne proizvode. Vlada je projekt uvrstila v načrt razvojnih programov, s čimer mu je zagotovila državno sofinanciranje.

Andrej Grah Whatmough
Novice Si je vodstvo RTV Slovenija pred razrešitvijo zagotovilo visoke odpravnine?

Vizjak naj bi razpustil službo za sistem okolja in prostora

Portal trdi, da je prav Vizjak z organizacijskimi spremembami na ministrstvu Pličaniču zagotavljal posle. Kot navajajo, je bila ena od prvih Vizjakovih potez razpustitev službe za sistem okolja in prostora, ki je delovala kot pravna služba ministrstva. Ta je imela več kot deset ljudi, ena od njenih ključnih nalog pa je bila priprava zakonodaje. S tem je nekdanji okoljski minister odprl pot za povečanje vpliva političnih prijateljev in lobistov na pripravo zakonov in predpisov. Obenem je našel razloge za najemanje zunanjih pravnih svetovalcev, ki jim je zagotovil visoke prilive, piše portal.

Andrej Vizjak.
Novice Izredna notranja revizija poslovanja podnebnega sklada obremenjujoča za prejšnjega ministra Vizjaka

Prav na dan, ko je Vizjak razpustil pravno službo, je Pličanič ustanovil podjetje Sol.Lex.Sus, eden prvih in največjih naročnikov omenjenega podjetja pa je postalo ministrstvo. Pri petih javnih naročilih, na katerih so iskali pravno podporo pri pripravi zakonodaje in drugih aktov, je bil edini protikandidat Inštitut za upravno pravo. Tega pa vodi Gorazd Trpin, ki je po navedbah portala Necenzurirano Pličaničev kolega iz profesorskih vrst.

Pličanič: Moje finance so jasne in pregledne

Potem ko je spletni portal Necenzurirano danes objavil, da naj bi kriminalisti NPU preiskovali Vizjakove posle s podjetjem, povezanim z nekdanjim ministrom Pličaničem, se je ta odzval z besedami, da so njegove "finance jasne in pregledne".

Pličanič je v odzivu za medije potrdil, da je kot zunanji avtor pomagal pri pripravi "ključne strokovne podlage za novo, sodobno in strožjo zakonodajo". "Potem ko so državni uradniki (ne)namerno leta in leta pod različnimi ministri zamujali s pripravo novega zakona o varstvu okolja - zaradi tega je Evropska komisija izrekla Sloveniji več opominov -, sem ga jaz s sodelavci pripravil v kratkem času," je podčrtal.

Kot je povedal, je namen zakona preprečiti škodljive vplive na okolje in zdravje ljudi. "V Sloveniji se je dogajalo preveč nezakonitega odlaganja odpadkov v okolje, preveč nepojasnjenih požarov na deponijah, preveč vseh mogočih škodljivih dogodkov," je opozoril.

Navedel je še, da so zakon "z izjemno večino" podprli poslanci koalicije in opozicije ter da so ga pohvalile številne okoljevarstvene nevladne organizacije.

Glede postopka pred ustavnim sodiščem je dejal, da so sodniki izvajanje nekaj členov zadržali na predlog nekaterih podjetij, "ki danes ravnajo z odpadki". "A v pol leta o tem še ni zares odločilo, kar kaže, da vprašanja niso tako enostavna," je menil.

"Moje finance so jasne in pregledne. Skladno z zakonom so bile za strokovno pomoč pri pripravi nove zakonodaje s področja varstva okolja sklenjene pogodbe in vse delo tudi strokovno opravljeno," je zatrdil.

Odzval se je tudi na navedbe Necenzurirano, da si je pod prejšnjo vlado v naslednjih devetih letih zagotovil še skoraj 2,4 milijona evrov prek projekta Life IP Restart, ki ga sofinancira EU.

V zvezi s tem je Pličanič poudaril, da so bili s partnerji uspešni na razpisu EU. Predlog za devetletni projekt EU v višini 17 milijonov evrov je po njegovih besedah odobrila Evropska komisija in ga sofinancira z 10 milijoni evrov sredstev, ki jih bodo prejeli univerza, javni zavodi, javna in zasebna podjetja. Delež evropskih sredstev njegovemu podjetju naj bi znašal štiri milijone evrov. EU financira 58 odstotkov projekta, preostala sredstva prispeva sodelujočih 17 partnerjev, je opisal ozadje. Prispevek njegovega podjetja naj bi bil tako 1,7 milijona evrov.

Andrej Vizjak.
Novice Funkcionarji, ki so jih policisti zasačili med vožnjo pod vplivom alkohola #video

"Državni proračun za projekt ne prispeva nobenih sredstev. To je resnica, ki je enostavno preverljiva v Bruslju in Ljubljani. Zato so informacije v medijih dokazljivo lažne in zavajajoče," je bil oster Pličanič.

V tej luči je pozval, da bi se bilo treba upreti takšnim "zavajanjem in se vprašati, kdo je želel pred časom preprečiti sprejem zakona z napadom na takratnega ministra" ter "zakaj financira ali pa ima v lasti vedno ene in iste medije, ki želijo na vsak način preprečiti strožjo zakonodajo za varstvo okolja".

Ne spreglejte