Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
26. 6. 2014,
16.42

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Dejan Židan intervju

Četrtek, 26. 6. 2014, 16.42

8 let

"Ne strašimo zaposlenih v javnem sektorju z odpuščanji, raje zahtevajmo njihovo učinkovitost"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Dejan Židan meni, da je prepričanje, da je za težko stanje v državi kriv javni sektor, napačno, saj ta v Sloveniji obsega 19 odstotkov vseh zaposlenih v državi, povprečje EU pa je 22 odstotkov.

Predsednik SD Dejan Židan je pojasnil, da je na zadnjih evropskih volitvah po številu glasov zmagala levica, po številu mandatov pa je izgubila, ker je šlo na volitve preveč levo usmerjenih strank. V stranki so se zato odločili za povezovanje z vstajniško stranko Solidarnost.

Povedal je, da se je z Mirom Cerarjem, ki mu ankete trenutno kažejo najbolje, srečal, a da iz programa njegove stranke v SD še niso znali izluščiti bistva. Na vprašanje, ali bo Cerar sestavljal levo vlado, če bo zmagal, Židan odgovarja: "Nisem prepričan."

Številni le govorijo o povezovanju, uspelo je le SD in Solidarnosti Poudaril je, da številni na levici samo govorijo o povezovanju, v resnici pa se je uspelo povezati samo strankama SD in Solidarnost. Zaradi prevelikega števila levih strank bo v parlamentu, kot pravi Židan, manj poslancev z levice, kot je v resnici levih volivcev.

Poudaril je, da v stranki ustanavljajo svet modrecev, v katerem bodo nekdanji vodstveni funkcionarji stranke, med drugim tudi Milan Kučan, za katerega Židan sicer pravi, da je imel z njim v življenju manj srečanj, kot pa je prstov na eni roki.

Poudaril je, da v svetu modrecev ne bodo ljudje, ki bi določali novo politiko stranke, saj imajo zato v stranki strokovne odbore s kompetentnimi ljudmi.

"Ne verjamem, da v Mercatorju ne bo odpuščanj" Židan je poudaril, da so v stranki vseskozi nasprotovali prodaji Mercatorja. "Ko so si preostale stranke ogledale javnomnenjske ankete, so tudi one začele nasprotovati," je dejal in dodal, da je do nedavnega verjel, da prodaje Mercatorja ne bo, saj so izginili argumenti za prodajo, in sicer da ni reprograma Mercatorjevih posojil in da banke, lastnice Mercatorja, nimajo denarja. Mercator je namreč po njegovih besedah v zadnjem obdobju uspešno reprogramiral dolgove, banke pa so s sanacijo dobile denar.

Sicer je Židan še povedal, da ne verjame zagotovilom, ki jih ima predsednica vlade v odhodu Alenka Bratušek, da odpuščanj ne bo.

Dodal je še, da se ne strinja s tem, da državne banke, ko potrebujejo denar, potrkajo na vrata države, ki jo predstavlja določena vlada, ko dobijo denar, ki bi ga država lahko porabila tudi, na primer, za zdravstvo, pa ne izpolnijo tistega, kar je dogovorjeno. "Pri tem smo bili Socialni demokrati prevarani," je zatrdil.

Glede Mercatorja je še dejal, da je treba počakati, da bo transakcija končana. Na splošno pa pri privatizaciji v SD zagovarjajo načelo, da imajo delovna mesta prednost pred enkratno kupnino.

Židan: Ne strašimo ljudi, da jih je preveč Dotaknil se je tudi stanja v javnem sektorju. Prepričan je, da je prepričanje, da je za težko stanje v državi kriv javni sektor, napačno, saj ta v Sloveniji obsega 19 odstotkov vseh zaposlenih v državi, povprečje EU pa je 22 odstotkov.

Po njegovih besedah lahko s stalnim zmanjševanjem števila zaposlenih na tem področju začnemo razgrajevati državo, med drugim tudi socialo in zdravstvo, zato predlaga, da zaposlene v javnem sektorju nehamo strašiti z odpuščanji, vendar pa na drugi strani začnemo zahtevati več učinkovitosti.

V okviru boja proti sivi ekonomiji Židan pravi, da nimajo zadržkov do uvedbe davčnih blagajn, da pa bi jih bilo treba uvesti na področju vseh storitev, ne le nekaterih, in hkrati takoj odstraniti paragonske bloke.

Ne spreglejte