Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Sreda,
23. 10. 2019,
14.44

Osveženo pred

4 leta, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,63

5

Natisni članek

Ivan Simič davčna reforma davčna olajšava

Sreda, 23. 10. 2019, 14.44

4 leta, 6 mesecev

"Ne gre za davčno reformo, temveč za kozmetične popravke"

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,63

5

Ivan Simič, nekdanji direktor Dursa Fursa | Davčni strokovnjak Ivan Simič zaradi znižanja stopnje davka za eno odstotno točko v drugem in tretjem dohodninskem razredu ne pričakuje, da se bodo delavci premislili glede iskanja službe v tujini. | Foto Matej Leskovšek

Davčni strokovnjak Ivan Simič zaradi znižanja stopnje davka za eno odstotno točko v drugem in tretjem dohodninskem razredu ne pričakuje, da se bodo delavci premislili glede iskanja službe v tujini.

Foto: Matej Leskovšek

Paket davčnih sprememb, ki ga danes v državnem zboru pretresajo poslanci, sploh ni reforma, temveč so le manjši kozmetični popravki, je prepričan davčni strokovnjak Ivan Simič. Meni, da vlada predvsem izpolnjuje obljube Levici, delavci pa se zaradi tega ne bodo nehali spogledovati z iskanjem zaposlitev v tujini.

Za Ivana Simiča, enega največjih davčnih strokovnjakov v Sloveniji, sploh ne moremo govoriti o davčni reformi, temveč le o manjših kozmetičnih popravkih. "Vlada predvsem izpolnjuje obljube Levici, čeprav ta ni zadovoljna. Levica v koalicijskih pogajanjih verjetno ni dobro vedela, o čem se pogovarja. Če bi želela razbremeniti le najslabše plačane delavce, bi morala vztrajati pri spremembi najnižjega dohodninskega razreda," pojasnjuje Simič.

 

Ob tem spomni na njegove predloge dohodninskih lestvic izpred let, kjer za prvi dohodninski razred namesto 16-odstotne obdavčitve predlaga 10-odstotno obdavčitev. Hkrati bi z dvigom splošne olajšave praktično skoraj povsem razbremenili ljudi z najnižjimi prihodki.

Delavci zaradi reforme ne bodo ostajali v Sloveniji

Simiča tudi moti, da se Levica in sindikati ukvarjajo s tem, kako bodo obdavčeni delavci v najvišjem dohodninskem razredu. Medtem ko Nemčija na primer delavce z več kot 250 tisoč evrov letnih dohodkov obdavči po 45-odstotni stopnji, je ta meja pri nas določena pri 72 tisoč evrih, obdavčeni pa so po 50-odstotni stopnji. "A takšna je pač naša politika," pravi Simič.

Denar
Novice Poslanci razbremenili plače, koliko več bo ostalo v denarnici?

Simič zaradi znižanja stopnje davka za eno odstotno točko v drugem in tretjem dohodninskem razredu ne pričakuje, da se bodo delavci premislili glede iskanja službe v tujini. Tam bo kljub temu manj obdavčen, njegova neto plača bo višja, pojasnjuje.

Paket davčnih sprememb po njegovem mnenju podjetnikom ni prinesel ničesar, še največ koristi imajo fizične osebe.

Kaj pomeni biti bogat?

Simič se ne strinja s trditvami Levice, da reforma prinaša največ koristi bogatim. "Odvisno je, kje je postavljena meja za bogastvo. Če je postavljena pri srednjem razredu, potem ima Levica prav," se strinja Simič.

Revščina
Novice Včasih so pomagali brezposelnim, danes tudi tistim, ki službo imajo #video

Na koncu še poudarja, da v vsaki reformi več pridobi tisti, ki plačuje davek po višji stopnji. Tistemu, ki davek plačuje po 50-odstotni davčni stopnji, se olajšava zagotovo bolj pozna kot tistemu, ki je obdavčen po najnižji davčni stopnji.

Da najbolje plačani v takšni reformi ne bodo najbolj profitirali, je po Simičevem mnenju mogoče narediti zgolj s tem, da zakonodajalci zmanjšajo davčno stopnjo le v spodnjem dohodninskem razredu, ne pa tudi v zgornjem. "To pa spet ni pravično," pojasnjuje.

"Jaz bi se raje vprašal, zakaj imamo tako visoko obdavčitev v zgornjih dohodninskih razredih," še sklene Simič in dodaja, da po eni strani razume populistične poteze Levice, s čimer pridobivajo vedno več volivcev.

Ne spreglejte