Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleksander Kolednik

Petek,
16. 6. 2023,
13.04

Osveženo pred

10 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,03

Natisni članek

Natura 2000 kmetijstvo Irena Šinko

Petek, 16. 6. 2023, 13.04

10 mesecev, 2 tedna

Natura 2000: kljub pomislekom na vladni strani ministrica potrdila besede kmetov

Aleksander Kolednik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,03
Irena Šinko | Evropska komisija je po besedah ministrice za kmetijstvo Irene Šinko zahtevala povečanje površin, ki spadajo pod režim Nature 2000. | Foto STA

Evropska komisija je po besedah ministrice za kmetijstvo Irene Šinko zahtevala povečanje površin, ki spadajo pod režim Nature 2000.

Foto: STA

Čeprav so na ministrstvu za naravne vire nenaklonjeni temu, da bi bili ukrepi za doseganje naravovarstvenih ciljev na območjih Nature 2000 prostovoljni, je ministrica za kmetijstvo potrdila, da so se s kmeti dogovorili, da bo vladna stran pripravila predlog prostovoljnih ukrepov.

Državni sekretar na ministrstvu za naravne vire Matej Skočir je včeraj dejal, da pobudo kmetov, da bi bili ukrepi za doseganje naravovarstvenih ciljev na območjih Nature 2000 prostovoljni, še proučujejo, ministrica za kmetijstvo Irena Šinko pa je danes na državnozborskem odboru za okolje pojasnila, da so se s kmeti že dogovorili, da bo vladna stran pripravila predlog prostovoljnih ukrepov. Te bodo v usklajevanje poslali vsem deležnikom, nato pa še Evropski komisiji, ki mora odobriti, da so ukrepi lahko prostovoljni.

Evropska komisija je po njenih besedah tudi zahtevala povečanje površin, ki spadajo pod režim Nature 2000, pri čemer je poslanec SDS Tomaž Lisec opozoril, da je Slovenija z več kot 37 odstotki že zdaj država z največjim deležem površine v Naturi 2000.

Žveglič: Tako kot vlada ne zaupa nam, tako tudi mi ne zaupamo vladi

"Naša zahteva ostaja, da so ukrepi prostovoljni. Na pogajanjih je bilo rečeno, da je treba še zapisati na papir, kako in kaj, ampak zdaj so se očitno potegnili malo nazaj. Mi smo prepričani, da so slovenski kmetje sposobni in pripravljeni vse te ukrepe za zaščito habitatov in biodiverzitete ohraniti in da to lahko dosežemo na prostovoljni bazi," se je medtem na včerajšnje Skočirjeve besede, da pobudo o prostovoljnih ukrepih še preučujejo in da so se prostovoljni ukrepi v preteklosti izkazali za neučinkovite, danes odzval predsednik Kmetijsko-gozdarske zbornice Slovenije Roman Žveglič.

"Tako kot vlada ne zaupa nam, tako tudi mi ne zaupamo vladi, ker so se ukrepi pripravljali v tajnosti in brez širokega konsenza. Tudi sama Evropska komisija v opominu iz leta 2019 ugotavlja, da ni dialoga. Če bomo zaupanje vzpostavili, bomo lahko s prostovoljnimi ukrepi dosegli cilje, ki so pomembni za habitate in državo," je dodal.

Traktor
Novice Sindikat kmetov po pogajanjih z vlado: Dosegli smo korak naprej

Ministrstvo: Naravovarstveni cilji na območjih Nature 2000 morajo biti doseženi
Naravovarstvene cilje na območjih Nature 2000 je treba doseči, ob pripravi programa upravljanja teh območij v letih 2023-2028 poudarja ministrstvo za naravne vire. Med njimi je izboljšanje stanja vrst na travnikih, kar je povezano z intenzivnostjo kmetovanja na njih. "Pogovori glede reševanja te problematike še potekajo," je včeraj v izjavi medijem v Ljubljani dejal državni sekretar na ministrstvu za naravne vire in prostor Matej Skočir.

Poudaril je, da država naravovarstvene cilje mora doseči, med drugim tudi zaradi opomina Evropske komisije, ki se nanaša na nedoseganje ciljev glede travniških vrst in habitatnih tipov. Nedoseganje teh ciljev pomeni povečevanje tveganja za manjša izplačila pri skupni kmetijski politiki ter morebitno kazen, povezano z morebitno tožbo Evropske komisije, je opozoril Skočir.

"Nad prostovoljnimi ukrepi ne dvigujejo rok"

Vršilka dolžnosti direktorice direktorata za naravo na ministrstvu za naravne vire in prostor Katarina Groznik Zeiler je dejala, da nad prostovoljnimi ukrepi ne dvigujejo rok. Je pa opozorila, da plačila Natura 2000 (za omejitve, ki med drugim presegajo ustrezne standarde za dobre kmetijske in okoljske pogoje) temeljijo na obveznih zahtevah, zato so tudi višja kot plačila za prostovoljne ukrepe.

Pravnega mnenja - ki ga je Zadružna zveza Slovenije naročila pri Inštitutu za javno upravo pri ljubljanski pravni fakulteti in po navedbah zveze ugotavlja neustavnost zakona o ohranjanju narave, posledično pa bi bila omenjena uredba sprejeta brez pravne podlage - ministrstvo ni prejelo, zato ga ne more ocenjevati.

Pravne službe ministrstev za naravne vire in za kmetijstvo ter službe vlade za zakonodajo pa po navedbah ministrstva za naravne vire menijo, da zakon ni neustaven in da vlada lahko predpisuje omejevalne ukrepe.

Glede posledic morebitnega zadržanja izvajanja zakona je državni sekretar dejal, da je težko napovedati, kakšna bo odločitev ustavnega sodišča, če bo vložena pobuda. Uredba je sicer sestavljena iz dveh delov - v prvem delu je sestavljena iz programa upravljanja Nature 2000, ki se lahko sprejme s sklepom vlade, v drugem delu pa te omejitve poslovanja uveljavlja. "Tako da bi se lahko program upravljanja Nature 2000 po dozdajšnji praksi tudi sprejel, ne da se sprejme tudi obvezni režim, ki je predmet pogovorov," je po poročanju STA dodal Skočir.

Kakšni ukrepi in kje so predvideni?

Predlog programa upravljanja območij Nature 2000 za obdobje 2023-2028 in predlog uredbe o tem programu med drugim določata prepovedi, pogoje in omejitve rabe na območjih Nature 2000 na Planinskem polju in Ljubljanskem barju. Med drugim bi bila za doseganje ciljev programa na določenih travniških površinah od leta 2024 dovoljena košnja le enkrat letno koncu junija, prepovedani bi bili gnojenje in paša ter uporaba fitofarmacevtskih sredstev.

Kmetija majerič Branko Ptuj Ptujski lük čebula ohranitveno kmetijstvo
Novice Kmetje s pravnim mnenjem o neustavnosti predlaganih zaostritev pri Naturi 2000
Protest kmetje
Novice Pogajanja med kmeti in ministrstvom na mrtvi točki
Ne spreglejte