SiolNET. Novice Slovenija
4,23

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Nataša Pirc Musar ne želi biti več generalna direktorica RTV Slovenija, Filli zdaj v. d. direktorja

4,23

termometer

Nataša Pirc Musar
Foto: Ana Kovač

Programski svet RTVS je na današnji seji imenoval Marka Fillija za vršilca dolžnosti generalnega direktorja zavoda, a največ za obdobje enega leta. Nataša Pirc Musar je pred sejo opozorila, da bi bilo imenovanje kogarkoli tretjega za zakonitega zastopnika RTVS (četudi začasnega) nezakonito. 

V petek je višje delovno in socialno sodišče razveljavilo sklep programskega sveta o imenovanju Marka Fillija za generalnega direktorja RTV Slovenija. Nataša Pirc Musar, ki je izpodbijala sklep programskega sveta na omenjenem sodišču, trdi, da je glede na sodbo zdaj ona generalna direktorica.

Na RTVS so po proučitvi sodbe ugotovili, da je bil sklep o imenovanju Fillija za generalnega direktorja RTVS res razveljavljen, a sodišče tudi "ni postavilo Nataše Pirc Musar za generalno direktorico zavoda". Programski svet je danes Fillija imenoval za v. d. generalnega direktorja.

Ob začetku današnje seje programskega sveta je v sejno sobo prišla skupina okoli 20 novinarjev. S transparenti so mirno izrazili nasprotovanje vmešavanju politike v novinarsko delo.

Po burni debati so svetniki imenovali Marka Fillija za vršilca dolžnosti generalnega direktorja zavoda, in sicer do imenovanja generalnega direktorja, a največ za obdobje enega leta.

Pirc Musarjeva ne želi biti več direktorica

Nataša Pirc Musar, ki je danes odvetnica, vztraja, da je glede na sodbo ona zakonita direktorica RTV Slovenija. Pred začetkom današnje seje programskega sveta je v sporočilu za javnost zapisala, da ker je bila zakonito imenovana za generalno direktorico RTV Slovenija, bi bilo imenovanje kogarkoli tretjega za zakonitega zastopnika RTVS (četudi začasnega) ponovno nezakonito. "Posledično bi bila nezakonita, brez pravnega učinka ali vsaj izpodbojna tudi vsa dejanja takšne osebe. V dobro RTVS zato Programski svet prosim, da tokrat ravna skladno s predpisi."

A ker sta od imenovanja minili že dve leti in ker je ostala brez ekipe, ki bi ji lahko zaupala, Pirc Musarjeva sporoča, da ne želi več opravljati funkcije generalnega direktorice. "S predstavniki Programskega sveta sem se pripravljena pogovoriti o možnosti, da sama podam pisno zahtevo za svojo razrešitev s funkcije generalne direktorice RTV Slovenija," sporoča.

Na RTV Slovenija pravijo, da sodišče Nataše Pirc Musar ni postavilo na čelo zavoda. Na RTV Slovenija pravijo, da sodišče Nataše Pirc Musar ni postavilo na čelo zavoda.

Imenovana za direktorico, po ponovljenem glasovanju pa je zmagal Filli

Pirc Musarjeva, ki je pred tem opravljala funkcijo informacijskega pooblaščenca, je bila aprila 2014 sprva izbrana za generalno direktorico RTVS, a so programski svetniki sklenili, da bodo glasovali ponovno. Izkazalo se je, da programski svetnik Matjaž Sterže ne bi smel biti na tej funkcij, saj je bil leta 2010 član sveta Zaresa, zakon o RTV pa takšno članstvo prepoveduje.

Programski svet je obnovil postopek glasovanja, a le za novega generalnega direktorja. Ne Filli ne Pirc Musarjeva nista prejela potrebnih 15 glasov. V ponovljenem glasovanju je večino dobil Marko Filli, Pirc Musarjeva pa se je po pravico obrnila na sodišče.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 41
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin