Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
19. 10. 2023,
11.53

Osveženo pred

6 mesecev, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,86

Natisni članek

ZD Ljubljana

Četrtek, 19. 10. 2023, 11.53

6 mesecev, 2 tedna

Starši fizično napadli zdravstveno osebje in zdravniku grozili s smrtjo #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,86

Potem ko je zdravnik nujne pediatrične medicinske pomoči v Ljubljani presodil, da otrokovo stanje ni nujno, in ga napotil k zdravniku v kraju stalnega prebivališča, so starši verbalno in fizično napadli zdravstveno osebje. "Zdravstveni tim se je hotel zaščititi in zato se je zaprl v ambulanto. Starši so nadaljevali fizično nasilje, razbijali so po vratih, hoteli so vdreti v ambulanto in zdravniku grozili s smrtjo," je na novinarski konferenci nedeljski incident v ljubljanskem zdravstvenem domu na pediatrični nujni medicinski pomoči opisala predstojnica enote Vič - Rudnik Katja Dejak Gornik. 

Kot je povedala predstojnica enote Vič - Rudnik Katja Dejak Gornik, so starši v dežurno službo pripeljali otroka, ki je potreboval pomoč.

Obravnavala ga je triažna sestra, ki se je s starši pogovorila o zdravstvenih težavah, naredila potrebne meritve in presodila, ali gre za nujno stanje ali ne. "V tem konkretnem primeru je presodila, da zdravstveno stanje otroka ni nujno in da ne potrebuje takojšnje oskrbe. Ker otrok nima stalnega bivališča v Ljubljani in bližnji okolici in ker otrokovo stanje ni bilo nujno, se je zdravnik, ki je otroka obravnaval, odločil, da starše napoti v dežurno službo v ambulanto v kraj, kjer otrok prebiva," je povedala Dejak Gornikova.  

Spodaj si lahko ogledate prispevek Planet Tv:

Starši se z zdravnikovo odločitvijo niso strinjali, razjezila jih je do te mere, da so začeli kričati in zmerjati zdravstveno osebje, nasilje pa se je samo še stopnjevalo do fizičnega nasilja. "Zdravstveni tim se je hotel zaščititi in zato se je zaprl v ambulanto. Starši so nadaljevali fizično nasilje, razbijali so po vratih, hoteli so vdreti v ambulanto in zdravniku grozili s smrtjo," je dogodek, ki je pretresel ZD Ljubljana, opisala Dejak Gornikova. 

Zdravnik ostaja na bolniškem dopustu

Zdravstveni delavci so se zaklenili v ambulanto in poklicali policijo. Starši so vse do prihoda policije poskušali vdreti v ambulanto in grozili, da bodo zdravnika ubili. To je trajalo okoli 15 minut, tik pred prihodom policije so starši odšli. 

Po besedah predstojnice se je zdravstveno osebje dovolj hitro umaknilo v ambulanto in fizičnega obračuna ni bilo. Povzela je pričevanje zdravnika, ki je povedal, da bi jih v nasprotnem primeru napadli tudi fizično. "Naslednji dan nam je zdravnik sporočil, da je v šoku ter da v takšnem stanju pacientov ne more obravnavati in da bo do nadaljnjega na bolniški," je pojasnila Dejak Gornikova. Dodala je, da delajo strokovno in v dobro otrok, da pa želijo, da starši njihove odločitve spoštujejo.

Kadra je premalo

Vodja pediatrične nujne medicinske pomoči v ZD Ljubljana Tatjana Grmek Martinjaš je znova spomnila, da pediatrično nujno medicinska pomoč, v kateri dežurajo zdravniki iz ZD Ljubljana, koncesionarji mestne občine, po dogovoru pa tudi zdravniki iz ZD Medvode, organizira ZD Ljubljana za otroke s stalnim prebivališčem v Ljubljani.

Vseeno pa se na pediatrično nujno medicinsko pomoč ZD Ljubljana obračajo starši iz širše regije, za kar je kadra enostavno premalo. "Pozimi sta včasih zadostovali dve ekipi, zdaj moramo razpisati štiri ekipe," je poudarila.

Zdravniki, ki dežurajo v pediatrični nujni medicinski pomoči ZD Ljubljana, so po besedah Grmek Martinjašove tudi starejši - če bi vsi uveljavljali starostno mejo dežuranja, bi ta služba razpadla, je opozorila. Glede na veljavni zakon o zdravniški službi namreč zdravnikom po 55 letu praviloma ni treba več dežurati.

Zato so v ZD Ljubljana okoliškim zdravstvenim domovom večkrat poslali dopis, naj vendarle poskrbijo za obravnavo otrok v nujnih primerih, a še vedno beležijo, da je približno 20 odstotkov pregledanih otrok iz drugih občin.

Zdravstveno osebje pogosto tarča napadov

Primeri nasilja v zdravstvu žal niso redki. Januarja je v Splošni bolnišnici Celje razburjen bolnik enemu od zaposlenih poškodoval roko, kasneje je doživel srčni infarkt, drugemu pa s čelnim udarcem zlomil nos.

Julija so nato iz bolnišnice sporočili, da so od januarskega incidenta zabeležili 21 verbalnih in fizičnih incidentov, med njimi tudi dogodek, ko je pacient z nožem in smrtjo grozil zdravstvenemu osebju.

Vodja delovne skupine Ne dopuščajmo nasilja pri Zdravniški zbornici Slovenije Nena Kopčavar Guček, sicer tudi družinska zdravnica v ZD Ljubljana, je takrat opozorila, da se število primerov nasilja nad zaposlenimi v zdravstvu povečujejo. Nasilje nad zdravniki in drugimi zdravstvenimi delavci je nesprejemljivo, hkrati pa pomeni slabšo obravnavo za bolnika, je poudarila.

splošna bolnišnica celje
Novice V celjski bolnišnici pacient z nožem grozil zdravstvenemu osebju

 

Ne spreglejte