Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
2. 2. 2014,
22.15

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

žled

Nedelja, 2. 2. 2014, 22.15

7 let, 12 mesecev

Narava je Slovenijo spremenila v vojno območje (video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Prihodnji dnevi bodo v znamenju posledic snežno-ledene ujme minulega konca tedna: zaprtih šol, težav v prometu in z elektriko, škode v gozdovih. Sicer pa nas po napovedih čaka prijaznejše vreme.

Po pravi snežno-ledeni ujmi bo začetek tedna prinesel realno sliko: kolikšna je škoda, ki jo je povzročilo vreme, to je od četrtka do nedelje skrbelo, da smo s strahom pogledovali proti gozdovom, zaradi poledenelih cest, dvorišč in pločnikov pa ostajali doma.

Žled, ki je lomil drevesa, motil promet ter uničeval električne napeljave in prekinjal oskrbo z električno energijo, je povzročil ogromno nevšečnosti in škode.

Občanom so na terenu pomagali policisti, cestne službe, pripadniki civilne zaščite, gasilci, vojaki. Potem ko je vlada zaradi hudih motenj pri oskrbi z elektriko zaprosila za pomoč sosednje države in članice EU, so v nedeljo Sloveniji agregate poslale Avstrija, Nemčija in Češka.

Elektro podjetja po državi sicer še naprej odpravljajo motnje pri dobavi elektrike gospodinjstvom.

Ko se sneg in led stopita, kmete čaka veliko dela Na prizadetih območjih drevje in veje, ki zapirajo poti in ceste, odstranjujejo intervencijske službe in gasilci.

Kar je podrtega v gozdovih, bodo morali lastniki gozdov pospraviti čim prej, ko bo topleje in se bosta sneg in led stopila, pojasnjuje Andrej Andoljšek iz kmetijsko-gozdarske zbornice.

Najprej bodo sicer morali pospraviti iglavce, in to še pred pomladjo, da preprečijo morebitno namnožitev podlubnikov.

Ker je delo v gozdovih nevarno, Andoljšek vsem lastnikom gozdov, ki sami nimajo ustrezne opreme in za to niso usposobljeni, svetuje, da v svojem okolju poiščejo ustreznega izvajalca.

Ocena škode bo znana, ko bodo razmere to dopuščale Po Andoljškovi oceni je škoda verjetno največja na Primorskem.

Škodo bodo popisali na zavodu za gozdove. Natančna ocena pa bo znana, ko bodo vremenske razmere to dopuščale in bodo gozdne poti prevozne, trenutno je zelo nevarno iti v gozdove.

Andoljšek dodaja, da se trenutno morda zdi res precej strašljivo, sploh ker je v gozdovih veliko pokanja, vendar ni nujno, da se podirajo drevesa, lahko gre zgolj za lomljenje vej.

Številni na urgencah Več dela kot sicer so imeli zaradi vremena pretekli konec tedna tudi reševalci in zdravniki.

V ljubljanskem UKC so od sobote zjutraj do včeraj opoldne zaradi poškodb, povezanih z vremenom, sprejeli več kot 200 poškodovancev. V največ primerih je šlo za padce na ledu, precej je bilo poškodb v prometnih nesrečah.

Da je bila ob koncu tedna pri njih gneča, so sporočili tudi z urgence mariborskega UKC, kjer so okrepljene ekipe do nedelje popoldne sprejele več kot 130 poškodovanih, v oskrbo pa so vzele tudi nekaj udeležencev prometnih nesreč.

Več dela kot v soboto so imeli mariborski zdravniki v nedeljo, največkrat zaradi zlomov in zvinov rok, nog in gležnjev ter poškodb kolen in kolkov.

Ne spreglejte