Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
10. 1. 2016,
13.03

Osveženo pred

8 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Natisni članek

vreme dež

Nedelja, 10. 1. 2016, 13.03

8 let, 5 mesecev

Narasla Kolpa poplavila dele žične ograje (foto)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0
Reka Kolpa je poplavila nekatere dele žične ograje. Agencija RS za okolje opozarja, da bodo ob ponovni okrepitvi padavin v ponedeljek dopoldne reke pričele ponovno močneje naraščati.

Po besedah Martina Lindiča, ki živi ob Kolpi, je reka proti sicer večeru nehala naraščati.

V ponedeljek se zlasti zahodnemu delu države obetajo obilne padavine. Po podatkih Arsa bo predvidoma padlo od 40 do 100 litrov dežja na kvadratni meter, lokalno tudi več. Kot opozarjajo, bodo reke in manjši vodotoki v večjem delu države začeli močneje naraščati, zaradi česar se lahko razlijejo na območjih pogostih poplav.

Ponedeljkovo deževje bo pogostejše v zahodni in osrednji Sloveniji. Ob prehodu fronte zvečer bodo možne tudi nevihte s krajevnimi nalivi. Krepil se bo jugozahodnik, ki bo popoldne na severovzhodu in ob morju v sunkih dosegel hitrost med 70 in 90 kilometrov na uro. Ob koncu padavin se bo meja sneženja ponekod spustila pod 1000 metrov, do torka zjutraj pa bo dež ponehal.

Katere reke lahko poplavljajo Ob ponovni okrepitvi padavin v ponedeljek dopoldne bodo reke v večjem delu države pričele ponovno močneje naraščati. Predvidoma bodo najmočneje porasli vodotoki v porečju Vipave in drugod v Posočju, in tudi reke Kolpa, Ljubljanica in njeni pritoki v kraškem zaledju ter Krka s pritoki. Naraščali bodo tudi ostali vodotoki v večjem delu države, zlasti na območjih osrednje, severozahodne, jugovzhodne in jugozahodne Slovenije.

Predvidoma v torek dopoldne se bodo hidrološke razmere po državi pričele umirjati z izjemo kraških rek, ki bodo ohranjale velike pretoke.

Ne spreglejte