SiolNET. Novice Slovenija
2,01

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V Ljubljani in na Bledu višje turistične takse kot v Barceloni #video

2,01

termometer

Z novim letom so počitnice pri nas marsikje zasolili. Turistično takso so do konca, na 3,125 evra, kar je največ, kot še dovoli država, navili v Ljubljani, na Bledu in celo v Kidričevem, kjer o turizmu ni ne duha ne sluha. 

Z novim letom so namreč v znesku turistične takse začeli zaračunavati še promocijsko takso, ki gre v žep Slovenski turistični organizaciji za promocijo Slovenije na tujih trgih. Ocenjujejo, da naj bi se v ta namen v letu 2019 nabralo 4,7 milijona evrov. 

Unicat MAN potovalni kamion Avtomoto Raj za avanturiste: bivalni tovornjak s petimi zvezdicami

Turistično takso določijo občine same

Promocijska taksa znaša četrtino turistične takse, ki pa jo lahko občine določajo same. Znaša lahko največ dva evra in pol na dan. Skupni znesek je tako lahko maksimalno 3,125 evra. 

park, Shinjuku Gyoen National Garden Trendi V narodni park dve leti zastonj spuščal turiste, ker se je bal zaračunati vstopnino

Na Hrvaškem taksa znaša največ osem kun

V praksi to pomeni, da bo štiričlanska družina za desetdnevno bivanje na takšni petični lokaciji, kot sta Bled in Ljubljana, plačala poleg opravljene turistične storitve še 125 evrov za turistično in promocijsko takso. Najbolj bo ta ukrep prizadel tiste, ki si takega petičnega turizma ne morejo privoščiti.

Na Hrvaškem taksa znaša največ osem kun oziroma dober evro, medtem ko najvišje takse v Sloveniji presegajo tiste v Barceloni, Portu, Lizboni in Münchnu, ki turistične takse sploh nima.

tajska jama Trendi Turisti oblegajo jamo, iz katere so rešili tajske dečke

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 87
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin