Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
12. 10. 2017,
16.06

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Natisni članek

zobozdravniki zdravnik prijava Varuh človekovih pravic Milojka Kolar Celarc Ministrstvo za zdravje

Četrtek, 12. 10. 2017, 16.06

6 let, 6 mesecev

Nagovarjanje bolnikov k podpori referendumu prijavili varuhinji človekovih pravic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,08

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je nagovarjanje bolnikov v ambulantah k podpisu pod zahtevo za referendum o noveli zakona o zdravstveni dejavnosti danes znova označila za neetično in zavajajoče. Zato je po njenih besedah ministrstvo o teh aktivnostih združenja zasebnih zdravnikov in zobozdravnikov obvestilo varuhinjo človekovih pravic.

Ministrica za zdravje je v današnji izjavi novinarjem v DZ znova poudarila, da novela zakona o zdravstveni dejavnosti, o kateri bi lahko državljani odločali na referendumu, v ničemer ne govori o čakalnih dobah, temveč opredeljuje način podeljevanja koncesij oziroma določa, kdo in kdaj jo bo dobil.

"Postavljamo ločnico med javnim in zasebnim zdravstvom"

Predlagatelji zakona želijo, da koncesionar dobi koncesijo takrat, ko javna mreža ne more v zadostni meri zagotavljati zdravstvenih storitev. "S tem postavljamo ločnico med javnim in zasebnim zdravstvom," je poudarila Kolar-Celarčeva in dodala, da ne ukinjajo koncesij, temveč jih urejajo na pregleden način.

Podpise zbirali tudi v Strokovnem združenju zasebnih zdravnikov in zobozdravnikov

Podpise za začetek referendumskih postopkov je v DZ vložil predsednik Društva za zdravje naroda Jožef Ivan Ocvirk, zbirali pa so jih tudi v Strokovnem združenju zasebnih zdravnikov in zobozdravnikov. Podpise pod zahtevo referenduma so začeli zbirati 3. oktobra, v 35 dneh jih morajo za zahtevo zbrati najmanj 40 tisoč.

Ministrica je že opozorila na nagovarjanje k podpisom v ambulantah. Danes je znova poudarila, da je to neetično, saj so bolniki v ambulantah šibkejša stranka.

Zdravniška zbornica se bo vključila v zbiranje podpisov za referendum

Zdravniška zbornica Slovenije se bo v skladu s sklepom dopisne seje skupščine aktivno vključila v zbiranje podpisov za razpis referenduma o noveli zakona o zdravstveni dejavnosti, so pojasnili na zbornici. Kako bodo aktivnosti potekale, bo jasno v prihodnjih dneh.

Kot so zapisali v sporočilu za javnost, so se poslanci skupščine, ki je najvišji organ zbornice, na korespondenčni seji "izrekli za vključitev Zdravniške zbornice Slovenije v referendumsko kampanjo o noveli zakona o zdravstveni dejavnosti".

Naknadno pa so za STA pojasnili, da sklep daje zeleno luč za vse aktivnosti zbornice, ki so s tem povezane, tako v času zbiranja podpisov, kot tudi v času kampanje, ko se bo zbornica prijavila kot organizatorka kampanje.

Ne spreglejte