Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
13. 10. 2014,
15.23

Osveženo pred

2 leti, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Slovenska vojska Andrej Osterman Dobran Božič

Ponedeljek, 13. 10. 2014, 15.23

2 leti, 1 mesec

Načelnik generalštaba: Zavedam se odgovornosti, saj prevzemam več kot 7.200 pripadnikov SV (foto in video)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Novoimenovani načelnik generalštaba Slovenske vojske (SV) Andrej Osterman je prevzel posle od dozdajšnjega načelnika Dobrana Božiča.

Ob tem je poudaril, da namerava SV razvijati v podobni smeri, kot sta jo razvijala skupaj z Dobranom Božičem, ko je bil še njegov namestnik na čelu generalštaba. Božič je Andreju Ostermanu najprej predal bojni prapor, sledil je podpis primopredajnega zapisnika, nato pa skupna izjava za medije.

Ministru se je zahvalil za imenovanje V tej se je Osterman vladi in obrambnemu ministru Janku Vebru zahvalil za imenovanje, Božiču pa za dozdajšnje dobro vodenje generalštaba. Poudaril je, da se ob imenovanju zaveda odgovornosti, saj prevzema več kot 7.200 pripadnikov SV.

Pri svojem vodenju namerava posebno pozornost posvetiti varnosti vojakov na mednarodnih misijah. To bo imel, kot je dejal, v mislih predvsem, ko bo vojska kupovala opremo in se usposabljala. Med pomembnimi nalogami doma pa izpostavlja področje zaščite in reševanja.

Božič, ki odhaja na položaj vojaškega predstavnika Slovenije pri Združenih narodih v New Yorku, je Ostermanu izrekel podporo in mu zaželel vse najboljše pri vodenju generalštaba.

Božič pri svojem delu izpostavil mednarodno sodelovanje Pri pregledu svojega dela je izpostavil predvsem mednarodno sodelovanje. "Tu so namreč pripadniki in pripadnice SV dokazali, da smo lahko ne glede na zmožnosti enakopraven partner v zavezništvu," je dejal.

SV je po Božičevem mnenju dobra in zdrava organizacija, njena trenutna sestava pa takšna, ki državi daje ustrezno varnost. Kot je dejal, je SV v regiji postala tudi prepoznaven partner, "ki je sidro stabilnosti in daje zgled tudi preostalim vojskam v regiji", ponosen pa je tudi na domač sistem zaščite in reševanja.

Božiču se je za dozdajšnje delo zahvalil tudi obrambni minister Veber. Po njegovem mnenju je bil Božičev mandat, ki je trajal nekaj več kot dve leti in pol, mandat, v "katerem je bilo treba izpeljati številne organizacijske postopke, da smo lahko delovali v okviru finančnih zmožnosti, ki v tem obdobju sistemu obrambe niso bile ravno naklonjene". Božiču je po Vebrovih besedah pri tem uspelo ohraniti "profesionalno raven SV in visoko pripadnost pripadnikov SV".

Veber bo skušal ustaviti trend upadanja sredstev za obrambo Med nalogami, ki čakajo Ostermana, je Veber izpostavil, da bo treba v zelo kratkem času razvojne programe SV prilagoditi finančnim zmožnostim držav. Pri tem se je sam zavezal, da bo skušal ustaviti trend upadanja sredstev za obrambo.

V zvezi s tem se je Veber danes že pohvalil, da mu je pri načrtovanju rebalansa proračuna sredstva, namenjena za obrambni sistem, uspelo ohraniti na približno enaki ravni, kot je bila načrtovana v prvotnem proračunu za leto 2014.

Se pa današnje primopredaje ni udeležil predsednik republike Borut Pahor, ki je bil pretekli teden kritičen do prakse, da se načelnika generalštaba SV menja skupaj z ministrom. Na vprašanje, kako komentira kritiko vrhovnega poveljnika SV Pahorja, je Veber odgovoril z navedbo, da jo razume kot še dodatno zavezo za vse njih, da svoje naloge opravljajo še z večjo resnostjo. Zakaj Pahor ni bil navzoč na primopredaji, pa Veber ne ve.

Na ministrstvu za obrambo (Mors) so pojasnili, da tudi sicer ni praksa, da bi na primopredajo vabili vrhovnega poveljnika oziroma da se je doslej ni udeležil še noben predsednik republike. Ponavadi na ta dogodek povabijo odbor DZ za obrambo, svetovalca predsednika republike za obrambo, svetovalca za nacionalno varnost pri predsedniku vlade, pa tudi nekdanje načelnike generalštabov in predstavnike veteranskih združenj, je povedal predstavnik Morsa za stike z javnostmi Aleš Sila.

Ne spreglejte