Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

David Kos

Sobota,
27. 7. 2019,
17.00

Osveženo pred

4 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,56

Natisni članek

nevihta vreme

Sobota, 27. 7. 2019, 17.00

4 leta, 9 mesecev

Na zahodu države že neurja, ena oseba umrla zaradi udara strele

David Kos

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 8,56
Nevihtni oblak nevihta | Foto Simon Kavčič

Foto: Simon Kavčič

Ponekod po državi se že pojavljajo močnejša neurja in nalivi, ki se počasi premikajo proti notranjosti države. Na prometno-informacijskem centru voznike pozivajo, naj ne ustavljajo pod nadvozi in v predorih. S Primorske pa poročajo o smrtni žrtvi zaradi udara strele.

Kot je razvidno s spletnih strani Agencije za okolje (Arso), so močne padavine zajele predvsem zahod države, vzdolž meje z Italijo. Oblak padavin se počasi pomika proti vzhodu.

Smrtna žrtev zaradi udara strele na Primorskem

S Primorske poročajo o smrtni žrtvi zaradi udara strele. Čeprav so na pomoč pri oživljanju priskočili domačini in nato reševalci nujne medicinske pomoči, je oseba umrla, so sporočili iz Uprave za zaščito in reševanje. Nesreča se je zgodila v Boninih v občini Koper ob 15.31.

Močnejše nevihte s točo in nalivi so nastali tudi na Goričkem, na območju Ljutomera, Voličine in Zidanega Mosta, pri Celju in v Prekmurju, poroča vremenski portal Neurje.si.

Za več delov Slovenije je Arso prižgal rdeče opozorilo zaradi velike nevarnosti toče. Največja verjetnost trenutno obstaja na Obali in na Notranjskem.

Nestabilno ozračje nad našimi kraji je bilo sicer že petek, danes pa se je začasno umirilo. Zgodaj popoldne pa se je nevihtna aktivnost znova prebudila. Vremenoslovci padavine z nevihtami napovedujejo najprej v zahodni Sloveniji, do nedeljskega jutra pa se bodo predvidoma razširile nad vso Slovenijo.

Zvečer možna krajevna neurja z nalivi, sunki vetra in točo

V nedeljo bo spremenljivo do pretežno oblačno s pogostimi plohami in nevihtami, možni bodo tudi močnejši nalivi. Vročina bo popustila. Jutranje temperature bodo od 15 do 21, najvišje dnevne od 19 do 26 stopinj Celzija.

Zvečer bodo ob nevihtah možna krajevna neurja z nalivi, sunki vetra in točo. Po nižinah bo sredi dneva in popoldne še velika toplotna obremenitev.

Krajevna neurja z morebitno debelejšo točo bodo predvidoma omejena le na vzhodno Slovenijo. Zaradi predvidenih obilnejših nalivov lahko povsod nastanejo težave z meteorno vodo in hudourniškimi vodotoki. Osvežilo se bo, v nedeljo popoldne bodo marsikje v zahodni in osrednji Sloveniji temperature le okoli 20 stopinj Celzija.

V prvih dneh prihodnjega tedna bo dopoldne dokaj sončno, popoldne pa bo več spremenljive oblačnosti in nastajale bodo posamezne plohe in nevihte. Znova bo topleje, v ponedeljek in torek bodo najvišje dnevne temperature stopinjo ali dve nad 30 °C, od sredine tedna naprej pa v notranjosti Slovenije ne bo več kot 30 stopinj Celzija. Novega vročinskega vala po napovedih meteorologov zaenkrat ni na vidiku.

Ne spreglejte