Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
25. 3. 2012,
16.24

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

študentje

Nedelja, 25. 3. 2012, 16.24

7 let, 12 mesecev

Na vseevropskem forumu v Celju o demokraciji in vladavini prava

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Mladi pravni, politični in družbeni teoretiki so na vseevropskem forumu, ki se ga je udeležilo okoli 60 mladih izobražencev, razpravljali o demokraciji in vladavini prava.

Na četrtem vseevropskem Forumu mladih pravnih, političnih in družbenih teoretikov, ki ga je s sodelovanjem ustavnega pravnika Andraža Terška pripravila zasebna Mednarodna fakulteta za družboslovne in poslovne študije iz Celja, so osrednjo pozornost namenili dvema vsebinskima sklopoma: ponovnemu razmisleku o demokraciji z vidika teorij, politik in družbenih praks ter poti k vladavini prava.

"Razprave na visoki akademski ravni" Kot je Teršek zapisal v sporočilu po koncu foruma, so bile razprave mladih teoretikov, ki so prišli predvsem iz Romunije, Poljske, Hrvaške, Srbije, Madžarske, Ukrajine in Makedonije, nekaj pa tudi iz Avstrije, Italije, Nemčije in Anglije, na visoki akademski ravni.

"Demokracijo bi veljalo oživiti z več pristne ljudske demokratičnosti" Glede demokracije so med drugim ugotavljali, da bi jo veljalo oživiti z več pristne ljudske demokratičnosti, da bi bilo treba politični prostor prevetriti z novimi ljudmi kot predstavniki znanja, sposobnosti, modrosti in odgovornosti ter da bi moral sistem političnega predstavništva doživeti nekatere spremembe. Zavzeli so se za spremembe v smeri večjega nadzora nad delovanjem tega sistema in strožjih kriterijev za uveljavljanje pravne odgovornosti odločevalcev s pravnim skrajševanjem političnih mandatov ter z večjo odgovornostjo medijev kot nadzornega mehanizma nad politiko in protiuteži samopašnemu političnemu nastopaštvu.

"Predstavniki akademskega poklica bi se morali zavedati svoje družbene odgovornosti" Menili so tudi, da bi se morali najuglednejši predstavniki akademskega poklica v večji meri zavedati svoje družbene odgovornosti, sprememba načina fakultetnega poučevanja in študijskih pričakovanj do študentov pa bi morala vrniti znanju, odgovornemu študijskemu delu in univerzitetnim diplomam status vrednote.

Etično samorazumevanje univerz in ljudi, ki tvorijo univerze, bi se moralo vrniti pod okrilje znanja, intelektualno raziskovalnega dela in vedenja kot vrednote, namesto da se prepušča vsebinsko izpraznjeni formalni logiki trga in birokratsko administrativnemu nasilju, so zapisali.

Še naprej si bodo prizadevali za obrambo vladavine prava Mladi teoretiki so bili odločeni, da si bodo še naprej prizadevali za obrambo vladavine prava kot "vladavine razumnega, etično odgovornega in intelektualno prepričljivega branja in uporabe veljavnih pravnih predpisov". Njihova skrb bo še naprej ostala razlaga, obramba in neposredna uporaba ustave v dnevnih praksah, prav tako si bodo še naprej prizadevali za zaščito temeljnih človekovih pravic in svoboščin.

Forum so ustavili leta 2009 v Katovicah na Poljskem, naslednje srečanje pa bo predvidoma prihodnjo pomlad v Greifswaldu v Nemčiji.

Ne spreglejte