Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

kaya kamenarič

Sreda,
10. 1. 2018,
10.42

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,95

2

Marko Pigac Maribor Slovenija umor

Natisni članek

Sreda, 10. 1. 2018, 10.42

6 let, 6 mesecev

V Mariboru več umorov na prebivalca kot v New Yorku

kaya kamenarič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 1,95

2

Maribor | Foto Ana Kovač

Foto: Ana Kovač

V Mariboru je bilo v letu 2017 pet umorov, kar je na sto tisoč prebivalcev več kot v Ljubljani in New Yorku. Na državni ravni pa se v Ameriki povprečno zgodi veliko več umorov kot v Sloveniji. 

V nedeljo se je v Mariboru zgodil množičen pretep, 25-letnik je danes v mariborskem kliničnem centru umrl. Huje poškodovan je bil še en moški, pridržali pa so eno osebo.

Leta 2017 smo v Sloveniji izvedeli za več pretresljivih dogodkov, med njimi sta bolj znana kruto obglavljanje na Krasu in umor, ki sta ga storilca prenašala na družbenem omrežju Facebook.

V Mariboru leta 2017 zabeleženih pet umorov

Tiskovni predstavnik Policijske uprave Maribor Miran Šadl je povedal, da je bilo v tem delu Slovenije v preteklem letu zabeleženih pet umorov, trije poskusi umorov ter dva uboja. V tem času so v Ljubljani obravnavali deset tovrstnih primerov, so sporočili z Generalne policijske uprave (GPU) Slovenija.

Leta 2017 je bilo po naših izračunih v Mariboru, kjer živi okoli 95 tisoč ljudi, 5,55 umora na sto tisoč ljudi, kar je več kot v Ljubljani, kjer so zabeležili 3,46 umora na sto tisoč prebivalcev. Obe številki pa sta še vedno višji kot v New Yorku, kjer je bilo leta 2017 3,35 umora na sto tisoč prebivalcev.

Treba je poznati razliko med umorom in ubojem. "Uboj je po Kazenskem zakoniku osnovna oblika kaznivega dejanja protipravnega odvzema življenja in je zanj zagrožena kazen od 5 do 15 let zapora. Umor je kvalificirana oblika kaznivega dejanja protipravnega odvzema življenja in je zanj zagrožena kazen zapora najmanj 15 let," so še sporočili z GPU.

statistika umorov PUMB | Foto:

Najnovejši statistični podatki kažejo, da je bilo v celotni Sloveniji leta 2015 0,97 namernega umora na sto tisoč prebivalcev. Če te podatke primerjamo s številom umorov v drugih članicah EU, ugotovimo, da je Slovenija na sredini lestvice.

Najvišje število umorov je bilo v Litvi, kjer je bilo leta 2015 zabeleženih 5,75 umora na sto tisoč prebivalcev, najnižje pa v Avstriji, kjer je bilo na sto tisoč prebivalcev zabeleženih 0,49 umora.

število namrnih umorov v eu | Foto:

Glede na poročilo FBI o kaznivih dejanjih za leto 2016 je bilo v Ameriki v tem letu zabeleženih 3,7 umora na sto tisoč prebivalcev, kar je veliko več kot v Sloveniji. Za nasilna kazniva dejanja je bilo aretiranih 159,7 človeka na sto tisoč prebivalcev, so še zapisali v poročilu o kaznivih dejanjih za leto 2016.

Z Generalne policijske uprave sporočajo še nekaj dejstev o umorih v Sloveniji:

  • V Sloveniji je največ umorov izvršenih z nožem in nato s strelnim orožjem (največkrat pištolo), skupaj nekje v polovici primerov. Nato sledijo priročni predmeti, ki se nahajajo doma in so na dosegu roke, kot so sekire, motike, kladiva in podobno.
     
  • Motivi so različni, storilci dejanja izvršujejo iz koristoljubja, maščevanja, objestnosti, dejanje je lahko izvršeno le kot posledica spora in brez globljega motiva. V zadnjem času je nekaj več dejanj izvršenih kot vzrok ali posledica psihičnih dejavnikov pri storilcih.
     
  • V okviru družine je izvršena približno tretjina vseh teh dejanj.

Število umorov skozi leta upada

V New Yorku so leta 2017 zabeležili najmanj umorov v zgodovini mesta. Če je bilo teh v letu 1990 2.245, so jih prejšnje leto zabeležili 286.

Tudi slovenska Generala policijska uprava je opazila upad zabeleženih umorov: "Če smo v sredini 90. let obravnavali do sto primerov tovrstnih kaznivih dejanj, se je njihovo število nekje do leta 2007 zmanjšalo na 80 in po tem letu na od 30 do 50 primerov letno."

Slovenija je ena najvarnejših držav na svetu

Slovenija je glede na raziskavo Global Peace Inexa, ki jo je pripravil Inštitut za ekonomijo in mir (Institute for Economics and Peace) ena izmed najvarnejših držav na svetu, uvrstili so jo namreč na sedmo mesto.

Global Peace Index | Foto:

V poročilu so 163 držav ocenjevali glede na to, kako mirne so. Uvrstitev je določilo 23 dejavnikov, med katerimi je bilo tudi število umorov v državi, politični teror in smrti zaradi notranjih konfliktov. Amerika se je glede na "mirnost" na seznamu znašla na 114., mestu, Mehika pa na 142. mestu.

"Slovenija je tako glede kaznivih dejanj ubojev ali umorov kot tudi glede na druga kazniva dejanja varna država," sklenejo na Generalni policijski upravi.

Ne spreglejte