Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ana Rupar

Sobota,
22. 9. 2018,
11.55

Osveženo pred

5 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,78

Natisni članek

spletna prodaja facebook otroci igrače

Sobota, 22. 9. 2018, 11.55

5 let, 7 mesecev

Na spletu se prodaja ogromno doma izdelanih igrač. So varne?

Ana Rupar

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,78
dojenček, igrača | Majhni otroci stvari spoznavajo z usti, zato vse, kar jim pride v roke, prej ali slej pristane v ustih. Pri izbiri igrač moramo biti zelo previdni. | Foto Thinkstock

Majhni otroci stvari spoznavajo z usti, zato vse, kar jim pride v roke, prej ali slej pristane v ustih. Pri izbiri igrač moramo biti zelo previdni.

Foto: Thinkstock

V Sloveniji je bilo lani zaradi nevarnosti iz prodaje umaknjenih 23 igrač in drugih izdelkov za otroke, letos doslej 11. Med njimi so tudi izdelki za najmlajše otroke, kot so priponke za dude. Večina igrač, pri katerih ugotovijo nepravilnosti, je uvoženih iz Kitajske. Starši morajo biti pri nakupu izjemno previdni, še posebno, če izdelki niso ustrezno označeni.

Majhni otroci stvari spoznavajo z usti, zato vse, kar jim pride v roke, prej ali slej pristane v ustih. Zelo radi pa si stvari tlačijo tudi v nos in ušesa. Če tujek zdrsne pregloboko, lahko to ogrozi otrokovo življenje.

To se je zgodilo mamici, ki je triinpolletni hčerki kupila ogrlico iz kroglic, namenjeno otrokom, starejšim od treh let. Deklica jo je strgala in si eno od kroglic vtaknila v nos, zato so jo starši morali odpeljati v dežurno ambulanto. Zaradi neprijetnega dogodka, ki se je na srečo končal brez resnih posledic, je mamica zdaj veliko bolj pozorna na igrače, ki jih kupuje.

"To ogrlico smo kupili v priznani trgovini, kjer imajo izdelki vse certifikate in potrdila. Zelo pa me skrbijo razne priponke za dude, ogrlice, grizala, ki jih razne mamice izdelujejo za hobi in prodajajo na spletu. Ne vem, ali se zavedajo resnosti posledic, če bi se kateremu malčku kaj zgodilo zaradi njenega izdelka," nas je opozorila mamica, ki ne želi biti imenovana.

Priponke, grizala, ogrlice, ki jih mamice izdelujejo same

Na spletu, predvsem na družabnih omrežjih, je na voljo ogromno izdelkov za otroke, ki jih posamezniki, običajno mamice, izdelujejo v prostem času in jih brez računa in zagotovila o varnosti prodajajo naprej.

Nekatere zatrjujejo, da uporabljajo materiale s certifikati, da ti ne vsebujejo snovi, škodljivih zdravju. Varnost pa preverijo same – na primer pri držalih za dude, preden gre izdelek v prodajo, same s silo preverijo, ali vrvica zdrži. Vendar to ni dovolj.

Na družabnih omrežljih se prodajajo različne, večinoma lesene igrače za najmlajše in drugi pripomočki, kot so grizala, držala za dude, ogrlice za grizenje za mamice in podobno. | Foto: Thinkstock Na družabnih omrežljih se prodajajo različne, večinoma lesene igrače za najmlajše in drugi pripomočki, kot so grizala, držala za dude, ogrlice za grizenje za mamice in podobno. Foto: Thinkstock

Vsaka igrača mora biti označena z znakom CE

Vsak proizvajalec mora za igračo, preden jo da na trg, izdelati dokumentacijo, katere del so tudi dokazila o varnosti sestavnih delov oziroma materialov. Te so odvisne od vrste igrače, njenih materialov, lastnosti, namena in starosti otrok, katerim so namenjene.

Osnovne zahteve določa Uredba o varnosti igrač, podrobnejše pa opredeljuje seznam hramonizirnaih standardov.

Potrebna je tudi končna analiza igrače, za katero je pristojen le akreditirani laboratorij, pojasnjujejo na zdravstvenem inšpektoratu. Ta potrdi, da je igrača glede označevanja, mehansko-fizikalnih, kemijskih, higienskih lastnosti ter vnetljivosti skladna z veljavno zakonodajo in standardi.

Izvesti je treba tudi lasten postopek ugotavljanja skladnosti, kar pomeni, da mora proizvajalec na podlagi zahtev harmonizirnaih standardov vzpostaviti interno kontrolo proizvodnje.

"V primerih manjših proizvajalcev gre običajno za improvizirane metode, ki se ne morejo v celoti primerjati z metodami, določenimi v standardih za igrače, ki so standardizirane, uporabljajo se standardizirani aparati, analize pa so opravljane s strani izkušenega izvajalca," opozarja zdravstvena inšpektorica Andreja Mojskrc.

Kako prepoznamo varno igračo?

Z oznako CE morajo biti označene vse igrače, ki se prodajajo na evropskem trgu, z njo pa proizvajalec zagotavlja, da so pri izdelavi upoštevali vse varnostne zahteve. | Foto: Thinkstock Z oznako CE morajo biti označene vse igrače, ki se prodajajo na evropskem trgu, z njo pa proizvajalec zagotavlja, da so pri izdelavi upoštevali vse varnostne zahteve. Foto: Thinkstock Da je igrača skladna z zakonodajo in da je bila zanjo izdelana dokumentacija, prepoznamo po znaku CE. S to oznako morajo biti označene vse igrače, ki se prodajajo na evropskem trgu, z njo pa proizvajalec zagotavlja, da so pri izdelavi upoštevali vse varnostne zahteve, ki veljajo v Evropski uniji.

A niti ta znak ni zagotovilo, da je igrača varna, saj so bile z njim označene "tudi igrače, ki so bile prepoznane za nevarne in so jih zato s trga umaknili", opozarjajo na Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS).

Pri tem navajajo, da oznake, ki bi zagotovila varnost igrače, ni. Zato staršem svetujejo, naj:

  • igrače kupujejo v zaupanja vredni trgovini,
  • kupujejo tiste, ki so nazorno opremljene z vsemi podatki o proizvajalcu, z navodili in opozorili,
  • ne kupujejo cenovno ugodnejših izdelkov,
  • upoštevajo priporočila o starosti in varnosti,
  • pred nakupom preverijo mehanske lastnosti igrače (ostri robovi, konice, kakovosti šivov in pritrjenost majhnih delov, vonj in podobno),
  • kupujejo le tiste z oznako CE.

Če so grizala in druge igrače za najmlajše iz lesa, je najbolje, da so brez premazov oziroma ti ne smejo vsebovati zdravju škodljivih snovi, ne smejo se luščiti in topiti. | Foto: Thinkstock Če so grizala in druge igrače za najmlajše iz lesa, je najbolje, da so brez premazov oziroma ti ne smejo vsebovati zdravju škodljivih snovi, ne smejo se luščiti in topiti. Foto: Thinkstock

Strokovnjakinja: Pri doma izdelanih igračah moramo biti še bolj pazljivi

Da niti igrače, ki jih kupimo v trgovini in so pregledane, niso vedno varne, opozarja tudi fizioterapevtka razvojno-nevrološke obravnave Špela Gorenc Jazbec. "Zato je treba biti pri doma izdelanih igračah še toliko bolj pazljiv. Nesreče se dogajajo."

"Otroci z usti oziroma jezikom raziskujejo okolico, prej ali slej vse pristane v ustih. Če so ti izdelki iz lesa, je najbolje, da so brez premazov oziroma ti ne smejo vsebovati snovi, škodljivih zdravju, ne smejo se luščiti in topiti," svetuje fizioterapevtka, ki se pri svojem delu vsak dan srečuje z najmlajšimi.

Še bolj je treba biti previden pri igračah in drugih izdelkih (npr. držalih za dudo) iz bunkic na vrvicah. "Ta vrvica mora biti tako močna, da se ne more pretrgati. Če bi se, bi otrok te majhne delce lahko pogoltnil ali si jih celo vtaknil v nos ali uho." Paziti je treba tudi na dolžino vrvice, če je predolga, obstaja nevarnost, da si jo otrok ovije okoli vratu.

Držala za dude sicer niso igrače, temveč izdelki za otroke in nego otrok, zanje so splošne zahteve opredeljene v Zakonu o splošni varnosti proizvodov. Podrobnejše varnostne zahteve pa v standardu za držala za dude. Držalo za dudo mora tako zakonodaji za igrače ustrezati le, če je oblikovano tako, da ima igralno vrednost.

držalo za dudo | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Inšpektorat pod drobnogled vzel manjše slovenske proizvajalce

Zdravstveni inšpektorat sicer že nekaj let v okviru rednega nadzora odvzame po deset vzorcev tekstilnih igrač za najmlajše otroke, med njimi tudi igrače manjših slovenskih proizvajalcev. Poleg teh so letos pod drobnogled vzeli tudi lesene igrače pretežno slovenskih proizvajalcev.

Rezultati analiz so dobri, manjše neskladnosti se večinoma nanašajo le na označevanje, pojasnjuje inšpektorica.

Je pa inšpekcijski nadzor zaradi prodaje prek spleta in družabnih omrežij, ki omogočajo veliko stopnjo anonimnosti, podatki o pravni osebi pa niti niso objavljeni, precej otežen ali celo onemogočen.

Če inšpektor v okviru nadzora (na primer na sejmu) naleti na izdelovalca igrač, ki nima registrirane dejavnosti, ga opozori, "da je zakonodaja enaka za velike in za majhne proizvajalce", pravi Mojskrčeva.

Zahtevajte račun

Inšpektorica Andreja Mojskrc sicer odsvetuje nakup igrač na spletnih straneh ali družabnih omrežjih, "kjer je spletno ozaveščenemu potrošniku jasno, da se proizvajalec skriva in da je varnost izdelka morebiti vprašljiva".

V vsakem primeru pa je vedno treba zahtevati račun. Če se igrača izkaže za nevarno, je treba podati prijavo na zdravstveni inšpektorat z vsemi relevantnimi podatki in fotografijo igrače.

Gnezdeca so priljubljena, a niso vsa primerna

gr | Foto: Printscreen Zimbio Foto: Printscreen Zimbio Fizioterapevtka Špela Gorenc Jazbec je opozorila tudi na tako imenovana gnezdeca za novorojenčke, ki so vedno bolj priljubljena. Kot pravi, so z vidika razvoja priporočljiva, primerna pa so za novorojenčke in dojenčke do približno tretjega meseca starosti. "Ustvarjajo občutek varnosti, zato boljše spijo in se bolj pomirijo."

Vendar opozarja, da mora dojenček vedno ležati na ravni podlagi, zato je bolje, da podloge v njem sploh ni. Nikakor ne sme imeti naklona, prav tako v njem ne sme biti blazine, otroka pa se tudi ne sme polagati na obod, ta je namenjen le obdajanju otroka, opozarja fizioterapevtka.

Na spletu namreč, kot je razvidno iz fotografij, prodajajo tudi gnezdeca z raznimi blazinami in neravnimi oziroma mehkimi podlagami.

Ne spreglejte