Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
11. 6. 2012,
16.01

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Ponedeljek, 11. 6. 2012, 16.01

8 let, 3 mesece

Na spletni strani iskreni.net "veliko nesprejemljivih stališč"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Civilno-družbena iniciativa nevladnih organizacij je izrazila zaskrbljenost nad tem, da se pojavljajo primeri, ko se preko sponzoriranja blagovnih znamk promovira in legitimizira ekstremna stališča.

Predstavnik Voluntariata-SCI Slovenija Boštjan Kovačec je dejal, da so prejšnji teden začeli s pobudo, preko katere so sponzorje Festivala družin opozorili na nekatera stališča, ki jih zastopa Zavod iskreni.net. Kot je poudaril, so na spletni strani zavoda zaznali "veliko nesprejemljivih stališč, sovražnega govora in spodbujanja sovraštva do žensk, predvsem v povezavi z njihovimi pravicami do splava, in do manjšin, predvsem homoseksualcev".

"Stalno navajajo dejstva, ki so v nasprotju s priporočili Svetovne zdravstvene organizacije" Ob tem je Kovačec pojasnil, da so raziskave, ki jih zavod na svojih straneh navaja, ideološko pristranske in zavajajoče, napačno interpretirajo vzročne povezave, ob tem pa so dobljene še na podlagi napačnih statističnih postopkov. "Stalno navajajo dejstva, ki so v nasprotju s priporočili Svetovne zdravstvene organizacije," je poudaril.

Poziv podjetjem, naj prekinejo sodelovanje "Mi pozivamo vsa podjetja, ki sodelujejo z zavodom Iskreni.net, da takoj prekinejo sodelovanje, da zahtevajo vračilo sredstev in jih prosimo, da so v prihodnje bolj pazljivi pri izbiri partnerjev, s katerimi sodelujejo," je pojasnil Kovačec.

Organizacije, ki sodelujejo v pobudi, so Društvo Ženska svetovalnica, Društvo Ključ - Center za boj proti trgovini z ljudmi, Društvo SOS telefon za ženske in otroke-žrtve nasilja, Zavod EMMA, Center za pomoč žrtvam nasilja, Združenje mladih, staršev in otrok SEZAM, Ženski lobi Slovenije, Društvo za uveljavljanje enakosti in pluralnosti Vita Activa, Zavod Metina lista, Društvo za nenasilno komunikacijo, Zofijini ljubimcih - društvo za razvoj humanistike, Zavod Open, Škuc Magnus, Škuc LL in Voluntariat-SCI Slovenija.

"Poziv nevladnih organizacij pomeni napad na prostore strpnega sobivanja" Akcija nekaterih nevladnih organizacij, ki so pozivale podjetja k odstopu od sponzoriranja Festivala družin, pomeni napad na prostore strpnega sobivanja, pa so se odzvali v Zavodu iskreni.net. Ob tem poudarjajo, da ne želijo spodbujati kulturnega boja in poglabljati delitev v družbi. "Akcija je grob poseg v delovanje svobodnega trga," poudarjajo v sporočilu za javnost. Ob tem dodajajo, da zavod več kot 95 odstotkov sredstev pridobi na trgu. Po njihovih besedah mora družbena odgovornost podjetij na svobodnem trgu rasti iz avtonomne presoje in ne na podlagi ustrahovanj in ideoloških izključevanj.

Akcija napoveduje "trend omejevanje svobode govora" Po njihovih besedah akcija nevladnih organizacij napoveduje "trend omejevanje svobode govora". Izrazili pa so tudi zaskrbljenost, da je njihovo "odpiranje nekaterih prezrtih vidikov perečih družbenih vprašanj naletelo na grob poskus utišanja".

"Festival družin je bil v preteklih letih prostor strpnega sobivanja" Kot so pojasnili, je bil Festival družin v preteklih letih prostor strpnega sobivanja. Ob tem so izpostavili, da se je lanskoletnega festivala udeležilo 64 odstotkov družin, kjer sta starša poročena, 39 odstotkov družin, kjer starša živita v izvenzakonski skupnosti, in osem odstotkov enostarševskih družin.

V pismu, namenjenem sponzorjem festivala, so sicer zapisali, da zavod ne skriva svojih jasnih stališč o dilemah, kot so vprašanje nedotakljivosti človeškega življenja, pomen zakonske zveze, svoboda izbire v odnosu do spolne identitete, vprašanje posvojitev nebioloških otrok s strani homoseksualnih parov. "Do tega imamo v demokratični in pluralni družbi vso pravico, sami si tudi prizadevamo, da to pravico udejanjamo na demokratičen način," so zapisali.

"Nikakor ne pristajamo na to, da si samo nekatere organizacije civilne družbe prilaščajo avtoriteto zagovarjanja človekovih pravic. Pogled na človeka v današnji družbi ni enoznačen. Tudi mi imamo v skladu z našim pogledom na človeka pravico, da zagovarjamo njegove pravice," pravijo.

Ne spreglejte