Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
23. 5. 2013,
17.08

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

tožilstvo

Četrtek, 23. 5. 2013, 17.08

7 let, 12 mesecev

Na specializiranem tožilstvu "napade" v zvezi s Tovšakovo označili za nedopustne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Šestnajst tožilcev je v stališču opozorilo, da se zaključki o krivdi in odgovornosti pristojnega državnega tožilca v zvezi s postopkom proti Hildi Tovšak sprejemajo prehitro.

Tožilci Specializiranega državnega tožilstva menijo, da so "napadi" na omenjeno tožilstvo nesprejemljivi in nedopustni. Dodali so še, da takšni javni medijski in politični pritiski onemogočajo normalno delovanje tožilstev in v javnosti neupravičeno ustvarjajo negativno mnenje o delu državnih tožilcev.

Po poročanju nekaterih medijev naj bi sicer Specializirano državno tožilstvo obtožni akt v primeru sodne preiskave zoper Tovšakovo v zadevi delavcev na gradbišču TEŠ vložilo še preden je bila preiskava končana, obtožni akt pa je nosil datum 22. maj, čeprav je bil vložen 17. maja. Na omenjenem tožilstvu so pojasnili, da je bila obtožba vložena, ker so bili za to izpolnjeni formalni in vsebinski pogoji. Glede datuma pa navajajo, da je prišlo do strojepisne napake.

Odzvali so se tudi na Višjem sodišču v Ljubljani V zvezi s še enim primerom Tovšakove ter na izjave ministra za pravosodje Senka Pličaniča za časnik Večer so se odzvali tudi na Višjem sodišču v Ljubljani. V sporočilu za javnost so zapisali, da je Pličanič v intervjuju kot primer neučinkovitosti sodstva navedel, da je sodba v primeru Čista lopata zoper Tovšakovo postala pravnomočna 21. marca letos, sodišče pa je nalog za izvršitev sodbe izdalo šele 21. maja. "Sodba v zadevi Čista lopata je res postala pravnomočna 21. marca, ko jo je sodišče druge stopnje po opravljeni seji razglasilo. Vendar pa sodbe takrat še ni bilo mogoče izvršiti. Po določbah zakona o kazenskem postopku postane sodba izvršljiva, ko je izdelana v pisni obliki in vročena strankam," so pojasnili.

Potem ko je sodišče druge stopnje svojo sodbo po opravljeni seji razglasilo, jo je morala sodnica poročevalka izdelati z obrazložitvijo, so zapisali na sodišču. "Sodbo v izjemno obsežni zadevi, v kateri je spis obsegal kar 16.000 strani, sodba in sklep, ki sta bila s pritožbami napadena, 348 strani, enajst pritožb pa 260 strani, je sodnica z intenzivnim delom izdelala v roku enega meseca in petnajstih dni", so pojasnili in dodali, da je bila sodba Tovšakovi in njenemu zagovorniku vročena 13. maja. Dokazila o vročitvi so na okrožnem sodišču prejeli 16. in 17. maja.

"Minister naj se vzdrži javnih kritik odločitve" Informacijo o izvršljivosti je predsednica senata po podatkih višjega sodišča prejela 17. maja po 14.30 uri in šele takrat je lahko izdala nalog za izvršitev kazni. Ker je bil pripor za Tovšakovo že odpravljen, je bilo mogoče izvršitev kazni izvesti tako, da je sodišče poslalo poziv, naj se zglasi na prestajanju kazni. Okrožno sodišče je Tovšakovi tak poziv poslalo 21. maja 2013, so pojasnili na sodišču.

Na višjem sodišču so komentirali tudi Pličaničeve izjave v zvezi s primerom Balkanski bojevnik. Kot so zapisali, je dejal, da je bila odločitev v sodni zavedi napačna. "O tem, ali je bila odločitev sodišča prve stopnje v navedeni zadevi pravilna ali ne bo odločal pristojen senat sodnikov Višjega sodišča v Ljubljani. Minister naj se zato vzdrži javnih kritik odločitve, ki še ni pravnomočna," so še zapisali.

Ne spreglejte