Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
28. 7. 2018,
12.24

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,59

14

Natisni članek

Ruska kapelica Rusija Kranjska Gora Borut Pahor

Sobota, 28. 7. 2018, 12.24

5 let, 9 mesecev

Na slovesnosti pri Ruski kapelici poudarili pomen miru

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,59

14

Ruska kapelica | Foto STA

Foto: STA

Pri Ruski kapelici pod Vršičem je bila danes spominska slovesnost ob 102. obletnici postavitve kapelice, ki se jo je poleg slovenskih predstavnikov udeležila tudi uradna delegacija Rusije.

Častni pokrovitelj slovesnosti, predsednik republike Borut Pahor, je poudaril, da je prizadevanje za trajen mir najbolj plemenito stremljenje človeštva. Kot je v dejal nagovoru, lahko današnjo žalno slovesnost štejemo za začetek svetovnega spominjanja konca prve svetovne vojne, ki se bo novembra sklenilo v Parizu. "Letos se spominjamo konca tega tragičnega zloma človečnosti. Spominjamo se neskončne sreče in velikanskega upanja, ki sta končno po štirih letih navdušeno odmevala namesto topovskih granat," je dejal.

Mešani občutki

Toda tudi to obletnico, obletnico konca vojne, po Pahorjevih besedah po svoje spremljajo mešani občutki. Človeštvo se namreč iz prve svetovne vojne ni naučilo dovolj, da bi preprečilo drugo. "To nas upravičeno skrbi in vznemirja. Zastavljamo si najbolj enostavno vprašanje: ali smo se iz tragedije prve in druge svetovne vojne naučili dovolj, da ne bo tretje," je poudaril Pahor.

Upanje za trajni mir po njegovem mnenju obstaja. "Mir je najbolj navdihujoč smisel naših prizadevanj za medsebojno spoštovanje, sodelovanje in mirno reševanje vseh sporov. Prizadevanje za trajen mir je najbolj plemenito stremljenje sodobnega človeštva," je poudaril predsednik in pozval k preprečevanju sleherne nestrpnosti in nasilja.

Dodal je, da z ruskimi oblastmi potekajo pogovori o postavitvi spomenika Slovencem, padlim v prvi svetovni vojni na ozemlju Rusije.

"Zastavljamo si najbolj enostavno vprašanje: ali smo se iz tragedije prve in druge svetovne vojne naučili dovolj, da ne bo tretje," je med drugim na današnji slovesnosti dejal predsednik Republike Slovenije Borut Pahor. | Foto: STA , "Zastavljamo si najbolj enostavno vprašanje: ali smo se iz tragedije prve in druge svetovne vojne naučili dovolj, da ne bo tretje," je med drugim na današnji slovesnosti dejal predsednik Republike Slovenije Borut Pahor. Foto: STA ,

"Napad na novinarja in snemalca Planet TV grob poseg v svobodo vseh nas"

Pahor se je dotaknil nedavnega napada na novinarja in snemalca Planet TV, ki ga je označil za "v stvarnem in simbolnem smislu grob poseg v svobodo vseh nas". "Skrbi me, da se počasi navajamo na te nevarnosti za sožitje. Na nestrpnost in na nasilje se nikakor ne smemo navaditi," je opozoril.

"Ruska kapelica gane vsakega Rusa"

Zbrane na slovesnosti je nagovoril tudi vodja ruske delegacije, minister za digitalni razvoj, zveze in množične komunikacije Konstantin Noskov. Ruska kapelica je po njegovih besedah edinstven kraj, ki globoko gane vsakega Rusa. "Tu začutimo povezavo med stoletji in generacijami, ki nas združuje tako s predniki kot zanamci. Simbolično je, da je kapelica preživela vse te zgodovinske kataklizme, ki jih je Evropa doživljala v zadnjem stoletju: ko so nastajale in se rušile države ter spreminjale meje," je dejal.

Kapelica po njegovih besedah poziva k ohranjanju zgodovinskega spomina in medsebojnih vezi. Opominja nas, da ne smemo ignorirati naukov zgodovine. Pozdravil je tudi dejstvo, da je v zadnjih letih postala kraj zelo produktivnih rednih formalnih in neformalnih srečanj na vseh ravneh: "Širimo stike na vseh področjih, tudi poslovnih. Poglablja se zaupanje med državama in narodoma."

Rusko delegacijo na današnji proslavi pri Ruski kapelici je vodil ruski minister za digitalni razvoj, zveze in množične komunikacije Konstantin Noskov (na fotografiji levo). | Foto: STA , Rusko delegacijo na današnji proslavi pri Ruski kapelici je vodil ruski minister za digitalni razvoj, zveze in množične komunikacije Konstantin Noskov (na fotografiji levo). Foto: STA ,

Ruska zahvala Kranjski Gori in vsej Sloveniji

Noskov se je ob tem zahvalil prebivalcem Kranjske Gore in vse Slovenije, ki že toliko let "ohranjajo spomin na ta zgodovinski dogodek". Pri tem ne gre le za to kapelico, temveč vse simbole na ozemlju Slovenije, je še poudaril.

Članica Društva Slovenija Rusija Tatjana Komarova je spomnila na mnenje sodobnih zgodovinarjev, da bi bilo nasprotja in nesoglasja med državami, ki so pripeljala do prve svetovne vojne, mogoče rešiti na miren način. "In ker je prva vojna pripeljala svet do druge svetovne vojne, bi se dalo izogniti tudi njej. Predstavljajte si, kako drugačen bi bil svet, če ne bi bilo teh vojn," je dejala.

Ne spreglejte