Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
2. 11. 2011,
16.47

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Milan Zver

Sreda, 2. 11. 2011, 16.47

8 let

Na predčasne državnozborske volitve le dva evropska poslanca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Na predčasnih državnozborskih volitvah bosta od sedmih slovenskih evropskih poslancev kandidirala dva, in sicer Romana Jordan Cizelj in Milan Zver, oba iz SDS.

Romana Jordan Cizelj in Milan Zver sta kandidirala že na državnozborskih volitvah leta 2008, vendar tedaj nista bila izvoljena v DZ. Za evropska poslanca sta bila izvoljena leta 2009. Jordan Cizljevo in Zvera bi nasledila Mazej Kukovičeva in Mate Če bosta na tokratnih državnozborskih volitvah dobila dovolj glasov volivcev za DZ, ju bosta v Evropskem parlamentu praviloma nasledila naslednja na kandidatni listi za evropski parlament, in sicer Zofija Mazej Kukovič in Dragutin Mate. Oba sta bila v mandatu vlade Janeza Janše tudi ministra, zato gre opozoriti, da bosta favorita za ministra morda tudi v primeru vnovične Janševe zmage na volitvah. V tem primeru utegneta Zvera in Jordan Cizljevo v evropskem parlamentu naslediti peti in šesti na listi SDS z evropskih volitev, in sicer Mirko Zamernik in Katja Koren Miklavec, so povedali v SDS. Zver: Ni enostavno reči ne, ko stranka prosi, da pomagaš na volitvah Kot je dejal Zver, ni "enostavno reči ne, ko stranka prosi, da pomagaš na volitvah". Čeprav sta z Jordan Cizljevo nastopila mandat evropskih poslancev, se mu zdi prav, da stranki pomagata, še posebej letos, ko bodo po njegovih ocenah najpomembnejše volitve po letu 1990. Nove stranke so tudi po njegovih ocenah razburkale slovensko politično javnost, vendar bo ta "balonček, ki je sedaj zelo poln", po njegovem mnenju do volitev popustil in bodo ljudje "bolj racionalno izbirali".

Jordan Cizljeva je pojasnila, da mora ob delu v Bruslju dobro poznati tudi položaj v Sloveniji. Sodelovala je pri pripravi programa SDS za te volitve in je tako "z vso resnostjo seznanjena, v kakšnem težkem položaju je SDS". Upa tudi, da bodo volivci prepoznali "prednost SDS, ki je nekaj let resno pripravljal program Slovenije za izhod iz krize".

Kleva se je zaradi dolžnosti do volivcev odločila ostati v Bruslju Evropski poslanki iz vrst SD, Tanja Fajon in Mojca Kleva, na predčasnih volitvah ne bosta kandidirali. Kleva je pojasnila, da je o kandidaturi sicer razmišljala, vendar se je odločila ostati v Bruslju tudi zato, ker je mandat nastopila šele maja letos in se ji zdi odgovorno do volivcev, da ga dokonča. Kleva ne verjame v javnomnenjske raziskave, ki SD trenutno ne kažejo najboljše. Po njenih besedah ni nujno, da bodo najvišje funkcije v državi po volitvah dobili tisti, ki so sedaj favorizirani, temveč lahko preseneti tudi SD. Fajonova dodatnih komentarjev ni dajala.

Kacin: Kandidatura bi sprožila vprašanje spoštovanja predvolilnih obljub Tudi evropski poslanec iz vrst LDS Jelko Kacin na predčasnih volitvah ne bo kandidiral, temveč bo do konca izpeljal mandat v Evropskem parlamentu. Kot je pojasnil, bi kandidatura na državnozborskih volitvah sprožila vprašanje spoštovanja predvolilnih obljub. Kacin se strinja, da stanje, ki ga prikazujejo javnomnenjske ankete, za LDS ni posebej spodbudno, vendar je optimist. LDS lahko po njegovem mnenju marsikaj pokaže v "finišu" in zato ne gre "vreči puške v koruzo".

Prav tako na državnozborskih volitvah ne bo kandidiral evropski poslanec iz kvote Zares Ivo Vajgl. Ta je bil sicer v DZ izvoljen na volitvah leta 2008, vendar je mandat prekinil, ker je bil leto kasneje izvoljen za evropskega poslanca. Kot je dejal, ne bi bilo prav odgovorno do volivcev, če bi vnovič kandidiral za poslansko mesto v DZ, saj bi se v primeru izvolitve moral odreči funkciji v Evropskem parlamentu.

Peterle bo aktivno sodeloval v volilni kampanji Za kandidaturo na predčasnih volitvah se ni odločil niti evropski poslanec Nove Slovenije (NSi) Lojze Peterle. V NSi so pojasnili, da se bo Peterle do konca mandata posvetil številnim projektom, ki jih ima v sklopu svojega dela v Evropskem parlamentu. Bo pa Peterle aktivno sodeloval v volilni kampanji, še zagotavljajo v stranki.

Ne spreglejte