Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
16. 10. 2018,
16.35

Osveženo pred

5 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,55

1

Natisni članek

kandidatura Borut Pahor Vlasta Nussdorfer Varuh človekovih pravic

Torek, 16. 10. 2018, 16.35

5 let, 8 mesecev

Na poziv za naslednika Nussdorferjeve prispelo devet kandidatur

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,55

1

Vlasta Nussdorfer | Varuhinji človekovih pravic Vlasti Nussdorfer se bo mandat iztekel 23. februarja 2019. | Foto Bojan Puhek

Varuhinji človekovih pravic Vlasti Nussdorfer se bo mandat iztekel 23. februarja 2019.

Foto: Bojan Puhek

Na javni poziv predsednika republike Boruta Pahorja za mesto varuha človekovih pravic je prispelo devet predlogov kandidatur, so danes sporočili iz urada predsednika republike. Varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer je Pahorja julija pisno obvestila, da se njen mandat izteče 23. februarja prihodnje leto.

Rok za oddajo predlogov mogočih kandidatov za varuha človekovih pravic, ki ga je določil predsednik republike v pozivu za zbiranje predlogov, se je iztekel v ponedeljek. Na javni poziv predsednika republike je v roku prispelo devet predlogov kandidatur s pisnim soglasjem kandidatov. Ti so Stanko Baluh, Valerija Korošec, Rajko Marković, Jasna Murgel, Gorazd Pretnar, Jadranka Sovdat, Peter Svetina, Rok Svetlič in Franci Žohar.

Vlasta Nussdorfer
Novice "Rjuharice", "kultura posilstev ...": varuh proti ponižujočemu obravnavanju religij

Za izvolitev novega varuha človekovih pravic je potrebna dvotretjinska večina

Pahor bo preučil kandidature in opravil posvetovanja z vsemi poslanskimi skupinami. Prav tako se bo potrudil za oblikovanje čim širše podpore kandidatki oziroma kandidatu, ki ustreza visokim kriterijem za opravljanje te pomembne funkcije, so zapisali v njegovem uradu.

Potem ko bo predsednik sprejel odločitev o izbiri kandidata oziroma kandidatov za varuha in pred glasovanjem v državnem zboru, je predvidena javna predstavitev predlaganega kandidata oziroma kandidatov. Državni zbor odloči o predlogu predsednika v 45 dneh od predložitve predloga. Izvoli ga z dvotretjinsko večino glasov vseh poslancev, in sicer za šest let.

begunci, migranti, tihotapljenje
Novice Ali slovenski policisti prisilno vračajo tujce na Hrvaško? #video

Židan sprejel Nussdorferjevo in se ji zahvalil za opravljanje odgovornega dela

Predsednik državnega zbora Dejan Židan je medtem sprejel varuhinjo človekovih pravic Vlasto Nussdorfer in se ji je zahvalil za opravljanje zelo odgovornega in "nujno potrebnega ter hkrati občutljivega dela". Nussdorferjeva je poudarila, da se poleg obravnavanja konkretnih pobud pri varuhu osredotočajo tudi na promocijo in izobraževanje o človekovih pravicah.

"Srečujete se z ljudmi, ki jim je težko, del bremena tako zagotovo pade tudi na vas," je dejal Židan in izrazil občudovanje empatije do ljudi, ki jo premore varuhinja, da "jih posluša in jim nudi razumevanje ter pomaga po svojih močeh". Kot je dejal, je delo varuha vedno spoštoval ter se vedno trudil, tudi kot minister, prisluhniti in hitro odzivati na odprta vprašanja in težave.

Vlasta Nussdorfer
Novice Varuhinjo človekovih pravic skrbi pomanjkljiva obravnava tujcev

Nussdorferjevo veseli velika dejavnost poslancev državnega zbora

V pogovoru s predsednikom državnega zbora je varuhinja človekovih pravic poudarila, da se veseli trenutka, ko bo februarja ob koncu svojega mandata predala letno poročilo o delu.

Poudarila je, da se poleg obravnavanja konkretnih pobud pri varuhu osredotočajo tudi na promocijo in izobraževanje o človekovih pravicah. Prav tako je izpostavila delo na področju zagovorništva in državni preventivni mehanizem ter omenila ustanovitev sveta varuha za človekove pravice.

Nussdorferjeva se je ob tem zahvalila Židanu za aktivno delo odborov in komisij državnega zbora ter dodala, da jo veseli velika dejavnost poslancev, saj to po njenih besedah kaže, da jih delo varuha zelo zanima.

Ne spreglejte