Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
12. 4. 2011,
15.53

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

invalidi

Torek, 12. 4. 2011, 15.53

8 let

Na posvetu za vključevanje invalidov v procese odločanja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Na delovnem posvetu o uresničevanja konvencije Združenih narodov o pravicah invalidov so opozorili, da je Slovenija nekatere zahteve uspela uresničiti, veliko dela pa še ostaja.

Tako med drugim ne moremo biti zadovoljni z razmerami, s katerimi se invalidi srečujejo na področju zaposlovanja, so poudarili.

Türk: Z vključevanjem nisem povsem zadovoljen Predsednik države Danilo Türk je kot pokrovitelj posveta v nagovoru na video posnetku izpostavil načelo iz konvencije, ki zahteva vključevanje invalidov v vse oblike odločanja na področjih, ki jih zadevajo. Vendar v Sloveniji po njegovih besedah še ne moremo biti zadovoljni z vključevanjem invalidov v procese odločanja in z njihovimi možnostmi zaposlovanja.

Gluhi še vedno brez pravice do tolmača Predsednik državnega sveta Blaž Kavčič je omenil še nekatere druge težave, ki jih bo še treba odpraviti. Gluhim in naglušnim se še vedno odreka pravica do tolmača, delovni invalidi pa se srečujejo z rigidno zakonodajo, je dejal. "Ustvarjanje pogojev za neodvisno življenje invalidov je civilizacijska vrednota," je opozoril.

Slovenija ne izpolnjuje vseh zavez Po besedah varuhinje človekovih pravic Zdenke Čebašek - Travnik Slovenija še ni izpolnila vseh zavez, ki jih je sprejela z ratifikacijo konvencije v letu 2008. Zdaj je po njeni oceni tudi čas, da bi se dogovorili o indikatorjih, s katerimi bi lahko spremljali uresničevanje konvencije.

Invalidske organizacije nezadovoljne z rešitvami Državni svetnik in predsednik Nacionalnega sveta invalidskih organizacij Slovenije Boris Šuštaršič je dejal, da je bil eden od razlogov za organiziranje posveta tudi nezadovoljstvo invalidskih organizacij z nekaterimi rešitvami v zakonu o izenačevanju možnosti invalidov. "Ko je bil zakon že usklajen, so v DZ prevladala stališča v nasprotju s predlogi invalidskih organizacij," je dejal.

Gostja z regionalnega urada Visokega komisariata ZN za človekove pravice za Evropo Linnea Arvidsson je poudarila nekatere določbe konvencije, ki se nanašajo na nacionalne mehanizme za uresničevanje konvencije. Države pogodbenice določijo enega ali več vladnih organov, t.i. organov za stike, pristojnih za zadeve, ki se nanašajo na izvajanje konvencije, je poudarila.

Neodvisna raziskovalka Delia Ferri iz Italije je prav tako opozorila na pomen organa ali organov za stike, pri tem pa se je osredotočila na prednosti in slabosti, ki jih ima bodisi vzpostavitev enega takšnega organa, kot npr. v Avstriji, bodisi vzpostavitev več takšnih organov, kot npr. v Franciji in Belgiji.

Ddelovni posvet z naslovom Vloga invalidov in države pri spremljanju uresničevanja konvencije o pravicah invalidov, ki se s predstavitvijo prispevkov še nadaljuje, so priredili varuh človekovih pravic, Nacionalni svet invalidskih organizacij Slovenije in državni svet.

Državni zbor je konvencijo, ki jo je Generalna skupščina ZN sprejela leta 2006, ratificiral leta 2008.

Ne spreglejte