Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
5. 10. 2023,
21.21

Osveženo pred

7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,04

Natisni članek

Danijel Levičar Dejan Paravan jedrska elektrarna JEK2

Četrtek, 5. 10. 2023, 21.21

7 mesecev

Na okrogli mizi za pospešitev postopkov v okviru JEK 2

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,04
Srečanje novinarjev z novim poslovodstvom Skupine GEN. Dejan Paravan, Danijel Levičar. | generalni direktor Gen energije Dejan Paravan je poudaril, da brez posebnega zakona ne bo šlo. | Foto Bojan Puhek

generalni direktor Gen energije Dejan Paravan je poudaril, da brez posebnega zakona ne bo šlo.

Foto: Bojan Puhek

Postopke v okviru projekta nove jedrske elektrarne v Krškem (JEK 2) je treba pospešiti, kar je mogoče storiti, ne da bi preskočili katerega od pomembnih korakov, je na okrogli mizi dejal generalni direktor Gen energije Dejan Paravan. Po mnenju državnega sekretarja v kabinetu predsednika vlade Danijela Levičarja bo ključnega pomena kadrovski vidik.

Kot je na današnji okrogli mizi v Ljubljani o prihodnosti jedrske energije v Sloveniji, ki jo je organiziralo uredništvo Jedrska.si, poudaril Dejan Paravan, je treba jedrsko energijo umestiti v širši kontekst. "Ko upoštevamo, da se je z energetsko krizo pomen samozadostnosti še toliko bolj povečal, je jedrska energija še bolj aktualna," je dejal.

Poudaril je, da brez posebnega zakona ne bo šlo. "Nujno moramo v roku enega leta sprejeti poseben zakon, ki bo postopke pospešil in jih naredil učinkovitejše. To ne pomeni, da bomo karkoli preskočili, a zadevo je treba zastaviti tako, da postopke čim bolj skrajšamo," je poudaril.

Nadaljnji rabi jedrske energije sta po njegovih besedah naklonjeni približno dve tretjini državljanov. "Javno mnenje me zato načeloma ne skrbi," je dejal. Se je pa strinjal, da nenaklonjenost dela javnosti jedrski energiji zavira njen razvoj.

Ali bomo zmogli zagotoviti kader?

JEK 2 je po besedah državnega sekretarja za koordinacijo tega projekta Danijela Levičarja verjetno najpomembnejši in najbolj kompleksen projekt v Sloveniji doslej. Ključnega pomena za njegov uspeh ali neuspeh bo vprašanje, ali bomo zmogli zagotoviti kader. Področje jedrske energije zahteva visoko usposobljene strokovnjake, ki jih že zdaj primanjkuje, je opozoril.

Za čimprejšnjo izvedbo referenduma

Doktorski študent in raziskovalec na odseku za reaktorsko fiziko Instituta "Jožef Stefan" Jan Malec je menil, da je Slovenija glede jedrske energije premalo ambiciozna. Kot je poudaril, se zaveda pomislekov javnosti, ki bi jih morali tudi dejavno naslavljati. Morebitni referendum bi morali zato po njegovem mnenju izvesti takoj. "Tako bomo takoj vedeli, kakšno je mnenje javnosti," je dejal.

Končno investicijsko odločitev za JEK 2 je po navedbah delovne skupine za koordinacijo pripravljalnih aktivnosti za projekt mogoče pričakovati leta 2027 ali 2028. V vsakem primeru postavitve objekta in njegove priključitve v najboljšem primeru, torej ob ustrezni prilagoditvi zakonodaje in maksimalni pospešitvi postopkov, ne bo prej kot v letu 2037. Ob tem je povsem mogoč tudi referendum.

Ne spreglejte