Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
29. 12. 2022,
6.46

Osveženo pred

1 leto, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

211

Natisni članek

UKC Ljubljana Ljubljana urgenca

Četrtek, 29. 12. 2022, 6.46

1 leto, 3 mesece

Kolaps sistema na ljubljanski urgenci: izpadi, izsiljevanja in grožnje s streljanjem #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

211

Na ljubljanski urgenci v času sezone respiratornih obolenj te dni beležijo naval bolnikov. Obremenjeni sta tako internistična prva pomoč UKC Ljubljana kot tudi služba nujne medicinske pomoči ZD Ljubljana. Pri zadnji povečane obremenitve pripisujejo tudi pomanjkanju družinskih zdravnikov, zaradi česar bolniki pomoč iščejo na urgenci. Ker bolniki na pregled čakajo več ur, so vedno pogostejši tudi izpadi in izsiljevanja, celo grožnje s streljanjem.

Takšne gneče se na internistični prvi pomoči Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana ne spomnijo, so pojasnili za STA. V sredo dopoldne je na obravnavo na primer čakalo še 20 bolnikov, ki so na vrsto prišli ponoči.

Danijel Bešič Loredan
Novice Minister zavrnil očitke o krčenju mreže nujne medicinske pomoči

Na infekcijski kliniki odprli dodatne kapacitete, ki so se takoj zapolnile

Poudarjajo, da je internistična prva pomoč le del ljubljanske urgence, kjer obravnavajo najtežje bolnike – prejšnjo nedeljo je bilo takih kar 300. Vsak dan v zadnjem času sicer obravnavajo okoli 100 bolnikov, največ ponoči in zaradi zdravstvenih težav zaradi gripe, respiratornega sincicijskega virusa ali covid-19, ki so dodatno poslabšali stanje kroničnih bolnikov, v največ primerih pljučnih in srčnih.

"Čeprav mnogi izmed njih potrebujejo hospitalizacijo, je težava tudi, kam jih namestiti, saj ne morejo na navadne oddelke," poudarjajo. Na infekcijski kliniki UKC so zato odprli dodatne kapacitete, ki so se takoj zapolnile.

Stanje je slabše, kot ko so aktivirali načrt za množične nesreče

Stanje je trenutno slabše kot 17. novembra, ko so aktivirali zeleni alarm načrta za množične nesreče. Tokrat načrta niso aktivirali, a so se že novembra dogovorili za ukrepe, ki jih vključujejo po potrebi.

Povečane obremenitve beležijo tudi v splošni nujni medicinski pomoči (SNMP) Zdravstvenega doma (ZD) Ljubljana, ki deluje v prostorih urgence UKC. Od prejšnjega petka do nedelje so recimo samo v ambulanti SNMP brez vštetih terenskih posredovanj obravnavali 825 bolnikov, kar je 55 odstotkov več kot v enakem obdobju pred letom dni, ko so obravnavali 532 bolnikov.

Od 20. do 26. decembra so obravnavali 1.242 bolnikov, kar je 45 odstotkov več kot predhodno leto.

Obremenjena tudi Klinika Golnik 

Ob kroženju respiratornih obolenj velik naval bolnikov poleg ljubljanske urgence beležijo tudi v Kliniki Golnik. Od 5. decembra v urgentni ambulanti tedensko obravnavajo 50 odstotkov bolnikov več, kot so jih v tednih pred tem. Težave predstavlja tudi večje število odsotnih zaposlenih, a storitev za zdaj še ne odpovedujejo, so sporočili STA.

Pri bolnikih, ki jih obravnavajo v Kliniki Golnik, prevladujejo predvsem virusne okužbe dihal, med njimi okužbe z novim koronavirusom, virusi gripe in respiratornim sincicijskim virusom (RSV), pojavljajo se tudi pnevmokokne pljučnice. Ob povečanem dotoku bolnikov z respiratornimi okužbami pa obravnavajo in hospitalizirajo tudi bolnike zaradi poslabšanj njihovih kroničnih bolezni, saj se te, kot pravijo, dogajajo ne glede na sezonsko dogajanje.

Poleg večjega obsega dela dodatno težavo predstavlja večje število odsotnosti zdravstvenih delavcev zaradi bolezni, zaradi nege bolnih otrok, porodniških odsotnosti in daljših bolniških odsotnosti, ki so jih nastopile v preteklih mesecih, so pojasnili.

Trenutno zdravijo 101 osebo bodisi zaradi okužb ali pa zaradi drugih težav. Zaradi povečanih potreb so odprli nekaj dodatnih postelj za bolnike z gripo, kolikor je bilo možno zaradi pomanjkanja zdravstvenega osebja, in nekaj akutnih postelj, da bi predvsem dežurnim zdravnikom vsaj minimalno olajšali zagate, ki jih doživljajo v urgentni ambulanti ob krepko povečanem napotovanju bolnikov s primarne ravni zdravstva.
Zoran Miloševič
Novice Radiologa Miloševiča oprostili očitkov o zlorabi položaja pri nabavi medicinskih pripomočkov

Bolniki urgenco obiščejo tudi za nenujne zadeve

"Ocenjujemo, da je večji pritisk na urgentno službo tudi zaradi vse večjega števila oseb, ki nima svojega osebnega zdravnika," so navedli za STA. Kot so pojasnili, so družinski zdravniki izredno obremenjeni, saj jih je premalo, zato bolniki raje pridejo na urgenco tudi za nenujne zadeve.

"Ravno ti nenujni bolniki, ki jih je od 75 do 80 odstotkov, so problem, ki hromi celo urgenco," opozarjajo. Tako število nenujnih bolnikov na urgenci pomeni veliko varnostno tveganje za nujne bolnike, ki ga skušajo zmanjšati z ustrezno triažo. Ker zato nenujni bolniki na pregled čakajo več ur, prihaja do vedno pogostejših izpadov, izsiljevanja, tudi groženj s streljanjem, so še pojasnili.

Podpisan dogovor o načinu zagotavljanja zdravstvenega varstva na primarni ravni

Ljubljanski župan Zoran Janković in minister za zdravje Danijel Bešič Loredan sta sicer sredi novembra podpisala dogovor o načinu zagotavljanja zdravstvenega varstva na primarni ravni na območju ljubljanske občine.

Podpisani dogovor med drugim predvideva, da obe strani podpišeta sporazum o prenosu izvajanja nujne medicinske pomoči z ZD Ljubljana na UKC Ljubljana oz. bosta nujno medicinsko pomoč ustanovi izvajali skupaj. Dogovor določa, da morata ustanovi sporazum o medsebojnem sodelovanju skleniti do konca leta.

V UKC so pojasnili, da so dogovor že podpisali in ga v podpis posredovali ZD Ljubljana. V skladu s sporazumom bo ZD Ljubljana v okviru SNMP z novim letom ponovno izvajal razširjeno obravnavo bolnikov v okviru programa enote za bolezni urgentnega centra, so pojasnili.

Tradicionalni spust božičkov s strehe Pediatrične klinike
Novice Božički so se spet spustili s pediatrične klinike #foto #video
Zdravniki UKC
Novice Vlada in sindikati z dogovorom odpravljajo plačna nesorazmerja v zdravstvu in socialnem varstvu
Ne spreglejte