Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
6. 11. 2013,
11.49

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

črna gradnja Bohinj

Sreda, 6. 11. 2013, 11.49

7 let, 12 mesecev

Na Kuzmičevo hišo v Bohinju ostal le še spomin (video in foto)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Gradbena inšpekcija je v jutranjih urah nadaljevala rušenje hiše Darka Kuzmiča, ki je moral svoje edino bivališče po skoraj tridesetih letih včeraj, kljub nasprotovanju podpornikov, zapustiti.

Potem ko so delavci včeraj iz njegove hiše zgolj spraznili preostanek pohištva ter odstranili azbestno kritino, so v jutranjih urah zabrneli gradbeni stroji. Bager je s svojo "železno roko" medtem leseno hiško že zravnal s tlemi.

Podporniki Kuzmiča so sicer včeraj pred hišo postavili šotor, s katerim so želeli preprečiti rušenje hiše, a so morali kmalu umakniti velik žar, ki je preprečeval pot do poslopja. Iz hiše so zatem odnesli Kuzmičeve osebne stvari, on pa je nato dejal, da ob rušenju ne bo prisoten, ob tem pa je dejal, da se bo pobral, češ da je izgubil bitko, ne pa tudi vojne.

Kuzmič: Očitno so v naši državi trojna merila "Očitno so v naši državi trojna merila. Pred dvema tednoma je glavna inšpektorica rekla, da Marko Jaklič še ni izkoristil vseh pravnih sredstev. Osem let traja njegova agonija, meni pa po hitrem. On ima črno gradnjo, jaz pa ne," je v izjavi medijem dejal Kuzmič.

Na vprašanje, kakšen je argument inšpektorata, zakaj je to črna gradnja, pojasni, da tega nihče ne zna povedati. Pojasni tudi, da sta po njegovem mnenju dve težavi: Jazbinškov zakon, na katerega se je prijavil, pa mu ne bi bilo treba, in to, da je iz Prekmurja, in torej ni domačin.

60-letnik, ki je tako postal brezdomec, je po torkovem začetku rušenja prvo noč preživel pri prijateljih v Bohinju, danes pa se bo po pomoč obrnil tudi na občino, tako se bo danes sestal tudi z bohinjskim županom Francem Kramarjem.

Kako natančno bo občina pomagala Kuzmiču, Kramar danes še ni mogel povedati. Zagotovil pa je, da mu je občina pripravljena pomagati v okviru svojih zmožnosti. Podrobnosti naj bi Kramar pojasnil na novinarski konferenci, ki bo v četrtek dopoldne v Bohinjski Bistrici. Že pred časom pa je Kramar dejal, da občina nima stanovanj, v katerih bi lahko bivali tisti, ki bodo po rušenju črnih gradenj v Triglavskem narodnem parku (TNP) postali brezdomci.

Za nekatere bo novi zakon o legalizaciji prišel prepozno Kramar že dlje časa opozarja na problematiko nelegalnih gradenj na območju parka, ki jih v preteklih desetletjih ni bilo mogoče legalizirati. Na pobudo Bohinjcev je v pripravi tudi nov zakon o legalizaciji nedovoljenih gradenj, ki naj bi bil sprejet marca prihodnje leto in bi omogočil legalizacijo nekaterih objektov. Vendar bo za Kuzmiča in nekatere druge graditelje zakon prišel prepozno.

Kuzmičeva hiška je četrti objekt v TNP, ki je bil letos prisilno porušen. Od leta 2010 je bilo v občinah Bled in Bohinj na območju parka odstranjenih 22 objektov, od tega so jih 18 porušili lastniki sami. Inšpektorat RS za promet, energetiko in prostor pa ima v območju TNP trenutno evidentiranih 125 nedovoljenih gradenj. V 78 postopkih je bila izdana inšpekcijska odločba, od katerih jih je približno 80 odstotkov že pravnomočnih. Izvršilni postopek pa se je začel v 34 zadevah.

Ne spreglejte