SiolNET. Novice Slovenija
0,51

termometer

 • Messenger
 • Messenger

Ključni dogodki

 • 19:19

  Na Finskem porast okužb

 • 19:18

  V klavnici 120 okuženih

Na Hrvaškem 28 novih okužb in ena smrtna žrtev zaradi covid-19

0,51

termometer

Hrvaška. Koronavirus.
Na Hrvaškem so v sredo potrdili 28 okužb z novim koronavirusom. Foto: Getty Images

Na Hrvaškem so v sredo potrdili še 28 okužb z novim koronavirusom, še ena oseba s covid-19 pa je umrla, je sporočil hrvaški štab civilne zaščite. Večina na novo okuženih je v vukovarsko-sremski županiji, kjer so v preteklih 24 urah okužbo potrdili pri 24 ljudeh, je objavil tamkajšnji štab civilne zaščite.

Ivica Dačić Novice Dačić kritičen do hrvaških Srbov zaradi udeležbe na proslavi v Kninu

Poleg 24 primerov v županiji na skrajnem vzhodu Hrvaške je bilo v preteklih 24 urah tudi 11 novih okužb na območju Zagreba. V istrski županiji so okužbo potrdili pri italijanskem državljanu, ki bo odšel na zdravljenje domov. Prav tako so en nov primer potrdili v zadrski županiji. Iz večine hrvaških županij danes niso poročali o novih primerih.

V bolnišnicah se zdravi 110 ljudi

Skupni podatki za celotno državo, ki jih objavlja nacionalni štab civilne zaščite vsak dan ob 14. uri, se sicer ne ujemajo vedno s podatki posameznih županijskih štabov zaradi različnega časa objave podatkov nekaterih štabov. Na Hrvaškem je danes 561 aktivnih okužb z novim koronavirusom. Na bolnišničnem zdravljenju je 110 ljudi, med njimi jih je sedem priključenih na ventilatorje, je še objavil nacionalni štab civilne zaščite v svojem rednem dnevnem epidemiološkem sporočilu za javnost.

Kot so dodali, so imeli od 25. februarja, ko so na Hrvaškem potrdili prvo okužbo z novim koronavirusom, 5404 okužbe. Okrevalo je 4688 ljudi, zaradi covid-19 pa je umrlo 155 ljudi. Do zdaj so testirali nekaj več kot 125.300 ljudi, v minulih 24 urah 934. Na Hrvaškem je bilo od začetka avgusta potrjenih 286 novih okužb. O največjem dnevnem številu novih okužb so ta mesec poročali 1. avgusta, ko so potrdili 86 primerov, o najmanjšem pa v torek, ko so prijavili 24 novih primerov, piše STA.

V BiH in Srbiji znova več kot 260 okužb z novim koronavirusom

V Srbiji so v zadnjem dnevu potrdili 299 novih primerov okužbe z novim koronavirusom, umrlo je sedem bolnikov. V Bosni in Hercegovini pa so potrdili 262 novih okužb. Podobno je bilo že v sredo, ko so v obeh državah potrdili po več kot 250 novih okužb.

Srbija Foto: Reuters

V Srbiji kljub skoraj 300 novim okužbam poročajo o umirjanju razmer, saj je med drugim manj bolnikov na ventilatorjih. Teh je danes 120, v sredo pa jih je bilo še 132. V BiH pa so od 262 novih primerov 128 potrdili v Federaciji BiH, kjer so zaradi koronavirusne bolezni 19 v zadnjem dnevu umrle tri osebe. V Republiki srbski pa sta umrla še dva bolnika.

Sarajevo ostaja največje žarišče v državi, saj so v zadnjih 24 urah potrdili 74 novih okužb. Skupno so v Sarajevu potrdili 2500 okužb, kar je okoli petina vseh primerov v BiH. V državi je še okoli 1300 aktivnih primerov okužbe. V Sarajevu so v okviru ukrepov za zajezitev širjenja virusa začasno odpovedali vse večje prireditve. Iz Sarajevskega filmskega festivala so zato sporočili, da bodo dogodek vseeno izpeljali, ampak brez občinstva prek spleta, poroča STA.

Hrvaška Novice Na Hrvaškem 58 novih okužb

V Avstriji spet potrdili več kot sto novih okužb

V Avstriji so v zadnjih 24 urah prvič ta mesec potrdili več kot sto novih primerov novega koronavirusa. Potrdili so jih 130, od tega več kot polovico na Dunaju, kažejo podatki avstrijskih oblasti. Okužbo so potrdili tudi v enem od samostanov na Solnograškem, zaradi česar so vsi preostali menihi v karanteni, poroča STA.

V Avstriji so v zadnjem dnevu potrdili 130 novih okužb, največ na Dunaju, in sicer 67. Na avstrijskem Koroškem so jih potrdili devet, na avstrijskem Štajerskem pa dve. Do zdaj so v državi potrdili 21.696 primerov okužbe, 719 bolnikov s covid-19 pa je umrlo. Pri naših severnih sosedih je aktivno okuženih 1.381 ljudi. 117 jih potrebuje bolnišnično zdravljenje, od tega jih je 25 na intenzivni negi, kažejo podatki avstrijskih ministrstev za zdravje in notranje zadeve.

V Avstriji so v zadnjem dnevu potrdili 130 novih okužb z novim koronavirusom, največ na Dunaju, in sicer 67. V Avstriji so v zadnjem dnevu potrdili 130 novih okužb z novim koronavirusom, največ na Dunaju, in sicer 67. Foto: Getty Images

Okužbo z novim koronavirusom so potrdili tudi pri menihu benediktinskega samostana v kraju Michaelbeuern na Solnograškem, je potrdil opat Johannes Perkmann. Pri menihu so se v nedeljo pokazali simptomi okužbe, zato so ga v bližnji bolnišnici testirali in je bil pozitiven. Kje se je okužil, ni znano, se pa njegovo stanje že izboljšuje, je povedal opat.

Zaradi potrjene okužbe je v karanteni vseh 11 preostalih menihov in negovalka. Vsem menihom in uslužbencem samostana so odvzeli brise, vsi rezultati bodo predvidoma znani še danes. Opat je pojasnil, da rezultate prejema postopoma. "Za zdaj so vsi negativni," je povedal Perkmann. Do nadaljnjega so v samostanu in tamkajšnji župnijski cerkvi odpovedane vse maše, poroča STA.

Live
 • Messenger
 • Messenger
Komentiraj Komentarji
 • 19:19 06.08.2020

  Na Finskem porast okužb

  Na Finskem se pospešeno širi novi koronavirus, so danes posvarile oblasti. Povišala se je namreč stopnja reprodukcije okužbe. Hkrati je finska vlada danes z zelenega seznama držav umaknila Belgijo, Nizozemsko in Andoro, potem ko so se tam okužbe hitro razširile.

  Stopnja reprodukcije okužbe se je na Finskem povečala na med 1,1 in 1,4, kar pomeni, da je okuženi prenesel okužbo naprej na več kot enega človeka, to pa pomeni pospešeno širjenje novega koronavirusa. Predstavnica ministrstva za zdravje Liisa-Maria Voipio-Pulkki je opozorila, da se je verjetno začel drugi val.

  Finska vlada je danes uvedla tudi preventivne ukrepe za Belgijo, Nizozemsko in Andoro zaradi povečanja števila okužb. Vsi, ki se vrnejo iz teh držav, bodo morali v 14-dnevno karanteno, turistom iz teh držav pa ne bo več dovoljeno na Finsko. Ukrep bo začel veljati v ponedeljek.

  Kljub neugodnemu razvoju razmer pa Finska v pandemiji ostaja ena od najmanj prizadetih držav v Evropi, saj so potrdili le dva nova primera okužbe na 100.000 prebivalcev v zadnjih 14 dneh. Skupno so v državi s 5,5 milijona prebivalcev potrdili 7532 okužb in 331 smrti.

  Predvidoma prihodnji teden bodo oblasti objavile načrt za jesensko ukrepanje proti širjenju novega koronavirusa. Tudi Norveška in Danska sta v zadnjem času potrdili povečanje števila novih okužb, ampak podobno kot Finska gre še vedno za manjše lokalne izbruhe. Na Norveškem je na primer prišlo do izbruha na ladji za križarjenje. Do sedaj so potrdili 53 okužb, od tega pri 37 članih posadke. Preventivno bodo še enkrat testirali več kot 160 ljudi, poroča STA.

  Preveri več
 • 19:18 06.08.2020

  V klavnici 120 okuženih

  Iz danskega mesnopredelovalnega podjetja Danish Crown so danes sporočili, da so v eni od klavnic potrdili okužbo z novim koronavirusom pri 120 zaposlenih. Gre za klavnico v kraju Ringsted, ki je približno 60 kilometrov oddaljen od Koebenhavna. 50 primerov okužbe pa so potrdili tudi v neki belgijski klavnici.

  Minuli konec tedna so iz danske klavnice poročali o 62 okužbah, sedaj pa so se odločili, da bodo v okviru prizadevanj za zajezitev širjenja okužb okoli 900 zaposlenih testirali na okužbo dvakrat tedensko.

  Pri klavnici so tako postavili mobilno enoto za testiranje. Danes so opravili več kot 600 testov. S prvimi okužbami so bili v podjetju Danish Crown seznanjeni konec julija. V omenjeni klavnici tedensko zakoljejo okoli 35.000 prašičev, kar so sedaj bistveno zmanjšali.

  Klavnice in drugi mesnopredelovalni obrati so žarišča okužb tudi v več drugih državah, med drugim v Nemčiji. 50 okužb pa so potrdili tudi med zaposlenimi v mesnopredelovalnem obratu podjetja Westvlees v Belgiji. Doslej so znani rezultati 193 od 225 testiranj. 225 zaposlenih na oddelku za obdelavo svinjine, ki so jih testirali, so že v sredo poslali v domačo karanteno.

  Zdaj bodo testirali še vseh 650 drugih zaposlenih v obratu v kraju Westrozebeke v Flandriji, na spletu poroča flamska televizija VRT. Westvlees je ena od največjih proizvajalcev sveže in predelane svinjine. Na leto zakoljejo okoli 1,4 milijona prašičev. Po vsem svetu prodajo več kot 140.000 ton mesa na leto, piše STA.

  Preveri več

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 1
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin