Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
20. 7. 2020,
10.49

Osveženo pred

3 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,32

9

Natisni članek

Koronavirus Hrvaška COVID-19

Ponedeljek, 20. 7. 2020, 10.49

3 leta, 9 mesecev

Na Hrvaškem potrdili 25 novih primerov #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,32

9

Na Hrvaškem so v zadnjem dnevu potrdili 25 novih okužb z novim koronavirusom, kar je najmanj po 24. juniju. Za covidom-19 sta umrla dva bolnika, je danes na novinarski konferenci potrdil hrvaški minister za zdravje Vili Beroš. Hrvaški epidemiologi pričakujejo, da se bo število novih okužb na Hrvaškem zmanjševalo tudi v prihodnjih dneh, piše STA.

Pri južnih sosedih so v zadnjem tednu dnevno potrdili okrog 100 novih primerov, veliko pa jih je povezanih z zabavami. Včeraj so potrdili 92 novih okužb. 147 bolnikov je hospitaliziranih, devet pa jih je na respiratorju.

Novo žarišče v Ivankovem pri Vinkovcih

Novo žarišče je v Ivankovem pri Vinkovcih, kjer civilna zaščita zahteva, da se prepove vse poroke, kjer bi bilo več kot 30 ljudi, poroča Index.hr. V štabu razmišljajo o uvedbi podobnega ukrepa za celotno državo. Glede na dnevna poročila posameznih županijskih štabov civilne zaščite je bilo v preteklih 24 urah največ novookuženih na območju Zagreba, kjer so potrdili 11 okužb. V istrski županiji je bilo sedem novih primerov. Umrli sta ženski, stari 79 in 81 let. V preostalih hrvaških obalnih županijah so od nedelje zabeležili samo eno novo okužbo s koronavirusom, in sicer v splitsko-dalmatinski županiji, piše STA.

Manj okuženih zaradi poostrenih ukrepov

Vodja hrvaškega zavoda za javno zdravje (HZJZ) Krunoslav Capak je dejal, da so k zmanjšanju števila na novo okuženih prispevali poostreni ukrepi, ki so jih uvedli v začetku prejšnjega tedna. Na Hrvaškem so od prejšnjega ponedeljka obvezne zaščitne maske v trgovinah ter v ustanovah, kjer so zaposleni v neposrednem stiku z uporabniki storitev. Podobni ukrepi veljajo tudi za frizerske in kozmetične salone, še poroča STA.

Najbolj jih je prizadela odločitev Slovenije

Na novinarsko vprašanje, kako komentira odločitev Litve, da na svoj rdeči seznam uvrsti Hrvaško zaradi povečanja števila okuženih v preteklih dneh, je Capak med drugim odgovoril, da je to posledica zvišanja števila novih okužb v preteklih tednih. Kot je poudaril, je Hrvaško najbolj prizadela odločitev Slovenije o uvrstitvi Hrvaške na rumeni seznam, piše STA.

Hrvaška Dalmacija | Foto: Pixabay Foto: Pixabay

Capak je dodal, da epidemiološke napovedi za prihodnje dni predvidevajo nadaljnje zmanjševanje števila novih okužb na dnevni ravni. Pričakuje, da bo Hrvaška takrat izpolnila tudi kriterije, ki jih je za odprtje meja določila Evropska unija, in da bodo nato vse države članice EU odprle svoje meje za hrvaške državljane.

Pomočnik hrvaškega notranjega ministra Damir Trut je sporočil, da so na območju vukovarsko-sremske županije od danes do 4. avgusta omejili število udeležencev na porokah na najožje svojce in poročne priče. Ukrepe so poostrili, ko so ugotovili, da so poroke s po več sto povabljenimi prispevale k hitremu širjenju okužb v zadnjih nekaj dneh, še piše STA.

V Srbiji 359 novih okužb

V Srbiji so v zadnjih 24 urah potrdili 359 novih okužb z novim koronavirusom. Skupno so izvedli 8349 testov na okužbo. Zaradi covida-19 je v zadnjem dnevu umrlo deset bolnikov. Skupno je v Srbiji zaradi covida-19 doslej umrlo 482 bolnikov. V srbskih bolnišnicah se zdravi 4762 bolniikov, od tega jih je 190 na ventilatorjih. V Srbiji so doslej opravili 558.440 testov na okužbo z novim koronavirusom, ki so jo potrdili pri 21.253 ljudeh. Stopnja smrtnosti zaradi covida-19 je v tej državi Zahodnega Balkana 2,27 odstotka, piše STA.

V BiH danes potrdili 130 novih okužb

V BiH so medtem danes potrdili 130 novih okužb z novim koronavirusom, največ v Sarajevu in sicer 67. Gre za nepopolne podatke, saj se nanašajo zgolj na Federacijo BiH. V Republiki srbski so medtem objavili, da v zadnjih 24 urah niso opravili nobenega testiranja na okužbo, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina, povzema STA.

Testiranje covid-19
Novice Sveži podatki: sedem novih okužb in ena smrtna žrtev #video

V Severni Makedoniji skoraj sto novih okužb

V Severni Makedoniji so v zadnjem dnevu potrdili 96 okužb z novim koronavirusom, je danes sporočilo makedonsko zdravstveno ministrstvo. Umrlo je še deset bolnikov s covidom-19. Od 96 novih okužb so jih 24 potrdili v Skopju. Skupaj so doslej v državi zabeležili 9249 okužb. Aktivno okuženih je tam 3946 ljudi, od tega 1880 v prestolnici. Covid-19 je v Severni Makedoniji zahteval 432 smrtnih žrtev, piše STA.

Ne spreglejte