Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
20. 7. 2020,
9.36

Osveženo pred

3 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,63

14

Natisni članek

Koronavirus COVID-19 vrtec Odranci

Ponedeljek, 20. 7. 2020, 9.36

3 leta, 9 mesecev

Sveži podatki: sedem novih okužb in ena smrtna žrtev #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,63

14

V nedeljo so potrdili sedem okužb z novim koronavirusom, ena oseba pa je umrla. V Odrancih, kjer so od petka potrdili pet okužb z novim koronavirusom, ki so se razširile v tamkajšnjem vrtcu, danes po številnih testiranjih novih potrditev okužb ni. V osami je sicer skupno 71 ljudi, med njimi tudi dečki, ki bi se lahko okužili iz drugega vira.

V nedeljo so skupaj opravili 371 testiranj, 19 oseb je hospitaliziranih, trije pa so na intenzivni negi.

Doslej je bilo pri nas potrjenih 1953 okužb z novim koronavirusom, umrlo pa je skupaj 113 bolnikov. Tudi v soboto je umrl bolnik s covid-19, pred tem pa bolezen ni zahtevala smrtne žrtve od 31. maja.

Dva nova primera okužbe so v nedeljo potrdili v Hrastniku, kjer je trenutno eno od žarišč, in dva v Ljubljani. Poleg tega so okužbo potrdili še v občinah Ajdovščina, Šempeter - Vrtojba in Renče - Vogrsko, kažejo podatki Sledilnika za covid-19. Po njihovih informacijah ni noben nov primer v domovih za starejše ali med zdravstvenimi delavci, poroča STA.

Trenutno je v državi 237 aktivnih primerov okužbe z novim koronavirusom.

Video: Planet TV

Mateja Logar s Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja pri Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana (UKC) je v današnji izjavi novinarjem povedala, da je zdravstveno stanje bolnikov s covidom-19, ki se zdravijo na oddelku v njihovi bolnišnici, relativno stabilno. Približno polovica jih potrebuje dodatek kisika. Dva bolnika, ki sta na intenzivni negi, sta starejša, intubirana in mehansko ventilirana. Pri njima gre za hudo obliko okužbe in kritično stanje, je pojasnila.

UKC Ljubljana je sicer določen kot ena od bolnišnic z negovalnim oddelkom, kjer naj bi sprejeli bolnike iz domov za starejše oz. socialnovarstvenih zavodov, dokler v slednjih ne vzpostavijo primernih razmer. Logarjeva je pojasnila, da so za zdaj na kliniko sprejeli takšne bolnike iz Centra starejših Pristan v Vipavi. Približno tretjina se jih je že vrnila v Vipavo, pri nekaterih pa so se razvili klinični znaki okužbe in so ostali pri njih v bolnišnici.

V prihodnje naj bi bil po besedah Logarjeve negovalni oddelek v prostorih negovalne bolnišnice. Tu naj bi sprejeli predvsem oskrbovance socialnovarstvenih ustanov, ki nimajo kliničnih znakov okužbe in gre res samo za prehodno obdobje, ko v instituciji potrebujejo čas, da organizirajo ločene cone v primeru okužb. Zatem bi se, če ostanejo brez kliničnih znakov okužbe, vrnili v domače okolje.

Oddelek je v fazi preoblikovanja, vzpostavili naj bi ga tekom tedna, je pojasnila Logarjeva. Po njenih besedah je treba ločiti del, kjer bodo bolniki, ki potrebujejo neakutno obravnavo, ki bi lahko šli iz bolnišnice, a potrebujejo rehabilitacijo ali čakajo na nastanitev v neki drugi ustanovi. Treba je vzpostaviti razmere, da ne bo težav s prenosom covida-19 nanje.

Logarjeva je še poudarila, da želijo v UKC ohranjati vse preiskave in postopke, ki normalno potekajo. Zato naprošajo vse, ki imajo predvidene elektivne posege oz. bodo v bolnišnico sprejeti zaradi operacije ali diagnostike, ki je potrebna v bolnišničnem okolju, naj 14 dni pred sprejemom ne odhajajo v tujino. V tem času naj se izogibajo večjih praznovanj oz. združevanj, da se tako bistveno zmanjša tveganje za nastanek okužbe in njen vnos v bolnišnico, kar bi imelo zelo negativne posledice.

Sicer pa Logarjeva v luči preprečevanja širjenja virusa posameznike poziva k vzdrževanju distance, razkuževanju rok, nošenju mask, higieni kašlja. Čas je za družino, in ne za velike prireditve, je dodala.

V Hrastniku že 35 okuženih z novim koronavirusom

V Hrastniku je bilo v nedeljo z novim koronavirusom okuženih že 35 oseb, dve več kot v soboto. V tamkajšnjem domu starejših je okuženih 14 ljudi, od tega osem oskrbovancev in šest zaposlenih, je danes za STA povedal hrastniški župan Marko Funkl.

Funkl je opozoril tudi na dve večji težavi, s katerimi se sooča dom starejših. Prva se nanaša na zagotavljanje rdeče cone, v kateri se lahko nahaja največ 10 oseb, druga pa na zagotavljanje ustreznega negovalnega kadra. Po njegovi oceni domu za oskrbo starejših primanjkuje od 10 do 15 ljudi, zato se boji, da bo med zaposlenimi prišlo do pregorelosti.

Dobre novice iz zaprtega vrtca: novih okužb ni, 71 ljudi v karanteni

Kot je za STA povedal župan Občine Odranci Ivan Markoja, so mu na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) potrdili, da novih okužb ni, novih testiranj pa zdaj ne bo, razen seveda pri tistih, ki bodo zaznali določene simptome oziroma jih bo na testiranje napotil zdravnik. Vseh 71, ki so doma, je dobilo natančna navodila, kaj storiti, če se pojavijo simptomi, še pravi župan.

vrtec otroci
Novice Zaradi koronavirusa zaprli vrtec

Vrtec zaprt do preklica

Okužbe v vrtcu Mavrica prihajajo od vzgojiteljice, ki ni iz Odrancev, od nje so se okužile vzgojiteljica iz Velike Polane in tri iz Odrancev. Vrtec je po priporočilih NIJZ zaprt do preklica, za otroke bodo morali poskrbeti starši.

V vrtec je vpisanih 87 otrok, v zadnjih dneh pa ga je obiskovalo 44. Poleg otrok morajo biti doma družinski člani, ki so bili v tesnem stiku z okuženimi, in zaposleni v vrtcu. Športni park so zaprli, v nedeljo so odpovedali tudi nogometni turnir, poroča STA.

Pred tednom je bil v Odrancih pozitiven na novi koronavirus fant, ki se je v Lendavi udeležil tekmovanja v judu, potem pa je z vrstniki igral nogomet v odranskem športnem parku. Sam je bil na novem testiranju negativen, vendar pa vseh 20 nogometašev prav tako ostaja v osami.

Ne spreglejte