Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

kaya kamenarič

Sreda,
21. 3. 2018,
9.24

Osveženo pred

6 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

Natisni članek

kava Plačaj z verzom čaj JP Cooper Feri Lainšček Ditka

Sreda, 21. 3. 2018, 9.24

6 let

Na dan poezije lahko kavo plačate z verzom #video

kaya kamenarič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

"Poezija je duša glasbe," pravijo v pražarni kave Julius Meinl, ki organizira akcijo Plačaj z verzom in omogoča, da lahko danes v številnih lokalih po Sloveniji kavo plačamo prav z verzom. Letos so projekt še nadgradili, saj bo Feri Lainšček iz napisanih stihov izbral najlepše in jih združil v pesem, ki jo bo uglasbila Ditka. Projekt pa ima tudi dobrodelno noto. 

Video: Planet TV


V Sloveniji akcija Plačaj z verzom poteka že četrtič, čeprav so jo po svetu začeli že leto prej. Tako držav kot tudi lokalov, ki v akciji sodelujejo, pa je vsako leto več, v Sloveniji jih je letos že okoli 70.

 

Verz kot valuto letos sprejemajo tako ljubljanski lokali, kot so Soba 102, K15, The Coffee, Lepa Žoga, Ambient, Kolosej, kot nekateri drugi, ki segajo vse od Pirana, Nove Gorice, Bleda pa do Novega Mesta, Maribora in Lendave. Več si jih lahko pogledate tukaj

Plačaj kavo z verzom 2018 | Foto: Spletna stran Julius Meinl Foto: Spletna stran Julius Meinl

Zbrane verze bodo prepesnili v pesem

Ker je, kot so zapisali na spletni strani Julius Meinl, poezija duša glasbe, bodo letos izbrane verze prepesnili v pesem. Feri Lainšček bo namreč iz vseh zbranih verzov izbral najlepše in jih združil v pesem, ki jo bo  uglasbila Ditka. 

Za vsakih tisoč verzov bo šola dobila inštrument

Vsak oddani verz ima letos še višje poslanstvo, saj bodo prek projekta 20 za 20, ki ga vodi Marko Soršak - Soki, za vsakih tisoč zbranih verzov omogočili nakup enega glasbenega inštrumenta za izbrane slovenske šole.

S tem želijo h glasbenemu ustvarjanju spodbuditi čim več mladih, ki sicer ne bi imeli tako obsežnih možnosti spoznavanja inštrumentov. 

Video: Predstavitev projekta JP Cooperja.

Moči so združili tudi z JP Cooperjem

"Glasba je univerzalen jezik z močjo, da vsakogar popelje v objem poezije na najrazličnejše in najbolj nepričakovane načine," še pravijo v podjetju Julius Meinl, zato so letos gibanje nadgradili.

Moči so združili s priznanim pevcem in tekstopiscem JP Cooperjem, ki bo za vse pesnike po svetu tudi ustvaril novo pesem. "Sodelovanje z Julius Meinl mi je ponudilo priložnost proslaviti moje kolege pisce in poete. Želim si, da bo moja pesem pokazala, da poezija živi povsod," so JP Cooperja citirali na svoji spletni strani.

Ne spreglejte