Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
7. 11. 2023,
9.59

Osveženo pred

5 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,78

Natisni članek

Bohinjska Bela Gorenjska plaz

Torek, 7. 11. 2023, 9.59

5 mesecev, 3 tedne

Zemeljski plaz na Bohinjski Beli še naprej grozi vojašnici #foto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,78
plaz, Bohinjska Bela | O dogajanju ves čas obveščajo tudi vodarje. | Foto Gasilci Bohinjska Bela

O dogajanju ves čas obveščajo tudi vodarje.

Foto: Gasilci Bohinjska Bela

Zemeljski plaz, ki se je v ponedeljek popoldne sprožil pod vojašnico na Bohinjski Beli, je še vedno aktiven in lahko še naprej spodjeda vojaška skladiščna objekta. Vendar kaže, da zaledne vode počasi upadajo. Velik del zemljine, ki je zgrmel v Savo Bohinjko, je reka odnesla, zato vsaj zaenkrat večje nevarnosti za njeno zajezitev ni.

Kot je povedal poveljnik Civilne zaščite za Gorenjsko Klemen Šmid, so gasilci in vojaki plaz nadzirali celo noč, z nadzorom pa nadaljujejo še naprej. Danes so si plaz natančneje ogledali tudi geologi, medtem ko je bilo v ponedeljek za to še prenevarno. V plazu je sicer še vedno veliko vode, ki teče po plazini in spodjeda brežino, je pojasnil Šmid.

V plazu je še vedno veliko vode, ki teče po plazini in spodjeda brežino, je pojasnil Šmid. | Foto: Gasilci Bohinjska Bela V plazu je še vedno veliko vode, ki teče po plazini in spodjeda brežino, je pojasnil Šmid. Foto: Gasilci Bohinjska Bela V nobenem od obeh objektov ni osebja, zaprli so tudi dostop do njiju, pristojne službe pa bodo dale oceno glede nadaljnjega ukrepanja pri sanaciji plazu. | Foto: Gasilci Bohinjska Bela V nobenem od obeh objektov ni osebja, zaprli so tudi dostop do njiju, pristojne službe pa bodo dale oceno glede nadaljnjega ukrepanja pri sanaciji plazu. Foto: Gasilci Bohinjska Bela

Opremo prestavili v druga skladišča

Kot je povedal podpolkovnik Slovenske vojske in poveljnik vojašnice Danilo Klinar, so že v ponedeljek zvečer na podlagi ocene geologov izpraznili najbolj ogrožen objekt. Opremo, ki je bila v skladišču, so prestavili v druga skladišča. Že pred tem pa v njem ni bilo nikakršnih nevarnih stvari. Kot je pojasnil Klinar, gre za opremo, ki ni za odpis, nima pa več takšne vrednosti, da bi bila tehnično varovana.

Dodal je, da je dostop do obeh ogroženih objektov zavarovan, saj je treba preprečiti kakršnekoli poškodbe ali ogrožanje oseb. Plaz pa skupaj z drugimi pristojnimi službami neprestano opazujejo in na podlagi ugotovitev načrtujejo nadaljnje aktivnosti.

Premiki se dogajajo, območje še ni varno

Andrej Novak iz Geološkega zavoda Slovenije je pojasnil, da če bo plaz napredoval v smeri objekta, potem objekt lahko zgrmi po pobočju navzdol. Objekta v tem času ni mogoče varno odstraniti, saj se na aktivnem plazu ni varno zadrževati. Kot je povedal, so se od ponedeljka do danes tako na levem kot na desnem boku plazu dogajali premiki, tako da območje zaenkrat še ni varno.

Pojasnil je, da je glavni krivec za plaz podzemna voda, ki se zadržuje na stiku neprepustne in prepustne gmote. "Dokler voda iz izvirov ne bo prenehala teči, zadrževanje na tem območju ne bo varno. Lahko pride do nadaljnjega drsenja. Ko bo voda uplahnila, pa se lahko zadeve naprej rešujejo," je dejal.

Opozoril je, da gre za zelo velik plaz, zato tudi ne smejo zanemariti možnosti zajezitve Save Bohinjke ob morebitnem nadaljnjem večjem zdrsu zemljine. V ponedeljek je zemljina za kratek čas zasula in zajezila strugo, kar je bilo vidno tudi iz podatkov o pretoku Save Bohinjke na vodomerni postaji v Bodeščah, nekaj kilometrov dolvodno od plazišča.

"K sreči je bila moč Save Bohinjke ta čas dovolj velika, pretok je bil dobrih 150 kubičnih metrov na sekundo, da je prebila plazino in ponovno vzpostavila rečni tok," je poročala Agencija za okolje (Arso).

Poveljnik štaba Civilne zaščite Bled Jožef Smole je napovedal, da bodo situacijo še naprej spremljali. Če bi se zaradi razmočene zemljine znova usul večji plaz, bodo morali ukrepati najprej z varovanjem mostov, ob večjem obsegu pa bi morali verjetno evakuirati tudi nekaj hiš, ki so najbližje vodi. "Upamo, da do tega ne bo prišlo," je dejal in dodal, da današnja situacija izvirov zaledne vode v primerjavi s ponedeljkovimi že kaže upad vode.

Plaz, ki se je na površini okoli enega hektara sprožil v ponedeljek zgodaj popoldne, je podrl tudi daljnovod, zaradi česar je bila motena oskrba z električno energijo v naseljih Kupljenik, Obrne in Bohinjska Bela. Elektro Gorenjska je vzpostavil začasno napajanje z agregatom.

V jezeru Ledine se stanje umirja

Gladina vode v presihajočem jezeru Ledine v Ratečah, ki je po deževju minuli konec tedna močno narasla, je vendarle začela počasi upadati. Kot je za STA še povedal Šmid, se je nivo vode s ponedeljka do danes znižal za pet centimetrov.

Po Šmidovih besedah bo regijska enota Civilne zaščite za prečrpavanje velikih količin vode predvidoma ostala na delu in poskušala prečrpati toliko vode, kolikor bo mogoče.

Boštjan Šefic
Novice Šefic: To je ena naših absolutno prednostnih nalog #video
Rateče poplava
Novice V Ratečah velike težave. Plaz v Bohinjski Beli ogroža vojašnico.
Oblaki
Novice Del Kranja brez elektrike, na Gorenjskem poplave in plazovi
Ne spreglejte