Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
2. 8. 2013,
14.13

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

droga odvisniki

Petek, 2. 8. 2013, 14.13

8 let

"Možno, da sem kakšno drogo izpustil pri naštevanju"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
"Vse je ignorantsko narejeno, vse so vrgli v en koš, v resnici pa sploh ne vejo, kaj je kaj. To je poseg v osebno svobodo posameznika, da mu omejiš stanje zavesti, v kateri lahko je."

"Vlada kar določa, da si lahko pijan, neumen pa agresiven, drugih stvari pa ne smeš delati," je z nami svoje mnenje o napovedanih prepovedih na področju sintetičnih drog delil 27-letni diplomant. Zaradi želje po anonimnosti ga poimenujmo Peter. Poizkusil je že marsikaj. Začelo se je z marihuano ob koncu osnovne šole, na fakulteti pa je odkril še preostali svet drog. Sprva gobe, nato ekstazi, potem pa je sledilo še neraziskano področje "raziskovalne kemije": "Vsak, ki se spušča v to, je nekakšen poskusni zajček."

Prava "raziskovalna ekspedicija" "Pač, vsaka zadeva, ki je prišla, jo je bilo treba bolj konkretno poizkusiti." Amfetamine, ki mu niso bili všeč, večkrat kokain in heroin, vso paleto tablet, od pomirjeval pa do tistih za ´spat´, MDMA, našteva in se ustavi: "Možno, da sem kaj pozabil povedati." Zveza s zdajšnjo punco ga je malce prizemljila, postal je bolj "priden", raziskovanje pa omejil na "rekreativno" uporabo. "Od novejših sem poizkusil 25C-NBOMe, fenilatilamin, 2CE, 2CP, ketamin, metoksetamin," in z njimi – nekatere čez nekaj dni ne bodo več legalne – doživel "raziskovalno ekspedicijo".

Kam te lahko pelje tvoja domišljija? "Dosti manj naivno smo šli v te zadeve kot večina ljudi," pravi Peter in poudarja razliko med zlorabo droge in preizkušanjem. "Vzeti si moraš čas, poguglat zadeve, prebrati izkušnje drugih in se potem odločiš, kaj je primerno zate. Potem poizkusiš enkrat, dvakrat, si ustvariš neko mnenje, da pobereš nekaj od tega." Pravi, da ne gre le za užitek, "hedonizem", ampak izkušnjo, s katero ti droga pokaže, "kaj je znotraj tvoje glave, kam te pelje tvoja domišljija".

Droga mi daje ogledalo, v katerem vidim svoje napake Zgodb o halucinacijah ima precej, nekaj, ki jih je delil z nami, so tudi od prijateljev. "Potuješ z veliko hitrostjo po vesolju, se ustaviš pri nekem planetu, opaziš, da je narejen iz stroja, kot da si v notranjosti ure," je le ena od mnogih. Posebno, a težko izkušnjo je doživel ob uporabi gob in LSD-ja: "Vidiš, kako ti pred očmi ubijejo vso tvojo družino, tega trpljenja se po naravni poti ne da doseči." Opisuje tudi "potovanja po vesolju, komunikacijo z zunajzemeljskimi bitji", pogovor z umrlimi, pa vpogled v zgodovino Egipčanov. Te izkušnje, ki so precej drage – pravi, da se njegovi dozdajšnji izdatki za prepovedane substance vrtijo okoli cene "enega dobrega BMW-ja" –, mu dajejo "ogledalo", v katerem točno vidi, kje je storil napako in mu dajejo napotke po izboljšanju. Ravno zato poleg raziskovanja v ospredje postavlja vzgojni ukrep, ki mu ga daje droga, in razmišljanje, kaj je sploh realnost: "Ali je to, kar lahko izkusiš skozi svoja čutila, res, če pa lahko z enimi drugimi sredstvi vse to isto izkusiš. Kje smo potem?"

DMT: Potovanje na drugo, mračno stran Pravi, da so tudi droge, ki jih ne bi (več) poizkusil. Razlog so posledice. Zdaj ima "ogledan" DMT, ki na sceni ne velja za novo drogo, a mu je zanimiv zaradi "potovanja skozi smrt na drugo stran". Ob uporabi DMT-ja, pravi, spremeniš odnos do življenja.

Kombinacije drog so najbolj zanimive Med našo mladino so po vedenju Petra priljubljeni ekstazi, MDMA, speed, v manjši meri tudi kokain, "a zanj nimajo denarja, pa tudi ni tako dostopen", nekaj časa tudi GHB. "Klasične droge" še vedno vladajo, pravi. Med novejšimi je priljubljen metoksetamin, tudi psihadeliki in 'sintetika', v vzponu so kapljice 25C-NBOMe. "Kombinacije so najbolj zanimive," in nam razloži, katere je "dobro" skupaj "vzet", in ravno hkratno jemanje več drog je vse bolj opazen problem pri nas.

Pred starši sem pazil Posledic za zdaj ne čuti. V psihičnem smislu so bile, a nič kaj omembe vredne, morda le bolečina v prsih zaradi kajenja trave (ki ga je po 8 letih opustil) in "skrb vzbujajoči mravljinci po hrbtu" dan po uporabi mefedrona. Posledice poskuša ublažiti z dobro fizično kondicijo, prehrano in spancem. Pravi, da ni eden tistih, ki jih je droga uklenila – ima narejeno šolo, živi povsem normalno življenje. Starši na primer za njegove podvige sploh ne vedo, saj ni nikoli "takšen" hodil domov: "Enkrat sem bil malo bolj zgovoren, pa so rekli, da sem ga malo spil. Pazil sem."

Nove sintetične droge so lahko dostopne, dobi se jih na spletu, brez posrednikov in posebnega nadzora. Ponujajo jih v obliki kopalnih soli, dišav itd., na vsakem "izdelku" pa je s klicajem zapis, da izdelek ni primeren za zaužitje oziroma za uporabo pri ljudeh. Tudi sam je enkrat naročil vzorce iz Nemčije, ki jih prejel brezplačno v povsem normalni embalaži.

Odloča nekdo, ki v življenju ni nič poskusil Prepovedi, ki se obeta v prihajajočih dneh, Peter povsem ne nasprotuje, a iz njegovih besed je sklepati, da mu ni pravična: "To se kar vse po spisku prepoveduje," in dodaja, da je omenjeno delo oblasti precej ignorantsko, saj "so vrgli vse v en koš, v resnici pa sploh ne vejo, kaj je kaj". "Da nekdo, ki ni nič v življenju poskusil, odloča glede tega, je malo čudno," in pravi, da se bo težava kmalu ponovila – prišle bodo nove sintetizirane snovi, ki (sprva) ne bodo prepovedane. Prepoved prav tako ne bo vplivala na razširjenost omenjenih spletnih strani, bo pa zato po mnenju Petra v ospredju etično stališče potencialnega uporabnika, ali bo drogo naročil.

Priznava, da so ga napovedane spremembe malce presenetile. Pričakoval jih je, a šele v roku dveh let. K temu so verjetno pripomogli tudi primeri smrti ob napačni uporabi, ko so posledicam nepreverjenih drog podlegli tudi 16-letniki, ki so vzeli tudi 10- ali pa 100-kratnike "primernega" odmerka. Psihonavt, ki se ob pogovoru nad odločitvijo vlade o prepovedi kar malce ujezi, pa oblastem polaga na srce, naj raje točno presodijo, katere substance so škodljive, jih preverijo in ne mečejo kar v isti koš: "Mislim, da bi bilo bolje, če bi se osredotočili na tiste uporabnike, ki so problematični, ki kradejo in se drogirajo s trdimi drogami."

Ne spreglejte