SiolNET. Novice Slovenija
0,32

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Moravčani vztrajajo glede kršitev pri odlaganju odpadkov

0,32

termometer

Milan Balažic | Predstavniki Ljudske iniciative Moravče in župan inšpektorjem očitajo sprenevedanje. Poročilo je zavajajoče in ne izkazuje dejanskega stanja ravnanja z odpadki na območju podjetja Termit, so zapisali. | Foto: STA
Predstavniki Ljudske iniciative Moravče in župan inšpektorjem očitajo sprenevedanje. Poročilo je zavajajoče in ne izkazuje dejanskega stanja ravnanja z odpadki na območju podjetja Termit, so zapisali. Foto: STA

Prebivalci Moravč vztrajajo, da v postopkih ravnanja z odpadki na deponiji podjetja Termit prihaja do kršitev. Potem ko so pred dnevi z okoljskega ministrstva sporočili, da izredni inšpekcijski nadzor ni pokazal nepravilnosti, je občina danes na ministrstvo naslovila pismo, v katerem ugotovitve inšpektorjev zavrača kot zavajajoče.

Župan Občine Moravče Milan Balažic je v začetku januarja opozoril, da Termit vse od leta 2000 na območju nekdanjega odkopa kremenovega peska v občini odlaga odpadni gradbeni material, med katerim so se znašli tudi azbest, steklena volna, plastika in različna olja. V zadnjih dveh letih pa naj bi na tamkajšnji deponiji zakopavali tudi strupene odpadke s pogorišča Kemisa.

Podjetji Termit in Kemis sta očitke zavrnili, inšpekcija za okolje in naravo državnega inšpektorata za okolje in prostor pa je 16. januarja opravila izredni inšpekcijski nadzor. Ta ni pokazal nepravilnosti, so v začetku tedna povedali na ministrstvu za okolje in prostor.

voda termit thumb Novice Očividci: Strupene odpadke iz Kemisa v skafandrih zakopali v Moravčah #video

Inšpektorjem očitajo sprenevedanje

Predstavniki Ljudske iniciative Moravče in župan inšpektorjem očitajo sprenevedanje. Poročilo je zavajajoče in ne izkazuje dejanskega stanja ravnanja z odpadki na območju podjetja Termit, so zapisali.

Kot opozarjajo, se na deponiji ne analizirajo naključno izbrani materiali, ampak tisti, ki jih Termit sam pripravi vnaprej. "Naključno izbrani materiali so pokazali na vrsto nepravilnosti," piše v pismu ministrstvu.

Milan Balažic Novice Če je župan Moravč podal krivo prijavo, bo ministrstvo zahtevalo odškodnino #video

Zmotilo jih je tudi dejstvo, da je bil inšpekcijski nadzor opravljen v enem samem dnevu. Pregledati oziroma opraviti korekten nadzor nad delovanjem podjetja v tako kratkem času se jim zdi nemogoče, ob čemer se sprašujejo, ali ni bil morda opravljen le pregled pisne dokumentacije. Od inšpektorjev želijo prav tako izvedeti, kako je mogoče, da se mnenja Agencije RS za okolje (Arso) in inšpektorata pogosto izključujejo.

Agencija je denimo v 28. januarja izdanem dokumentu opozorila na možnost, da lahko na določenih območjih onesnaženje prehaja v tla ter podzemne in površinske vode. "Dokaz za to so tudi najdeni plavajoča olja in pene v površinskih vodah v času vzorčenja na vzhodnem delu območja," občani navajajo zapis Arsa.

Kemis Moravče Termit odpadki Novice Geološki zavod: Izjave o meritvah in vzorčenju v Moravčah neresnične

Navajajo vsaj 12 pomanjkljivosti v Arsovem dokumentu

V Arsovem dokumentu je po njihovih navedbah navedenih vsaj 12 različnih pomanjkljivosti, med katerimi so tudi takšne, ki kažejo na nepravilnosti in druge dejavnike, ki neposredno vplivajo na varnost in zdravje ljudi. Ena od takšnih je ugotovitev, da vzeti in analizirani vzorci izcednih vod dokazujejo vrednost formaldehida in fenola, ki dražita kožo, oči in sluznico dihal in sta rakotvorna.

Minister za okolje in prostor Jure Leben je sicer na podlagi očitkov Občine Moravče naročil tudi nova strokovna in neodvisna merjenja na podlagi vrtin, iz katerih bodo odvzeti vzorci tal. Javno naročilo za opravljanje teh meritev je v postopku priprave razpisa.

Kemis Moravče Termit odpadki Novice Podjetja odgovarjajo Moravčam: S sumljivimi stvarmi se nam ne splača igrati Kemis Novice Kemis bi do konca meseca znova zagnal proizvodnjo v polnem obsegu

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 3
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin