Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
28. 5. 2012,
13.42

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

terminal

Ponedeljek, 28. 5. 2012, 13.42

5 let, 1 mesec

Molk Italije pomeni priprave na gradnjo v Žavljah

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
O tem je prepričan Marko Pavliha, ki poziva vlado in državni zbor, naj skušata preprečiti škodljiv projekt plinskih terminalov.

Nekdanji minister za promet in predstojnik pravne katedre na portoroški Fakulteti za pomorstvo meni, da kljub številnim tehtnim, strokovno podkovanim nasprotovanjem graditvi terminala (gradil naj bi ga španski Gas Natural) na obeh straneh meje italijanski molk v zadnjem obdobju pomeni tihe priprave naše zahodne sosede na graditev vsaj enega plinskega terminala za sprejem in uplinjanje utekočinjenega zemeljskega plina v Žavljah. Italija krši svoje predpise, evropsko pravo in mednarodne sporazume Marko Pavliha v pismu, ki ga je naslovil na vlado in državni zbor, tudi piše, da je javnost upravičeno že šest let v obeh državah zaskrbljena zaradi italijanskih načrtov gradnje terminala. Italija vsebinsko in procesno vseskozi krši tako svoje predpise kot evropsko pravo in mednarodne sporazume. Po uveljavitvi Lizbonske pogodbe decembra 2009 sta namreč v 3. členu Pogodbe o Evropski uniji še posebej poudarjena načelo trajnostnega razvoja in prizadevanje Unije za "visoko raven varstva in izboljšanja kakovosti okolja".

Pavliha: Evropski okoljski komisar Janez Potočnik bi se moral bolj angažirati Marko Pavliha, ki je član novega strateškega sveta za zunanje zadeve pri ministrstvu za zunanje zadeve, zato poziva aktualno vlado in državni zbor, da še zadnjič poskušata preprečiti škodljiv projekt z diplomatskimi sredstvi, pri čemer je prepričan, da bi se moral bistveno bolj angažirati evropski komisar za okolje Janez Potočnik, ne glede na "uradno" nepristranskost. V nasprotnem primeru vladi predlaga, da začne postopek pred evropsko komisijo ali vloži tožbo in predlog za začasno odredbo pred Sodiščem Evropske unije v Luksemburgu.

Ker so bile naše zahteve in pripombe bolj ali manj bob ob steno, mora Slovenija ukrepati na podlagi 259. člena Pogodbe o delovanju Evropske unije, ker Italijanska republika ni izpolnila vseh obveznosti iz primarnega evropskega prava.

Ne spreglejte